Βιολογικό λουκάνικο

Βιολογικό λουκάνικο

Το λουκάνικο είναι ο αγαπημένος μεζές του Έλληνα που συνοδεύει απλά γεύματα μέχρι και γκουρμέ πιάτα. Στην αγορά βρίσκουμε τυποποιημένα λουκάνικα αλλά και χειροποίητα.

Πρόκειται για λεπτά κομμάτια κρέατος (χοιρινό, μοσχαρίσιο, αρνί ή ανάμεικτα), αλατισμένα, ίσως καπνισμένα, με κάποια μπαχαρικά και αρωματικά, που τυλίγονται σε έντερο ζώου. Μπορούμε να τα αγοράσουμε εύκολα (θα τα βρούμε σε κάθε σούπερ μάρκετ, στο χασάπη της γειτονιάς) και διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία.

Το λουκάνικο έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι γέμιζαν το στομάχι με τα ψημένα έντερα και το κρέας του ζώου. Ήταν ο μόνος τρόπος που διέθεταν για να διατηρήσουν και να μεταφέρουν το κυνήγι, ειδικά όταν το ζώο ήταν μεγάλο. Τα λουκάνικα ήταν επίσης εξαιρετικά διαδεδομένα στην Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη.

Στις δεκαετίες πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες χωρικοί, αφού έσφαζαν το ζώο, έφτιαχναν λουκάνικα που τα κάπνιζαν στο τζάκι. Εκεί υπήρχε πάντα ένα σίδερο από το οποίο κρεμούσαν με τσιγκέλια το κρέας και τα λουκάνικα. Το κάπνισμα ήταν ο καλύτερος τρόπος διατήρησης του κρέατος. Άλλοι τρόποι ήταν το αλάτισμα (πάστωμα) και το βύθισμα του κρέατος σε βαρέλι γεμάτο με ζωικό λίπος. Με τον τρόπο αυτό διέθεταν κρέας και λουκάνικα για όλο το χρόνο, χωρίς κίνδυνο αλλοίωσής τους.

Μετά από αιώνες (μάλλον χιλιετηρίδες) πειραματισμού, υπάρχει μεγάλη φαντασία στην παρασκευή του λουκάνικου. Ανάλογα με τον τόπο προέλευσης (στην Ελλάδα τουλάχιστον) μπορεί να περιέχουν πράσο, κρεμμύδι, ρίγανη, κανέλα, πιπεριά, πορτοκάλι …

Η ποιότητα του λουκάνικου ουσιαστικά εξαρτάται από την ποιότητα του κρέατος. Η καλύτερη έκδοσή τους είναι φυσικά τα βιολογικά λουκάνικα, που προέρχονται εξ’ ολοκλήρου από βιολογικό κρέας, άρα δεν περιέχουν κανένα χημικό πρόσθετο και κανένα συντηρητικό, ούτε καν λόγω της συσκευασίας τους. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να καταναλώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Βιολογικά λουκάνικα από βιολογικό κρέας ελευθέρας βοσκής

Τα βιολογικά λουκάνικα στην κατανάλωση

Είναι αναρίθμητες οι συνταγές με λουκάνικο. Ειδικά, όμως, για τους λάτρεις του είδους, το λουκάνικο τρώγεται καλύτερα ψητό. Αν, παρ’ όλα αυτά, αποφασίσουμε να ξεφύγουμε από την πεπατημένη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λουκάνικα για να φτιάξουμε σπετσοφάι, σουβλάκια, μακαρονάδες, ρύζι, κρύες και ζεστές σαλάτες, σάντουιτς, πίτες, να το προσθέσουμε σε όσπρια (φασόλια, ρεβίθια και φακές) και όπου αλλού μας οδηγήσει η φαντασία μας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των λουκάνικων που καταναλώνονται από το κοινό είναι αγορασμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την ευκολία με την οποία μπορούν να τα παρασκευάσουν στο σπίτι. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι η μηχανή γεμίσματος.

Και ενώ τα συμβατικά λουκάνικα κρίνονται ακατάλληλα για συχνή κατανάλωση (ιδιαίτερα για τα παιδιά), τα βιολογικά και ιδιαίτερα τα σπιτικά με βιολογικό κρέας μπορούν να καταναλώνονται άφοβα από όλες τις ηλικίες γιατί ουσιαστικά είναι σαν να τρώμε κρέας.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε βιολογικά λουκάνικα

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον παραγωγό του κρέατος, αλλιώς εύκολα θα αγοράσουμε συμβατικό λουκάνικο ως βιολογικό και μάλιστα με αυξημένη τιμή.

Αν έχει συσκευαστεί, ας δούμε ότι στη συσκευασία δεν αναγράφεται κάποια περίεργη και άγνωστη ουσία. Αν δούμε κάτι τέτοιο, μπορούμε να ζητήσουμε διευκρινίσεις από τον προμηθευτή μας.

Συνταγές με Βιολογικό λουκάνικο

Θα προστεθούν σύντομα...