Χρόνιες φλεγμονές και συσχέτισή τους με άλλες ασθένειες

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χρόνιες ασθένειες συσχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές. Αναφέρουμε ενδεικτικά την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, τις ασθένειες που σχετίζονται με το κατώτερο αναπνευστικό (και παρουσιάζουν έξαρση τις τελευταίες δεκαετίες), το εγκεφαλικό, το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης (Centers for Disease Control and Prevention 2011; Bastard et al. 2006; Cao 2011, Jha et al. 2009; Ferrucci et al. 2010; Glorieux et al. 2009; Kundu et al. 2008; Murphy 2012; Singh et al. 2011).

Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι η χρόνια φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας, εξάπλωσης και μετάστασης καρκίνου (Immunity, Inflammation, and Cancer 2011, Sergei I. Grivennikov, Florian R. Greten and Michael Karin).

Χρόνια φλεγμονή, αποτέλεσμα μη ισορροπημένης διατροφής σε φλαβονοειδή και σε  Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών.

Πολλές από τις συνηθισμένες εργαστηριακές εξετάσεις συσχετίζονται με την καταγραφή (χρόνιων) φλεγμονών. Για παράδειγμα, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP, C-reactive protein), η οποία πλέον συσχετίζεται άμεσα με τη διατροφή, είναι ένας άμεσος δείκτης ύπαρξης φλεγμονής στον οργανισμό και παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Έρευνες που διενεργήθηκαν το 2008 στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το CRP συσχετίζεται άμεσα με τη λήψη φλαβονοειδών (φυτοθρεπτικών ουσιών που βρίσκονται σε λαχανικά και φρούτα). Δηλαδή, διατροφή πλούσια στις δύο αυτές κατηγορίες διατηρεί το CRP σε καλά επίπεδα, με άλλα λόγια μάχεται τις φλεγμονές.

Η φλεγμονή μπορεί να υπάρχει για χρόνια στον οργανισμό πριν το ξέσπασμα της μιας ή της άλλης συσχετιζόμενης ασθένειας. Απλές αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να μας δείξουν τί ακριβώς συμβαίνει, αν γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι εξετάσεις αυτές είναι:

  1. η ταχύτητα καθίζησης αίματος,
  2. η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και
  3. το ιξώδες πλάσματος του αίματος (PV)

Καλό θα ήταν, παράλληλα με τον τακτικό αιματολογικό έλεγχο να γίνεται και η αντίστοιχη πρόληψη πριν να είναι αργά. Η αναγνώριση και η καταπολέμηση των αιτιών δημιουργίας χρόνιας φλεγμονής είναι το καλύτερο βήμα. Οι σημαντικότερες αιτίες είναι:

  1. Παχυσαρκία
  2. Κακή διατροφή
  3. Κάπνισμα
  4. Αποχή από σωματική άσκηση
  5. Οικογενειακό ιστορικό σε καρδιοπάθεια

Την ιδανική διατροφή, τις απαραίτητες εξετάσεις καθώς και τις σωστές ενέργειες για τη βελτίωση της υγείας μας και για την αποφυγή ή τη θεραπεία τυχόν φλεγμονών θα μας τα υποδείξει φυσικά ο γιατρός μας, ο οποίος έχει εικόνα της συνολικής κατάστασης της υγείας μας.

Σχετικά άρθρα

Σταφυλοθεραπεία

Σταφυλοθεραπεία

Blog | Υγεία

Η σταφυλοθεραπεία είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες φυσικές μεθόδους θεραπείας. Έκανε την εμφάνισή της το 1925, όταν η Νότιο-αφρικανή διαιτολόγος Τζοάννα Μπράντ ισχυρίστηκε ότι αποθεραπεύτηκε από καρκίνο ...

Χρόνιες φλεγμονές

Χρόνιες φλεγμονές και συσχέτισή τους με άλλες ασθένειες

Blog | Υγεία

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χρόνιες ασθένειες συσχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές. Αναφέρουμε ενδεικτικά την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, τις ασθένειες που σχετίζονται με το κατώτερο αναπνευστικό ...

newsletter

Θα λάβετε άμεσα e-mail για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.