Search
Close this search box.
Βιολογικός καφές

Βιολογικός καφές

Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια καφέδες πίνονται καθημερινά σε κάθε γωνιά του πλανήτη και καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα της οικονομίας (εστίαση, παραγωγή, μεταποίηση ...). Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μεγάλη στροφή προς την καλή ποιότητα του καφέ. Έτσι, ο βιολογικός καφές αρχίζει να εισχωρεί μανιωδώς στην ζήτηση των χρηστών, κερδίζοντας έδαφος μέρα με την μέρα.

Αν θέλουμε να λάβουμε το μέγιστο των θρεπτικών ουσιών και των ευεργετικών ιδιοτήτων του καφέ, η αγορά και κατανάλωση ποιοτικού καφέ είναι απαραίτητη. Πιο απλά, ο κοινός στιγμιαίος καφές δεν θα έπρεπε να είναι στις πρώτες επιλογές μας.

Στην Ελλάδα, και ειδικά στις μεγάλες πόλεις, θα βρούμε μεγάλο αριθμό από παραδοσιακά καφεκοπτεία αλλά και πιο μοντέρνα coffee-shops.

Ο καλός βιολογικός καφές είναι επίσης μια άριστη επιλογή που κερδίζει συνέχεια έδαφος και αποτελεί την πλέον ποιοτική επιλογή. Θα τον βρείτε στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και καφεκοπτεία.

Ετοιμάστε το μπρίκι ή την καφετιέρα σας και ξεκινήστε την μέρα σας με υγεία και με το υπέροχο άρωμα του καλού καφέ.

Βιολογικός καφές: καλλιέργεια και συγκομιδή

Η χώρα καταγωγής του καφέ είναι η Αιθιοπία όμως σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου. Υπάρχουν πάνω από 60 διαφορετικά είδη καφέ όμως μόνο δύο από αυτά παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον τα Coffea arabica και Coffea canephora robusta. Η arabica αποτελεί το 65% της παγκόσμιας παραγωγής και η γεύση της είναι απαλή. Η robusta αποτελεί το 35% και η γεύση της ποικιλίας είναι πιο έντονη καθιστώντας την κατάλληλη για καφέδες όπως ο εσπρέσο.

Τα καφεόδεντρα καλλιεργούνται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας αλλά και της Ωκεανίας. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές καφέ στον κόσμο είναι η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Ινδονησία και η Ινδία. Για να μεγαλώσουν σωστά και να δώσουν άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά χρειάζονται μεγάλο ύψος βροχοπτώσεων και θερμοκρασίες 15 έως 30οC, ανάλογα με την ποικιλία, ενώ είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον παγετό. Η arabica προτιμάει τα μεγάλα υψόμετρα (1.000 – 2.000μ) ενώ η robusta πιο χαμηλά (100 – 700μ).

Η γεύση τους επηρεάζεται από την ποιότητα του χώματος αλλά και τις περιβαλλοντικής συνθήκες. Σαν γενικός κανόνας δέντρα που φύονται σε μεγάλο υψόμετρο δίνουν και πιο αρωματικό καφέ.

Το ύψος του καφεόδεντρου μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα όμως συνήθως κλαδεύονται ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία στις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες όπως η συγκομιδή. Η arabica ανθίζει μετά από βροχή ενώ στη robusta η άνθιση είναι τυχαία. Το μέγεθος του καρπού είναι περίπου σαν του κερασιού ενώ το χρώμα του ώριμου φρούτου είναι βαθυκόκκινο ή κίτρινο. Για την ωρίμανση απαιτούνται περίπου 9 μήνες από την άνθιση. Όλοι οι καρποί δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα οπότε κάθε δέντρο συγκομίζεται αρκετές φορές.

Η συγκομιδή γίνεται στις περισσότερες χώρες με το χέρι κυρίως λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους που είναι επικλινές και της μη ταυτόχρονης ωρίμανσης του καρπού. Η συγκομιδή με μηχανικά μέσα είναι σπάνια.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ

Πίνεις καφέ; Μπορείς να τον απολαμβάνεις καθημερινά χωρίς τύψεις; Μάθε περισσότερα…

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από μία κούπα καφέ το πρωί, για να «ανοίξει το μάτι μας» και να ξεκινήσουμε την μέρα μας με όρεξη. Πόσο ευεργετικός είναι όμως ο καφές και πόσο συχνά μπορούμε να τον καταναλώνουμε χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις;

Καφές, αγαπημένη συνήθεια

Ο καφές αποτελεί ένα ρόφημα το οποίο συνδέεται με την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, γεγονός που το καθίστα το ρόφημα με την μεγαλύτερη κατανάλωση, μετά το νερό φυσικά.

Τα ευεργετήματα του καφέ είναι πολλά:

  1. Μας δίνει ενέργεια και πνευματική ευεξία.
  2. Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος και να ακονίσουμε την ψυχική μας εστίαση, χάρη στη μαγεία της καφεΐνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας, να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να λειτουργήσει καλύτερα και να βελτιώσει την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  3. Η σταθερή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
  4. Ο καφές είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, που θα βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από ζημιές.
  5. Η υψηλότερη κατανάλωση καφέ – με ή χωρίς καφεΐνη – συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, κυρίως σε θανάτους που οφείλονται σε καρδιακές παθήσεις, ασθένειες του νευρικού συστήματος και αυτοκτονία. Παρατίθενται περισσότερες λεπτομέρειες στην συνέχεια του άρθρου.

Τι σημαίνει ο καφές για την υγεία μας

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτει. Ο καφές περιέχει ελάχιστες ή καθόλου βιταμίνες και μέταλλα, με εξαίρεση το Κάλιο, την Νιασίνη και την Χολίνη, τα οποία περιέχει σε ελάχιστες ποσότητες.

Το βασικό συστατικό του είναι η καφεΐνη, η οποία φημίζεται για τη διεγερτική της δράση. Συγκεκριμένα, η δράση αυτή ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα δημιουργώντας μ’ αυτό τον τρόπο πνευματική και σωματική τόνωση. Επιστημονικά ευρήματα αποδεικνύουν πως η καθημερινή κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφεΐνης συμβάλλει στην εγρήγορση και στην ευφορία του οργανισμού ενισχύοντας παράλληλα την κίνηση των μυών.

Ένα ρόφημα για «ένα γερό και δυνατό νευρικό σύστημα», καθώς καταπολεμά την αναπόφευκτη δυσλειτουργία του γνωσιακού συστήματος που παρατηρείται καθώς μεγαλώνουμε, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως Parkinson, Alzheimer.

Η ώρα του καφέ είναι συνυφασμένη άρρηκτα από πολλούς με την ώρα της χαλάρωσης, της πνευματικής και σωματικής τόνωσης και ευεξίας. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζει η πλειονότητα των ανθρώπων είναι ότι ο καφές συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση του οργανισμού μας.

Η προστατευτική του ιδιότητα οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Κυρίαρχα αντιοξειδωτικά του καφέ είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες φημίζονται για την τονωτική και την αναζωογονητική τους δράση. Η αντιοξειδωτική του ικανότητα συμβάλλει, επιπλέον, στην προστασία κυτταρικών αλλοιώσεων και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Συνεπώς, η συστηματική κατανάλωση καφέ επωφελεί την υγεία μας, γεγονός που το αναδεικνύει σε ένα καινούργιο και πολλά υποσχόμενο ρόφημα στη διατροφή μας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι έχει γίνει μια αναπόσπαστη συνήθεια των περισσότερων ατόμων.

Κατανάλωση καφέ, πάντα με μέτρο

Παρά τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ, πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο. Μεγάλες ποσότητες καφεΐνης ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στον οργανισμό μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καφεΐνη είναι ισχυρό διεγερτικό που περιέχεται σε διάφορες τροφές και προϊόντα (καφές, τσάι, σόδα).

Σύμφωνα με το Mayo Clinic, η ανώτατη συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης είναι 400 mg την ημέρα για υγιείς ενήλικες, 100 mg την ημέρα για τους έφηβους και 200 mg την ημέρα για έγκυες γυναίκες. Οι παραπάνω ποσότητες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το σωματικό βάρος, την φυσική κατάσταση και την γενικότερη υγεία.

Κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από την μέγιστη συνιστώμενη θεωρείται υπερβολική δόση.

Οι παρενέργειες του καφέ

Όσο πολύ και αν αγαπάμε τον καφέ και όσες ευεργετικές ιδιότητες και αν έχει για την πνευματική και τη σωματική μας ευεξία η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις και να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας. Ειδικά αν δεν πίνετε συχνά καφέ το σώμα σας μπορεί έχει αυξημένη ευαισθησία στην καφεΐνη. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες της υπερκατανάλωσης καφέ μπορεί να είναι πονοκέφαλος, διάρροια, ζαλάδα, αϋπνία, εμετός, ευερεθιστότητα, δύσπνοια, πόνος στο στήθος και άλλα.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση καφέ αυξάνει απότομα την πίεση, ακόμα και για τρεις ώρες μετά από την κατανάλωσή του. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού και τις εγκυμοσύνης θα πρέπει η κατανάλωση καφέ να γίνεται με προσοχή αφού η καφεΐνη επηρεάζει τα νεογνά και τα έμβρυα με αποτέλεσμα αυτά να εμφανίσουν συμπτώματα υπερκατανάλωσης.

Τέλος όσοι πάσχουν από κάποιες παθήσεις όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, επιληψία, χοληστερίνη ή παίρνουν κάποια ιατρικά σκευάσματα όπως η κορτιζόνη, αντιβίωση, χάπι θυρεοειδή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση καφέ και καφεΐνης και την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει.

Αντιθέτως φαίνεται να μην έχει καμία επίδραση σε όσους πάσχουν από παθήσεις όπως η αυξημένη ουρία, την κολπική μαρμαρυγή ή υψηλό ουρικό οξύ.

Τα οφέλη του καφέ

Η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια σχεδόν όλων μας, εκτός από λίγες θερμίδες, φαίνεται πως έχει μια σειρά από ιδιότητες οι οποίες μας προστατεύουν από διάφορες σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος του προστάτη, ο διαβήτης τύπου Β, τη νόσο Πάρκινσον ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον βοηθάει στο αδυνάτισμα αφού διάφορα συστατικά του μειώνουν σημαντικά την αίσθηση της πείνας ενώ ταυτόχρονα διεγείρει και τον μεταβολισμό. Σε άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα φαίνεται πως η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα τους βοηθάει να το ξεπεράσουν. Τέλος η διεγερτική δράση που έχει βοηθάει στην καλύτερη πνευματική λειτουργία.

Η αγορά του καφέ σήμερα

Στην ελληνική αγορά πλέον υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από διάφορα είδη καφέ τα οποία προέρχονται από διάφορες χώρες που ειδικεύονται στην καλλιέργεια και την παραγωγή του. Θα βρούμε τον καφέ σε διάφορες μορφές όπως σε κόκκους, χύμα ή συσκευασμένο ενώ πλέον είναι πολλές οι εταιρείες που ασχολούνται με τη χοντρική πώληση του καφέ προμηθεύοντας καφετέριες, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.α. σε συμφέρουσες τιμές. Για την ιστορία ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο είναι ο Kopi luwak ο οποίος κοστίζει περίπου 60Ε το φλιτζάνι.

Επιπλέον πολύ συχνά βρίσκουμε προσφορές σε διάφορα είδη καφέ όπως πράσινο, αραβικό, μόκα ή μαύρος με το κόστος τους να είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Τέλος στις προτιμήσεις των καταναλωτών κερδίζει συνεχώς έδαφος ο μονοποικιλιακός καφές που πρακτικά σημαίνει πως όλοι οι κόκκοι του καφέ είναι από την ίδια παρτίδα.

Συνταγές με Βιολογικός καφές

Θα προστεθούν σύντομα...