14 Μαΐου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πώς η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει το βιολογικό μέλι

Το μέλι καταναλώνεται κρύο, χλιαρό αλλά και ζεστό. Κυρίως ζεστό και πολλές φορές σε υψηλές θερμοκρασίες. Τι συμβαίνει όμως με το μέλι στις διάφορες θερμοκρασίες και πως αυτές αλλοιώνουν την θρεπτική του αξία;
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Το μέλι είναι αγαπημένη τροφή από την αρχαιότητα. Εδώ και τουλάχιστον 2500 χρόνια το μέλι είχε και φαρμακευτική χρήση. Είναι εξαιρετική τροφή και πολύ θρεπτική και δυναμωτική. Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι μιλάμε μόνο για το βιολογικό μέλι, το μέλι δηλαδή που παράγεται φυσικά, χωρίς ψεκασμούς και χωρίς προσθήκη τροφής προς τις μέλισσες.

Θερμοκρασία και μέλι

Παραδοσιακά, το μέλι χρησιμοποιείται χλιαρό ή κρύο αλλά και ζεστό. Κυρίως ζεστό και πολλές φορές σε υψηλές θερμοκρασίες. Τι συμβαίνει όμως με το μέλι στις διάφορες θερμοκρασίες και πως αυτές αλλοιώνουν την ποιότητά του;

Έτσι λοιπόν, μπορούμε να απολαύσουμε το μέλι με δύο τρόπους, σε ότι αφορά στη θερμοκρασία του.

  1. Ωμό (σε θερμοκρασία δωματίου ή πολύ χαμηλότερη) για άμεση κατανάλωση (π.χ. ψωμί με μέλι) ή παγωμένο σε κρύα ποτά αντί για ζάχαρη.
  2. Ζεστό, σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία ή σε θερμοκρασία βρασμού.

Στην πρώτη περίπτωση, όπου η θερμοκρασία του μελιού είναι χαμηλή, το μέλι διατηρεί όλα τα θρεπτικά του στοιχεία. Ακόμα και αν το προσθέσουμε σε παγωμένο ποτό (τσάι για παράδειγμα) δε θα χάσει τίποτα από τα θρεπτικά του στοιχεία, απλά θα μας δυσκολέψει να το ενσωματώσουμε ομοιόμορφα στο ποτό. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε εύκολα να το αραιώσουμε με ελάχιστο νερό σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να το προσθέσουμε στο κρύο ρόφημά μας.

ο καλύτερος τρόπος να τρώμε το μέλι, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά του συστατικά

Αντίθετα όμως, όταν το μέλι φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία, τότε φαίνεται να χάνονται τα περισσότερα θρεπτικά του στοιχεία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα τρόφιμα. Στο μέλι συγκεκριμένα, όταν η θερμοκρασία του φτάσει ή ξεπεράσει τους 45 °C η μεταβολή στη σύστασή του είναι σημαντική. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον χρόνο παραμονής του σε υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε τσάι του βουνού θυμηθείτε να μην ρίξετε το μέλι στο τσάι όταν αυτό είναι πολύ ζεστό. Άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε (και δεν πρέπει) να το καταναλώσετε σε τέτοια θερμοκρασία. Αφήστε το τσάι (ή όποιο ρόφημα επιλέξετε) να κρυώσει λίγο. Όταν γίνει σχεδόν χλιαρό, δηλαδή περίπου στους 40 °C, τότε προσθέστε το μέλι. Θα διαλυθεί εύκολα.

Χριστίνα Μανωλάκη
Το μοτό μου: Αν το προϊόν είναι καλό, μπορεί να πουληθεί και από μόνο του! μένει εγώ να το βάλω σε μια «σωστή συσκευασία».

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Αναρίθμητα τα οφέλη του δαμάσκηνου στην υγεία μας. Δείτε ποιά είναι και πως θα απολαύσετε αυτό το υπέροχο φρούτο με το μοναδικό άρωμα και την γεμάτη γεύση.
Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.
Τα οφέλη του βερίκοκου είναι πολλά, παρά την μειωμένη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας.