Search
Close this search box.

Βιολογικοί Σπόροι - Δημητριακά

Η ονομασία τους προέρχεται από τη Θεά της γεωργίας και προστάτιδα των αγροτών Δήμητρα. Τα Δημητριακά ονομάζονται συχνά και ως «Σιτηρά» ή «Δημητριακοί καρποί». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι καρποί φυτών της οικογένειας των αγρωστοειδών (σιτάρι, κριθάρι, …). Πολλά από τα γνωστά μας δημητριακά κατάγονται από περιοχές της Δυτικής Ασίας.

Viologiki-Soya-01
Η βιολογική σόγια κατακτά το ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού κοινού για δυο λόγους. Αρχικά, η αύξηση της ζήτησης βιολογικών προϊόντων γενικότερα επηρεάζει και την ζήτηση βιολογικής σόγιας. Δεύτερον, ο καρπός της σόγιας περιέχει περίπου 35-40% πρωτεΐνη, κάτι που την κάνει ιδανική τροφή για όσους αποφεύγουν το κρέας και γενικότερα κάθε μορφής ζωική πρωτεΐνη. Παρά το γεγονός ότι η ζήτησή της αυξάνεται διαρκώς στην Ευρώπη, οι καλλιέργεια βιολογικής σόγιας σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει την ζήτηση.
Βιολογικό Ψωμί
Η κατανάλωση ψωμιού στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, το μόνο ψωμί γνωστό στους Έλληνες ήταν το σταρένιο. Στις μέρες μας όμως θα βρούμε το ψωμί σε τεράστια ποικιλία ακόμα και στον μικρότερο φούρνο της γειτονιάς.

Η βιολογική καλλιέργεια των δημητριακών είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Χρειάζεται πολλά εργατικά χέρια και χρόνο.

Η απαγόρευση της χρήσης ζιζανιοκτόνων, για παράδειγμα, αναγκάζει τους βιοκαλλιεργητές να σκάβουν το χώμα και να αφαιρούν τα ζιζάνια πολλές φορές για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους. Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή τους θα είναι σίγουρα μειωμένη σε σχέση με εκείνη μιας αντίστοιχης συμβατικής καλλιέργειας δημητριακών.

Δύσκολη είναι και η βιολογική αντιμετώπιση των εντόμων που επιτίθενται στην καλλιέργεια των δημητριακών αλλά και στις αποθήκες φύλαξής τους. Και ενώ στα συμβατικά δημητριακά γίνεται παρατεταμένος ψεκασμός κατά των εντόμων στις αποθήκες, στα βιολογικά δημητριακά αυτό είναι αδύνατον. Η διάθεσή τους στην αγορά και στο κοινό πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Βιολογική καλλιέργεια δημητριακών

Οι συνθήκες φύλαξης των σπόρων (σε υγρούς και ζεστούς χώρους) ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων. Σε μεγάλες αποθήκες η απεντόμωση γίνεται υποχρεωτικά με χημικά εντομοκτόνα.

Από τους γνωστότερους εχθρούς της καλλιέργειας των δημητριακών είναι οι ακρίδες. Τα τεράστια σε αριθμό σμήνη τους μπορούν να αφανίσουν καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων σε ελάχιστες ώρες, είτε συμβατικής είτε βιολογικής καλλιέργειας. Δυστυχώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Η χρήση πιστοποιημένων βιολογικών σπόρων δημητριακών είναι επίσης υποχρεωτική για να θεωρηθεί η καλλιέργεια των δημητριακών βιολογική και να λάβει την αντίστοιχη πιστοποίηση.

Έτσι, η βιολογική καταπολέμηση των διαφόρων εχθρών των δημητριακών είναι περιορισμένη και συχνά αδύνατη. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που στην παγκόσμια αγορά είναι αυξημένη η τιμή τόσο των βιολογικών δημητριακών όσο και των παραγώγων τους. Αυτό επιφέρει άμεση αύξηση της τιμής στα βιολογικά πουλερικά και στο βιολογικό χοιρινό που τα χρησιμοποιούν στη διατροφή τους.

Βιολογική καλλιέργεια δημητριακών