Search
Close this search box.
14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Υψηλά Επίπεδα Αρσενικού στο Ρύζι

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Τί έδειξαν οι έρευνες που διενεργήθηκαν σε 200 διαφορετικά προϊόντα ρυζιού, ποιοί επηρεάζονται περισσότερο και πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε σωστά το ρύζι για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας;

Κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε σε διάφορους τύπους ρυζιού και σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων ρυζιού, βρέθηκαν ποσότητες αρσενικού. Να τονίσουμε ότι οι μετρήσεις έγιναν τόσο σε βιολογικό ρύζι όσο και σε συμβατικό. Τα αποτελέσματα δεν διέφεραν. Τα επίπεδα αρσενικού ήταν υψηλά και, κάποιες φορές, υψηλότερα από τα ασφαλή όρια που έχουν καθοριστεί για το πόσιμο νερό, σύμφωνα με τις πρόσφατες δοκιμές.

Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του FDA των Ηνωμένων Πολιτειών, 200 διαφορετικά προϊόντα ρυζιού. Η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλα προϊόντα ρυζιού, με σκοπό την συλλογή περισσότερων πληροφοριών.

Περιέχει Το Ρύζι Αρσενικό;

Με βάση τις δοκιμές, η εταιρεία αναφέρει ότι τα παιδιά και οι ενήλικες πρέπει να παρακολουθούν πόσο ρύζι τρώνε από διάφορες πηγές (όπως το ίδιο το ρύζι, τα δημητριακά από ρύζι, σοκολάτες και μπάρες με ρύζι) για να μειώσουν την έκθεση στο αρσενικό και την κακή λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.

Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι κάθε προϊόν δημητριακών ρυζιού που ελέγχθηκε περιείχε αρσενικό και αυτή η κατηγορία τροφίμων είναι ιδιαίτερα προσφιλής στα παιδιά σε όλο τον κόσμο αλλά αποτελεί και βάση για βρεφικές τροφές. Είναι, δηλαδή, επιτακτική ανάγκη για τους γονείς να μειώσουν τις τροφές με παράγωγα ρυζιού που δίνουν στα παιδιά τους.

Η κατανάλωση αρσενικού σε υψηλά επίπεδα, προκαλεί προβλήματα στο δέρμα, στομαχόπονο, διάρροια, ναυτία, έμετο, μούδιασμα, παράλυση και τύφλωση. Ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα, οι κίνδυνοι δεν είναι λίγοι και τα συμπτώματα είναι παραπλανητικά, αφού κάνουν αρκετό χρόνο να εμφανιστούν.

Το αρσενικό υπάρχει σε μικρές ποσότητες στο έδαφος από την φύση. Βρίσκεται παντού, στο νερό και στον αέρα και εισέρχεται σχεδόν σε κάθε φυτικό τρόφιμο, σε φρούτα και λαχανικά. Η μέθοδος καλλιέργειας του ρυζιού το κάνει να συσσωρεύει μεγαλύτερες ποσότητες αρσενικού, λόγω της παρατεταμένης έκθεσής του σε στάσιμο νερό. Αυτό μεταφέρεται στους κόκκους ρυζιού.

Καλλιέργεια Ρυζιού

Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε;

Φυσικά και ναι. Μπορούμε, όχι μόνο να καταναλώνουμε το ρύζι με ασφάλεια αλλά και σε μεγάλες ποσότητες. Ας αναφέρουμε, πρώτα, ότι το ρύζι με την μικρότερη ποσότητα αρσενικού είναι το μπασμάτι (basmati) ενώ οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στο καστανό ρύζι (αναποφλοίωτο).

Αλλάζοντας τον τρόπο που μαγειρεύουμε το ρύζι, μπορούμε να αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του αρσενικού και να έχουμε καθαρό και αγνό ρύζι, με ποσότητες αρσενικού μικρότερες από όλα τα άλλα τρόφιμα. Αρκεί να ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε το ρύζι σε νερό (αναλογία νερού προς ρύζι τουλάχιστον 3:1.
  • Το πρωί, αδειάζουμε το νερό και ξεπλένουμε καλά το ρύζι. Ήδη έχει αφαιρεθεί το 50% του αρσενικού.
  • Στην συνέχεια, βράζουμε το ρύζι με νερό σε αναλογία νερού προς ρύζι περίπου 5:1 (5 μέρη νερό με 1 μέρος ρύζι). Στραγγίζουμε το ρύζι και πετάμε το νερό στο οποίο έβρασε.

Στο σημείο αυτό, το ρύζι μας θα έχει ήδη χάσει το περισσότερο αρσενικό, αφήνοντας μόνο ίχνη.

Ασφαλές Μαγείρεμα Με Ρύζι

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.