Search
Close this search box.
Βιολογικό γάλα αμυγδάλου

Βιολογικό γάλα αμυγδάλου

Αναζητάτε ένα υποκατάστατο του γάλακτος θέλοντας να αποφύγετε το βιολογικό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα; Πιθανότατα να έχετε ήδη σκεφτεί το πιστοποιημένο βιολογικό γάλα αμυγδάλου, ένα προϊόν που κατακτά πλέον και το Ελληνικό αγοραστικό κοινό.

Ο λόγος είναι η ιδιαίτερη διατροφική αξία του, που το κάνει ωφέλιμο, όχι μόνο για εκείνους που ακολουθούν κάποια δίαιτα (αφού έχει ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες) για αδυνάτισμα αλλά παράλληλα για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία στην λακτόζη αλλά και για εκείνους που τους απασχολεί ο διαβήτης και το ουρικό οξύ. Επίσης, το προτιμούν όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη, όσοι παρουσιάζουν προβλήματα με το έντερο, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, όσοι έχουν αλλεργία στην γλουτένη και εκείνοι που ακολουθούν διατροφή χωρίς ζάχαρη (προβλήματα διαβήτη …). Παράλληλα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, που το καθιστά τελείως ακίνδυνη και ιδανική τροφή για παιδιά και για βρέφη. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του γάλακτος αμυγδάλου θεωρείται το γεγονός ότι είναι νηστίσιμο!

Το βιολογικό γάλα αμυγδάλου αποτελεί, λοιπόν, μια νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική στο παραδοσιακό γάλα από ζώα, και η ποιότητά του ξεκινά από την πηγή του – τα βιολογικά αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα αυτά καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων, ακολουθώντας αυστηρά πρότυπα βιολογικής γεωργίας. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα αμύγδαλα, και κατά συνέπεια το γάλα που παράγεται από αυτά, δεν είναι μόνο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και ελεύθερα από βλαβερές για τον οργανισμό χημικές ουσίες. Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό, φυσικό γάλα αμυγδάλου που φέρει τα διατροφικά οφέλη των βιολογικά καλλιεργημένων αμυγδάλων, προσφέροντας μια καθαρή, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία επιλογή για τη διατροφή σας.

Βιολογικό Γάλα Αμυγδάλου

Στο σημείο αυτό, όμως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι και τόσο πλούσιο σε πρωτεΐνες ή ασβέστιο ώστε να θεωρηθεί πλήρες υποκατάστατο του γάλακτος. Στην περίπτωση που θα το προτιμήσετε, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες των παραπάνω από άλλες τροφές, πράγμα όχι και τόσο δύσκολο τελικά. Ένα φλιτζάνι έχει μόνο ένα γραμμάριο πρωτεΐνης έναντι των 8 γραμμαρίων που περιέχει το αγελαδινό γάλα και 2 mg ασβεστίου έναντι των 300 mg του αγελαδινού γάλακτος.

Αν ψάχνετε κάποια συνταγή με βάση το γάλα αμυγδάλου, θα βρείτε άφθονες στο διαδίκτυο, τόσο Ελληνικές όσο και από άλλες χώρες του κόσμου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στον καφέ σας, για να φτιάξετε γλυκό ή φαγητό (όπου θα χρησιμοποιούσατε γάλα δηλαδή) και να απολαύσετε, όχι μόνο την γεύση του αλλά και τις τόσες ωφέλειες που προσφέρει στο σώμα, στο δέρμα και στα μαλλιά.

Στην αγορά, θα το βρούμε σε συσκευασία ως γάλα και σε σκόνη από διάφορες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ας ελπίσουμε ότι η θρεπτική αξία του και η αυξημένη ζήτησή του θα ωθήσει την ντόπια παραγωγή να αυξηθεί και να καλύψει την παρούσα ζήτηση, γεγονός που θα ρίξει άμεσα και την τελική τιμή του προϊόντος.

Ενδεικτικές τιμές για το βιολογικό γάλα αμυγδάλου

Το βιολογικό γάλα αμυγδάλου είναι ιδιαίτερο προϊόν. Η παραγωγή του βασίζεται πρώτα στην παραγωγή βιολογικών αμυγδάλων και, κατόπιν, στην μετατροπή τους σε γάλα.

Στην αγορά θα το βρούμε σε διάφορες συσκευασίες, ανάλογα με την ποσότητα και τις πρόσθετες φυσικές αρωματικές ύλες. Η τιμή του, για την ώρα, διαμορφώνεται από τα 3,5 ευρώ το λίτρο και πάνω. Η ζήτηση αναμένεται να ρίξει σύντομα το κόστος του σε χαμηλότερα επίπεδα.

Υπέροχες Και Υγιεινές Συνταγές Με Βιολογικό Γάλα Αμυγδάλου

10 σημαντικά οφέλη από το Βιολογικό Γάλα Αμυγδάλου γάλα που θα θέλατε να γνωρίζετε

Αν αναρωτιέστε γενικότερα αν είναι το γάλα αμυγδάλου κατάλληλο για εσάς, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του και τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία μας. Αν είσαστε vegan, έχετε ευαισθησία στο γάλα ζωικής προέλευσης, αγαπάτε τα βιολογικά προϊόντα ή απλά δεν σας αρέσει η γεύση του γάλακτος, το βιολογικό γάλα αμυγδάλου είναι μια υπέροχη εναλλακτική λύση.

Αν φροντίζετε την υγεία σας, τότε σίγουρα θα προτιμήσετε το βιολογικό γάλα αμυγδάλου έναντι του συμβατικού, που δεν περιέχει συντηρητικά και άλλα πρόσθετα. Ας δούμε τώρα τα οφέλη του:

1. Συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους

Ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 60 θερμίδες, σε αντίθεση με τις 145 θερμίδες που περιέχει το πλήρες γάλα, 120 θερμίδες το 2%, 102 θερμίδες το 1% και 85 θερμίδες το αποβουτυρωμένο γάλα (0%). Είναι μία άριστη επιλογή που θα σας βοηθήσει να χάσετε ή να διατηρήσετε το τρέχον βάρος σας.

2. Διατηρεί την καρδιά σας υγιή

Το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει χοληστερόλη ή κορεσμένα λιπαρά. Είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και σε υγιεινά λίπη (όπως ωμέγα λιπαρά οξέα, που συνήθως απαντώνται στα ψάρια), και, κατά συνέπεια, συμβάλλει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων.

3. Διατηρεί τα οστά σας ισχυρά

Ενώ δεν προσφέρει τόσο ασβέστιο όσο το αγελαδινό γάλα, το βιολογικό γάλα αμυγδάλου προσφέρει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας, καθώς και το 25% της συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης D, μειώνοντας τον κίνδυνο για αρθρίτιδα και οστεοπόρωση και βελτιώνοντας την ανοσολογική σας λειτουργία . Επιπλέον, αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για να παρέχουν υγιή οστά και σωστό σχηματισμό δοντιών.

4. Διατηρεί το δέρμα σας λαμπερό

Το αμυγδαλέλαιο, συστατικό που περιέχεται στο γάλα αμυγδάλου) περιέχει 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε, η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, απαραίτητες για την υγεία του δέρματος. Είναι, δηλαδή, ιδανικό για το σώμα (προστατεύει τυ από τις ακτίνες του ήλιου) και για το πρόσωπο (έχει αντιγηραντική/αντιρυτιδική δράση).

5. Έχει ελάχιστες επιπτώσεις στο σάκχαρό σας

Το βιολογικό αμυγδαλέλαιο (χωρίς πρόσθετα) είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, πράγμα που σημαίνει ότι θα διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας χαμηλά, μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του, το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες ως ενέργεια, έτσι ώστε τα σάκχαρα να μην αποθηκεύονται ως λίπος στα αγγεία και στο σώμα.

6. Συμβάλλει στη μυϊκή δύναμη και τη θεραπεία

Αν και το βιολογικό γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά μερίδα, πολλές βιταμίνες της ομάδας Β (όπως την ριβοφλαβίνη, Β2) καθώς και σίδηρο. Τα συστατικά του αυτά είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και την γρήγορη επούλωσή του από διάφορους τραυματισμούς..

7. Διατηρεί την πέψη σας υπό έλεγχο

Το βιολογικό γάλα αμυγδάλου περιέχει σχεδόν ένα γραμμάριο ίνας ανά μερίδα, που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για την υγιή πέψη.

8. Δεν περιέχει λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη αποτελεί ήδη πρόβλημα σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας. Οι πάσχοντες έχουν δυσκολία στην πέψη της ζάχαρης που περιέχεται στο αγελαδινό γάλα. Αυτό καθιστά το γάλα αμυγδάλου ιδιαίτερα κατάλληλο υποκατάστατο, αφού δεν περιέχει λακτόζη.

9. Έχει καλύτερη γεύση

Αν και η αίσθηση της γεύσης είναι σχετική, κατά γενική ομολογία, το γάλα αμυγδάλου έχει σαφώς ηπιότερη και πιο ελαφριά γεύση. Αυτό το κάνει πιο κατάλληλο στην χρήση σε συνταγές που απαιτούν γάλα. Δεν θα έχει την ίδια γεύση, αλλά θα έχει την ίδια μορφή και το ίδιο αποτέλεσμα.

10. Δεν απαιτεί ψύξη

Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ψύξετε το γάλα αμυγδάλου σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να το πάρετε μαζί σας στην εργασία σας ή σε ένα ταξίδι. Διατηρείται θαυμάσια σε θερμοκρασία δωματίου που το καθιστά βολικό στην μεταφορά. Επιπλέον, είναι τόσο θρεπτικό, που θα ανεβάσει άμεσα την καθημερινή σας πρόσληψη όλων των ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών του.

Οφέλη Και Θρεπτική Αξία Από Το Γάλα Αμυγδάλου

Φτιάξε βιολογικό γάλα αμυγδάλου στο σπίτι

Το βιολογικό γάλα αμυγδάλου είναι η βολική εναλλακτική λύση για να το φτιάξουμε μόνοι στο σπίτι για όλους εμάς που δεν αγαπάμε την εύκολη λύση του σούπερ μάρκετ και δεδομένου ότι είναι ένα δύσκολο για να έχουμε μια αγελάδα να βόσκει στον κήπο μας.

Αφού προμηθευτούμε τα βιολογικά αμύγδαλα, τα μουσκεύουμε σε άφθονο νερό με αλάτι από το βράδυ, τα στραγγίζουμε, τα αλέθουμε στο μπλέντερ με φρέσκο νερό (αναλογία όγκου 1 προς 2) και στη συνέχεια φιλτράρουμε τον πολτό με ένα τουλουπάνι ή με πετσέτα, πιέζοντας μέχρι να στραγγίξει τελείως ο πολτός και για να διαχωρίσουμε όλο το υγρό. Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά, κατά βούληση, όπως κανέλα, βανίλια, μέλι, κακάο…. Είναι ιδιαίτερα εύκολο και γρήγορο.

Τα υπολείμματα του αμυγδάλου μπορούμε να τα αποξηράνουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν υποκατάστατο για το αλεύρι σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής. Δείτε σχετικό βίντεο:

Συνταγές με Βιολογικό γάλα αμυγδάλου