Βιολογικό Ελαιόλαδο

Το λάδι της ελιάς, το ελαιόλαδο δηλαδή, είναι ο κεντρικός άξονας αυτού που ονομάζουμε Μεσογειακή Διατροφή. Μάλιστα η Μεσόγειος είναι η ζώνη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιολάδου ανά άτομο, με κορυφαία στην κατάταξη την Ελλάδα. Έτσι, στη χώρα μας, όταν μιλάμε για λάδι στο φαγητό εννοούμε το ελαιόλαδο (και μάλιστα εξαιρετικά παρθένο), χωρίς να χρειαστεί καν να το διευκρινίσουμε περαιτέρω.

Σαν βιολογικό ελαιόλαδο προσδιορίζουμε το ελαιόλαδο που προκύπτει από βιολογική καλλιέργεια ελιάς και παράγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου είναι εκείνες γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, με κορυφαίες παραγωγούς την Ισπανία, τη Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Το Μεσογειακό λάδι θεωρείται το καλύτερο του κόσμου, με κορυφαίες ποικιλίες εκείνες από τη Μάνη, τη Μεσσηνία και την Κρήτη. Στις ΗΠΑ, η περιοχή με τα περισσότερα ελαιόδεντρα είναι η Καλιφόρνια, της οποίας το κλίμα είναι σαν το Μεσογειακό.

Το ελαιόλαδο έχει διάφορες διαβαθμίσεις (κατηγοριοποιήσεις) με βάση την οξύτητά του και τη μέθοδο παρασκευής του. Ενδεικτικά έχουμε τις παρακάτω κατηγορίες με βάση την Ευρωπαϊκή κατάταξη:

Βιολογικό λάδι ελιάς

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Με οξύτητα μικρότερη από 0,8%, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει ήπια και γλυκιά γεύση ελιάς με υπέροχο άρωμα. Το χρώμα και η πυκνότητά του εξαρτώνται από την ποικιλία της ελιάς.

Στην Ελλάδα, το 80% του παραγόμενου ελαιολάδου ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Παγκόσμια, μόνο το 10% του ελαιολάδου είναι εξαιρετικά παρθένο. Ιδανικά τρώγεται ωμό. Είναι υπέροχο στις σαλάτες, στις σάλτσες, ωμό πάνω από βρασμένα όσπρια, … και επειδή είμαστε Έλληνες πάει με όλα!

Παρθένο ελαιόλαδο
Με οξύτητα από 0,8% έως 2%, έχει και αυτό υπέροχη γεύση και ελάχιστα μεγαλύτερη οξύτητα από το προηγούμενο.

Ελαιόλαδο
Προέρχεται από ανάμειξη του παρθένου με το ραφιναρισμένο (φιλτραρισμένο) ελαιόλαδο. Έχει ηπιότερη γεύση, ουδέτερο άρωμα και χαμηλότερη ποιότητα.

Ραφιναρισμένο (εξευγενισμένο) ελαιόλαδο
Όταν το ελαιόλαδο φιλτράρεται (συνήθως με άνθρακα ή άλλα φυσικά ή χημικά φίλτρα) προκύπτει το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, με περισσότερο διαυγές χρώμα και χαμηλή οξύτητα. Η γεύση της ελιάς δεν είναι εξ’ ίσου έντονη όπως στις δύο κατηγορίες του παρθένου ελαιολάδου. Η φίλτρανση αφαιρεί πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά και αυτό εξηγεί και τη χαμηλή του τιμή.

Πυρηνέλαιο (ακατέργαστο)
Πρόκειται για λάδι ελιάς που προέρχεται από ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιολάδου. Βρίσκεται κυρίως στα ελαιοτριβεία μετά το στύψιμο της ελιάς για την Παρασκευή του παρθένου ελαιολάδου.

Ραφιναρισμένο Πυρηνέλαιο
Το ακατέργαστο πυρηνέλαιο μετά από φίλτρανση.

Ελληνικό βιολογικό ελαιόλαδο

Οι Έλληνες παραγωγοί βιολογικού ελαιολάδου είναι πλέον αρκετοί και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο διανέμεται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ανά τη χώρα και σε super market. Εκτός αυτού, το Ελληνικό ελαιόλαδο είναι το προϊόν με τις περισσότερες εξαγωγές.

Γίνεται σημαντική προσπάθεια για την αύξηση των παραγωγών βιολογικού ελαιολάδου στη χώρα μας, με σκοπό την αύξηση τόσο της εγχώριας κατανάλωσης όσο και των εξαγωγών του προϊόντος.

Ελληνικό βιολογικό ελαιόλαδο

Συνταγές βιολογικών