Φώσφορος

Η κύρια λειτουργία του φωσφόρου είναι ο σχηματισμός των οστών και των δοντιών. Παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς το σώμα χρησιμοποιεί υδατάνθρακες και λίπη. Είναι επίσης απαραίτητο για το σώμα να παράγει πρωτεΐνη για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την επισκευή των κυττάρων και των ιστών.

Βιολογικός σολομός
Ψάρια

Βιολογικός σολομός

Ο βιολογικός σολομός, φρέσκος ή κατεψυγμένος, ολόκληρος ή σε φιλέτο, είναι από τα βιολογικά ψάρια με την μεγαλύτερη ζήτηση. Εκτός από την πλούσια γεύση του είναι εξαιρετικά πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες (D, B12, B3, B6 …).

Βιολογικό κουνουπίδι
Λαχανικά

Βιολογικό κουνουπίδι

Το βιολογικό κουνουπίδι είναι λαχανικό μεγάλης θρεπτικής αξίας και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά στην Ελλάδα και αποτελεί ιδανική τροφή για τις περισσότερες δίαιτες.

Βιολογικές φακές
Όσπρια

Βιολογικές φακές

Είναι το όσπριο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι γνωστό από τη Νεολιθική εποχή. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είναι από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος.

Βιολογικό αγγούρι
Λαχανικά

Βιολογικό αγγούρι

Δροσερό, με ελάχιστες θερμίδες και υδατάνθρακες, το βιολογικό αγγούρι, εκτός από το αναζωογονητικό του άρωμα και την χαρακτηριστική γεύση του, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και σε μέταλλα, απαραίτητα στον οργανισμό.

Βιολογικά κολοκύθια
Λαχανικά

Βιολογικά κολοκύθια

Τα βιολογικά κολοκύθια είναι από τις πλέον αγαπημένες επιλογές των καταναλωτών στις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα βιολογικών. Το βρίσκουμε όλο τον χρόνο και μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες και φαγητά φούρνου.

Βιολογικές Πατάτες
Λαχανικά

Βιολογικές πατάτες

Το επιστημονικό όνομα της πατάτας είναι Solanum tuberosum. Στην Ελλάδα είναι γνωστή και ως γεώμηλο. Είναι αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae).

Τι κάνει ο φώσφορος

Ο φωσφόρος είναι ένα συστατικό των οστών, των δοντιών, του DNA και του RNA. Με τη μορφή φωσφολιπιδίων, ο φωσφόρος είναι επίσης ένα συστατικό της δομής της κυτταρικής μεμβράνης και της βασικής πηγής ενέργειας του σώματος, ΑΤΡ. Πολλές πρωτεΐνες και σάκχαρα στο σώμα είναι φωσφορυλιωμένες.

Προσοχή! Τα υψηλά επίπεδα φωσφόρου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο σώμα σας. Ο επιπλέον φωσφόρος προκαλεί αλλαγές στο σώμα που τραβούν το ασβέστιο από τα οστά σας, καθιστώντας τα αδύναμα. Τα υψηλά επίπεδα φωσφόρου και ασβεστίου οδηγούν επίσης σε επικίνδυνες εναποθέσεις ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία, τους πνεύμονες, τα μάτια και την καρδιά.

Που βρίσκεται

Κοτόπουλο, Γαλοπούλα, Χοιρινό, Σπλάχνα, Θαλασσινά, Γαλακτοκομικά Προϊόντα, Σπόροι Ηλίανθου, Σπόροι Κολοκύθας, Ξηροί Καρποί, Δημητριακά Ολικής Αλέσεως.