14 Μαΐου 2021
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το μέλλον της βιολογικής ποτοποιίας στην Ελλάδα

Βιολογική Ποτοποιία είναι η παρασκευή οινοπνευματωδών υπό αυστηρούς κανόνες πιστοποίησης ως προς την παραγωγή των πρώτων υλών τους, τη ζύμωση, την απόσταξη, το συσκευασία και τη μεταφορά του τελικού προϊόντος.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Για να δει άνθηση η συγκεκριμένη κατηγορία βιολογικών, θα πρέπει πρώτα το αγοραστικό κοινό να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον. Στο εξωτερικό, κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί, με αποτέλεσμα την αύξηση των παραγωγών βιολογικών ποτών σε Ευρώπη και Αμερική. Έχουν, δε, κάνει την εμφάνισή τους και τα πρώτα μπαρ που προσφέρουν αποκλειστικά βιολογικά ποτά, σημειώνοντας ήδη σημαντικά κέρδη.

Αγοραστικό κοινό αποτελούν απλοί συνειδητοποιημένοι καταναλωτές αλλά και κάβες, gourmet εστιατόρια και εστιατόρια βιολογικών.

Τα βήματα για τη βιολογική ποτοποιία είναι αργά αλλά σταθερά.

Βιολογικά ποτά: πλεονεκτήματα κατανάλωσης

Είναι γνωστές οι συνέπειες της κατανάλωσης οινοπνευματωδών κακής ποιότητας (νοθευμένων και μη). Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να έχουν άσχημες συνέπειες και να δημιουργήσουν σοβαρές παρενέργειες ή και μόνιμες βλάβες.

Το ποτό, η παραγωγή του οποίου ελέγχεται σε κάθε στάδιο, είναι ακίνδυνο (όταν φυσικά καταναλώνεται σε επιτρεπτές για την υγεία ποσότητες). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπερκατανάλωση οινοπνεύματος μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει. Το βιολογικό ποτό είναι απαλλαγμένο από πολλά χημικά που ξεκινούν από την καλλιέργεια των φυτών που το παράγουν (αμπέλια, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, κριθάρι …) και συνεχίζει μέχρι και την εμφιάλωσή του. Καλό θα ήταν, όταν σκεφτόμαστε τα βιολογικά προϊόντα, να μη περιοριζόμαστε μόνο στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά σε οτιδήποτε καταναλώνουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ύψιστη ποιότητα στη διατροφή μας.

Παραδοσιακή ποτοποιία

Η παραδοσιακή ποτοποιία έχει ιστορία αιώνων στην Ελλάδα. Με μεράκι και πολλή αγάπη, σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας έχει να αναδείξει ποτά με μοναδικές γεύσεις και υπέροχο άρωμα, στοιχεία που αντλούνται από την Ελληνική Γη.

Είτε αναφερόμαστε στο κρασί, είτε στην μπύρα, το τσίπουρο, το ούζο, την μαστίχα … σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε μπορστά σε μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων, με αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν και τους χαρίζουν ιδιαιτερότητα. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της γεύσης, του αρώματος αλλά και του χρώματος του κάθε ποτού παίζουν η χλωρίδα της εκάστοτε περιοχής, οι κλιματολογικές συνθήκες καθώς και ο τρόπος παρασκευής.

Οι συνταγές για την παρασκευή ποτών στην Ελλάδα είναι αμέτρητες. Πολλά νοικοκυριά έχουν δημιουργήσει υπέροχες συνταγές για σπιτικά λικέρ που, με τον χρόνο, αναδείχθηκαν σε σπουδαία οινοπνευματώδη δημιουργήματα που στήριξαν οικογενειακές επιχειρήσεις για πολλές δεκαετίες.

Καίτη Ψαρά
Η ζωή είναι ένα ταξίδι και τα ταξίδια είναι η ζωή μου… ταξίδια σε κάθε γωνιά της γης, γεμάτα πρωτόγνωρες εικόνες και γεύσεις.

Στείλε το σε φίλους:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

πρόσφατα άρθρα

Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.
Τα οφέλη του βερίκοκου είναι πολλά, παρά την μειωμένη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας.
Πιθανότατα δεν σας αρέσει να σας λένε τι να κάνετε - ούτε εμένα. Δεν μου αρέσει καν να μου λένε να κάνω κάτι που θα έκανα ούτως ή άλλως.