Search
Close this search box.
5 Αυγούστου 2021
5 Αυγούστου 2021

Μπορεί η υγιεινή διατροφή να είναι και φθηνή;

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν να τρώνε υγιεινά αλλά και φθηνά, ειδικά στους καιρούς που ζούμε. Είναι αυτό εφικτό ή αποτελεί μύθο;

Ο περισσότερος κόσμος θα απαντούσε “και βέβαια όχι”.  Η πραγματικότητα όμως είναι, ευτυχώς, τελείως διαφορετική.  Έρευνες μας δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να έχουμε ένα παραφουσκωμένο πορτοφόλι στην τσέπη μας για να αγοράσουμε τις υγιεινές τροφές που χρειαζόμαστε.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Με το άρθρο αυτό θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, θέτοντας τέρμα σε ορισμένες συνήθεις παρανοήσεις και ταυτόχρονα να σας δώσουμε και έντεκα πρακτικές συμβουλές για υγιεινή διατροφή με χαμηλό προϋπολογισμό.

Πόσο περισσότερο πιστεύετε ότι κοστίζει μια υγιεινή διατροφή;  Θα εκπλαγείτε!

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η υγιεινή διατροφή είναι ακριβή.  Σε σχετική έρευνα που διενήργησε το Viologika.gr, ρωτήσαμε πάνω από 500 άτομα και τα αποτελέσματα ήταν συντρηπτικά: πάνω από το 72% πιστεύει ότι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής κοστίζει πολύ περισσότερο από μία μη υγιεινή διατροφή.

Συνήθως, αντλούμε τα στοιχεία και συγκρίνουμε τις τιμές ανάμεσα σε φαστ φουντ και εστιατόρια.  Ακόμη συγκρίνουμε τους φρέσκους χυμούς με τα αναψυκτικά και τις τιμές των βιολογικών φρούτων και λαχανικών με τα συμβατικά.  Αυτές οι συγκρίσεις μας δίνουν την εικόνα που έχουμε για το μεγαλύτερο κόστος της υγιεινής διατροφής.  Μία προσεκτικότερη ματιά όμως θα μας δώσει μία διαφορετική εικόνα.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες γύρω από το κόστος της διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου.  Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές η διαφορά κόστους ανάμεσα σε υγιεινή και μη υγιεινή διατροφή είναι κάτω από 1,50 ευρώ ανά ημέρα.  Βλέπουμε, λοιπόν ότι παρ’ όλο που το να τρέφεται κανείς υγιεινά κοστίζει όντως περισσότερο, η διαφορά κόστους μεταξύ υγιεινής και μη υγιεινής διατροφής είναι πολύ μικρή.  Επιπλέον, αν κάνουμε και κάποιες καλύτερες επιλογές η διαφορά αυτή εκμηδενίζεται.

“Πώς γίνεται αυτό;” θα ρωτήσετε.  Ο λόγος είναι απλός.  Ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται κάποια συστατικά όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες, αμινοξέα και άλλα.  Η αίσθηση της πείνας είναι η ειδοποίηση ότι ο οργανισμός χρειάζεται τα συστατικά αυτά, τα οποία και παίρνει από τις διάφορες τροφές.

Αντίθετα από τις υγιεινές τροφές, οι μη υγιεινές είναι φτωχές σε θρεπτικά για τον οργανισμό συστατικά και γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες μέχρι να έρθει το αίσθημα του κορεσμού και ακόμα και τότε δεν θα έχουμε πάρει τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας συστατικά.  Αυτό και μόνο το γεγονός μειώνει τη διαφορά κόστους ανάμεσα στην υγιεινή και τη μη υγιεινή διατροφή.

Αν υπολογίσετε και το επιπλέον κόστος σε ιατρική περίθαλψη και φάρμακα που θα χρειαστεί κάποιος σαν αποτέλεσμα μιας κακής διατροφής, εύκολα θα συμπεράνετε ότι μία υγιεινή διατροφή είναι τελικά πολύ πιο οικονομική.

Ας μην ξεχνάμε επίσης και τη Μεσογειακή Διατροφή, που σύμφωνα με πολλές πρόσφατες και μη, μελέτες είναι η πλέον υγιεινή.  Βασισμένη στα όσπρια και τα άφθονα φρούτα και λαχανικά είναι σαφώς και πολύ οικονομική.

Μεσογειακή Διατροφή, Υγιεινή Και Οικονομική

Τέλος, οι διαφορές τιμών ανάμεσα στα βιολογικά προϊόντα και στα μη βιολογικά όχι μόνο δεν είναι σταθερές, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιο βιολογικό τρόφιμο μπορεί να το βρούμε και πιό φθηνό από το αντίστοιχο μη βιολογικό ανάλογα με το κατάστημα, την περιοχή ή την εποχή.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί κάλλιστα να είναι οικονομική και, κάποιες φορές, οικονομικότερη από την κακή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.

Ακριβότερη διατροφή δεν σημαίνει και υγιεινότερη διατροφή

Για να δούμε τώρα, τί σημαίνει σωστή και υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τις οδηγίες των ερευνητών και των γιατρών.  Σωστή διατροφή είναι αυτή που βασίζεται στην υψηλή κατανάλωση ωμών λαχανικών, στον αυστηρό περιορισμό της ζωικής πρωτεΐνης και την κατάργηση των κακών υδατανθράκων (ζάχαρη, λευκό αλεύρι, ζυμαρικά και ρύζι).  Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων με μέτρο είναι απαραίτητη, καθώς και η ενσωμάτωση προϊόντων ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί, μακαρόνια ολικής άλεσης) και καρπών με την φλούδα τους (αναποφλοίωτο ρύζι).  Οι συσκευασμένες και επεξεργασμένες τροφές αντίθετα,  πρέπει περιοριστούν στο ελάχιστο, ή ακόμη καλύτερα να τις καταργήσουμε.  Η Μεσογειακή Διατροφή, που βασίζεται σε όλα τα παραπάνω, έχει αποδειχθεί η πλέον υγιεινή.

Μεσογειακή Διατροφή, Υγιεινή Και Οικονομική

Παρατηρούμε ότι μία διατροφή όπως αυτή που περιγράψαμε, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες και μας χορταίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Έτσι χρειαζόμαστε μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Πολλές σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η υγιεινές διατροφικές συνήθειες δεν σχετίζονται με το ποσό που ξοδεύει κάποιος για τη διατροφή του.  Ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού, για παράδειγμα, ξοδεύεται σε διάφορες λιχουδιές και έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα.  Τα φρούτα και τα λαχανικά, αντίθετα, είναι μάλλον χαμηλά στην προτίμηση των καταναλωτών.

Αρκετά ψηλά στην προτίμηση βρίσκονται και τα κρέατα και τα θαλασσινά, σε αντίθεση με τα όσπρια.  Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι διατροφικές μας συνήθειες δεν είναι και τόσο υγιεινές και αυτό είναι ανεξάρτητο από το ποσό που ξοδεύουμε για τη διατροφή μας.

Μην ξεχνάμε και τις επιπτώσεις της χρόνια κακής διατροφής που, εκτός από την παχυσαρκία, είναι η κατακόρυφη αύξηση στα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κατάθλιψη, η μυϊκή και πνευματική ατονία, η κακή όραση, η πρόωρη γήρανση και ένα πλήθος νευρολογικών προβλημάτων (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον) που βρίσκονται σε έξαρση στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το κόστος είναι τελείως άσχετο με την υγιεινή διατροφή.  Ένας φρέσκος χυμός για παράδειγμα είναι πιό ακριβός από ένα κουτάκι αναψυκτικό, ένα έτοιμο κατεψυγμένο γεύμα πιο οικονομικό (φαινομενικά τουλάχιστον) και εύκολο στην προετοιμασία του από το να το ετοιμάσουμε εμείς από το μηδέν και οι βιολογικές ντομάτες πιό ακριβές από τις μη βιολογικές.  Δεν παύουν όμως οι διατροφικές συνήθειες που έχουμε να καταστρέφουν καθημερινά την υγεία μας.  Τα πάντα όμως εξαρτώνται από την τιμή που βάζουμε εμείς οι ίδιοι στην καλή μας υγεία και στην αξία που της δίνουμε.

Αν δεν σεβαστούμε εμείς πρώτα το σώμα μας, ας μην περιμένουμε να το κάνει κάποιος άλλος.  Σίγουρα δεν θα μας φροντίσουν οι επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων και τα ζαχαροπλαστεία.

“Καλά όλα αυτά και κατανοητά, αλλά πώς μπορεί κανείς να τρώει υγιεινά χωρίς να χρειάζεται να πάρει δάνειο από την τράπεζα;” θα ρωτήσετε.  Η ομάδα του  Viologika.gr σας προτείνει 11 τρόπους για να κάνετε υγιεινή διατροφή οικονομικά και να δείτε τα οφέλη στην υγεία σας σε χρόνο ρεκόρ.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.