16 Οκτωβρίου 2025
16 Οκτωβρίου 2025

Πως η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει το βιολογικό μέλι

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Ποιά είναι η επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας στην θρεπτική αξία του μελιού; Πώς πρέπει να καταναλώνουμε το μέλι;

Το μέλι είναι αγαπημένη τροφή από την αρχαιότητα. Εδώ και τουλάχιστον 2500 χρόνια το μέλι είχε και φαρμακευτική χρήση. Είναι εξαιρετική τροφή και πολύ θρεπτική και δυναμωτική. Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι μιλάμε μόνο για το βιολογικό μέλι, το μέλι δηλαδή που παράγεται φυσικά, χωρίς ψεκασμούς και χωρίς προσθήκη τροφής προς τις μέλισσες.

Χρησιμοποιήστε Και Αποθηκεύστε Το Μέλι Σε Θερμοκρασία Δωματίου

Παραδοσιακά, το μέλι χρησιμοποιείται χλιαρό ή κρύο αλλά και ζεστό. Κυρίως ζεστό και πολλές φορές σε υψηλές θερμοκρασίες. Τι συμβαίνει όμως με το μέλι στις διάφορες θερμοκρασίες και πως αυτές αλλοιώνουν την ποιότητά του;

Έτσι λοιπόν, μπορούμε να απολαύσουμε το μέλι με δύο τρόπους, σε ότι αφορά στη θερμοκρασία του.

  1. Ωμό (σε θερμοκρασία δωματίου ή πολύ χαμηλότερη) για άμεση κατανάλωση (π.χ. ψωμί με μέλι) ή παγωμένο σε κρύα ποτά αντί για ζάχαρη.
  2. Ζεστό, σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία ή σε θερμοκρασία βρασμού.

Στην πρώτη περίπτωση, όπου η θερμοκρασία του μελιού είναι χαμηλή, το μέλι διατηρεί όλα τα θρεπτικά του στοιχεία. Ακόμα και αν το προσθέσουμε σε παγωμένο ποτό (τσάι για παράδειγμα) δε θα χάσει τίποτα από τα θρεπτικά του στοιχεία, απλά θα μας δυσκολέψει να το ενσωματώσουμε ομοιόμορφα στο ποτό. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε εύκολα να το αραιώσουμε με ελάχιστο νερό σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να το προσθέσουμε στο κρύο ρόφημά μας.

Ο Καλύτερος Τρόπος Να Τρώμε Το Μέλι, Διατηρώντας Όλα Τα Θρεπτικά Του Συστατικά

Αντίθετα όμως, όταν το μέλι φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία, τότε φαίνεται να χάνονται τα περισσότερα θρεπτικά του στοιχεία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα τρόφιμα. Στο μέλι συγκεκριμένα, όταν η θερμοκρασία του φτάσει ή ξεπεράσει τους 45 °C η μεταβολή στη σύστασή του είναι σημαντική. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον χρόνο παραμονής του σε υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε τσάι του βουνού θυμηθείτε να μην ρίξετε το μέλι στο τσάι όταν αυτό είναι πολύ ζεστό. Άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε (και δεν πρέπει) να το καταναλώσετε σε τέτοια θερμοκρασία. Αφήστε το τσάι (ή όποιο ρόφημα επιλέξετε) να κρυώσει λίγο. Όταν γίνει σχεδόν χλιαρό, δηλαδή περίπου στους 40 °C, τότε προσθέστε το μέλι. Θα διαλυθεί εύκολα.

Χριστίνα Μανωλάκη
Το μοτό μου: Αν το προϊόν είναι καλό, μπορεί να πουληθεί και από μόνο του! μένει εγώ να το βάλω σε μια «σωστή συσκευασία».

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Κάθε εποχή ψιθυρίζει τα δικά της χρώματα και αρώματα. Η άνοιξη μας καθαρίζει, το καλοκαίρι μας δροσίζει, το φθινόπωρο μας δυναμώνει και ο χειμώνας μας αγκαλιάζει με τη ζεστασιά της γης. Τρώγοντας εποχικά, δεν ακολουθούμε μόδα — ακολουθούμε τη σοφία της φύσης.
Η φύτευση στην Ελλάδα ακολουθεί τον ρυθμό των εποχών και το κλίμα της κάθε περιοχής. Με τον αναλυτικό μας οδηγό θα μάθετε πότε είναι η σωστή στιγμή να σπείρετε ή να φυτέψετε κάθε λαχανικό, ποια λάθη να αποφύγετε και πώς να απολαμβάνετε υγιεινά, φρέσκα προϊόντα όλο τον χρόνο.
Αν και το ωμό κουνουπίδι μπήκε μόλις πρόσφατα στην διατροφή των Ελλήνων, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αποτελεί πραγματικό διατροφικό θησαυρό με άπειρες ευκαιρίες για προτύτυπα, εντυπωσιακά και, ταυτόχρονα, υγινεινά πιάτα.