Αφίδες

Από τους μεγαλύτερους εχθρούς των περισσότερων καλλιεργειών (πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, κηπευτικών και άλλων) είναι οι αφίδες. Επιτίθενται μαζικά σε δέντρα και φυτά απομυζώντας τους χυμούς από τα τρυφερά φύλα και βλαστάρια. Εμποδίζουν ή καταστρέφουνε τελείως την ανάπτυξη του φυτού ή του δέντρου. Πρόκειται για την μεγάλη οικογένεια των εντόμων Αφιδοειδών (Aphidoidae) της τάξης των Ημιπτέρων (Hemiptera).

Πράσινη αφίδα (Myzus persicae)

Κατά κανόνα, επικάθονται στα νέα μέρη των φυτών (νέους βλαστούς και φύλα), πίνοντας τους χυμούς τους. Εκτός της άμεσης καταστροφής μεταδίδουν στα φυτά και πολλές ασθένειες προκαλώντας έμμεση καταστροφή του φυτού, της ανθοφορίας του και, κατά συνέπεια, της σοδειάς.

Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

Πράσινη αφίδα (Myzus persicae)
Επιτίθεται σε κηπευτικά αλλά και στα πυρηνόκαρπα (ροδακινιές, δαμασκηνιές, κερασιές, βερικοκιές και άλλα). Δημιουργεί πολυπληθείς αποικίες μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Φτάνει περίπου τα 2,2 χιλιοστά σε μέγεθος.

Aφίδα (Toxoptera aurantii)
Επιτίθεται σε εσπεριδοειδή και αναστέλλει την ανάπτυξη των δέντρων. Προσβάλει και άλλα φυτά όπως το κακαόδεντρο, το καφεόδεντρο, την καμέλια και το μάνγκο. Μεταδίδει ιώσεις.

Αφίδες σε τριανταφυλλιά

Aφίδα (Aphis gossypii)
Φτερωτή και άπτερη, με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 2 χιλιοστά, ευδοκιμεί σε τροπικές και εύκρατες ζώνες. Σε ψυχρά κλίματα αναπτύσσεται μόνο σε θερμοκήπια.

Το χρώμα της ξεκινάει από απαλό κιτρινοπράσινο μέχρι και σκούρο πράσινο ή μαύρο. Αποτελεί από τους σημαντικότερους εχθρούς του βαμβακιού, του πεπονιού και του καλαμποκιού. Ονομάζεται κάποιες φορές και αφίδα του βαμβακιού ή αφίδα του πεπονιού.