Μερίδες
2 άτομα
Προετοιμασία
10 λεπτά
Αναμονή
15
Εκτέλεση
- λεπτά
Το τζατζίκι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας — ένα δροσερό, αρωματικό ντιπ που δεν λείπει ποτέ από το καλοκαιρινό τραπέζι. Παρασκευάζεται με γιαούρτι (συνήθως πρόβειο ή στραγγιστό), αγγουράκι, σκόρδο, ελαιόλαδο και φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά, όπως ο άνηθος ή η μέντα. Η πλούσια, κρεμώδης υφή του και η αναζωογονητική του γεύση το καθιστούν ιδανικό συνοδευτικό για ψητά, πίτες, σαλάτες ή ως ντιπ με ψωμί.
Ένα έδεσμα με ρίζες και ιστορία
Το τζατζίκι έχει βαθιές ρίζες στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με αντίστοιχα παρασκευάσματα να υπάρχουν και σε άλλες κουζίνες, όπως το τουρκικό «cacık» ή το ινδικό «raita». Ωστόσο, στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα έχει εξελιχθεί σε ένα ξεχωριστό έδεσμα με έντονη προσωπικότητα και αναγνωρίσιμη γεύση, που παραπέμπει άμεσα σε ελληνικό καλοκαίρι και φιλοξενία.
Το σπιτικό τζατζίκι είναι ασύγκριτο σε γεύση και ποιότητα. Μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα σκόρδου, τη σύσταση του γιαουρτιού και το βαθμό έντασης των μυρωδικών, προσαρμόζοντάς το στα γούστα σου. Είναι δροσιστικό, ελαφρύ, χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε προβιοτικά — ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους αλλά δεν θέλουν να στερηθούν τη νοστιμιά.
Το τζατζίκι είναι ίσως το πιο εμβληματικό ντιπ της ελληνικής κουζίνας. Κρεμώδες, σκόρδιο, αρωματικό και αναζωογονητικό, φτιάχνεται παραδοσιακά με στραγγιστό γιαούρτι, φρέσκο αγγούρι, σκόρδο, ελαιόλαδο και μυρωδικά όπως ο άνηθος ή η μέντα. Είναι ένα έδεσμα με βαθιές ρίζες στη Μεσόγειο και συνοδεύει ιδανικά σχεδόν κάθε πιάτο του ελληνικού τραπεζιού.
Το τζατζίκι είναι ευέλικτο, απολαυστικό και συνοδεύει υπέροχα μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα. Αν ψάχνεις ιδέες για να το σερβίρεις, δοκίμασέ το μαζί με:
Ψητά & κρεατικά
Ορεκτικά & μεζέδες
Τυριά & ψωμιά
Πικάντικα πιάτα
Φρέσκες ιδέες
Ιδανικό για μπάρμπεκιου, οικογενειακά τραπέζια, πιατέλες με μεζέδες και κάθε φορά που θες μια δροσερή, γευστική πινελιά με ελληνικό χαρακτήρα!
Τρίβουμε το αγγούρι σε χοντρό τρίφτη, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα τρυπητό. 15 περίπου λεπτά αργότερα το στύβουμε καλά με τα δυο μας χέρια για να αποβάλλει όλα του τα υγρά (αν μείνουν υγρά στο αγγούρι, αυτά θα βγουν αργότερα στο τζατζίκι).
Τα σκεύη και γενικότερα τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικό τζατζίκι, τα βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Κάποια από αυτά προτίνονται για να κάνουν την διαδικασία ακόμα ευκολότερη, χωρίς να είναι αναγκαία.
Βασικός εξοπλισμός: Τρίφτης, μπωλ, κουτάλι
Προεραιτικός εξοπλισμός: Πολτοποιητής σκόρδου, στραγγιστήρι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το σκόρδο (αφού πρώτα το περάσουμε από πρέσα), το αγγούρι, ψιλοκομμένο άνηθο, λίγο ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Το τζατζίκι είναι έτοιμο. Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε η γεύση του σκόρδου και του άνηθου να γίνει διάχυτη στο μείγμα.
Το τζατζίκι αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο για να κάνουμε το κρέας πιο εύπεπτο. Εκτός αυτού, είναι ένα απολαυστικό ορεκτικό που μόνο θρεπτικές ουσίες μπορεί να μας δώσει. Το γιαούρτι, το ελαιόλαδο αλλά κυρίως το σκόρδο αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό ενάντια σε ιώσεις, δυναμώνοντας παράλληλα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
1. Μπορεί τότε να διαπιστώσουμε ότι έχει περισσότερο σκόρδο απ' όσο σκοπεύαμε αρχικά να βάλουμε. Αραιώνουμε με λίγο ακόμα γιαούρτι και ελαιόλαδο (και ξύδι αν χρειάζεται).
2. Υπέροχος ουζομεζές.
3. Ταιριάζει τέλεια και με ψητό κρέας.
1. Θα προσέξατε ότι δε δίνουμε ακριβή ποσότητα στο ξύδι. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται τόσο από το ίδιο το ξύδι όσο και από το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του.
2. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνηθο. Άλλοι θέλουν ήπια τη γεύση του στο τζατζίκι και άλλοι έντονη.
© 2010-2025 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού