Search
Close this search box.

Βιολογικά αλλαντικά

Τα βιολογικά αλλαντικά διακρίνονται για την υπέροχη γεύση τους αλλά και για την απουσία των τόσο επιβλαβών συστατικών εξαιτίας των οποίων τα αλλαντικά έχουν αποκτήσει κακό όνομα.

Βιολογικό Μπέικον
Το βιολογικό μπέικον αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά νόστιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό μπέικον. Παράγεται από χοίρους που εκτρέφονται με βιολογικές τροφές χωρίς τη χρήση συνθετικών ορμονών ή αντιβιοτικών. Το βιολογικό μπέικον όχι μόνο υποστηρίζει βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας και ζωικής εκτροφής αλλά προσφέρει επίσης ένα πιο καθαρό και φυσικό προφίλ γεύσης.
Βιολογικό Λουκάνικο
Το ποιοτικό βιολογικό λουκάνικο είναι ο αγαπημένος μεζές του Έλληνα που συνοδεύει απλά γεύματα μέχρι και γκουρμέ πιάτα. Στην αγορά βρίσκουμε τυποποιημένα λουκάνικα αλλά και χειροποίητα.

Η αυξανόμενη τάση προς πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων έχει επηρεάσει σημαντικά την καταναλωτική αγορά. Αυτή η στροφή της αγοράς δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την αγορά των ντελικατέσεν, με τη ζήτηση για βιολογικά αλλαντικά να αυξάνεται συνεχώς. Πρόκειται για προϊόντα υψηλής ποιότητας που προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται ακολουθώντας αυστηρές πρακτικές βιολογικής γεωργίας, διασφαλίζοντας ένα προϊόν απαλλαγμένο από συνθετικά πρόσθετα, ορμόνες και αντιβιοτικά.

Τι είναι τα βιολογικά αλλαντικά;

Τα βιολογικά αλλαντικά προέρχονται από  φάρμες όπου η έμφαση δίνεται σε βιώσιμες και ηθικές πρακτικές εκτροφής ζώων. Τα ζώα έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο, καθαρό αέρα, άπλετο ηλιακό φως και αφήνονται να βόσκουν ελεύθερα, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και, κατά συνέπεια, την ποιότητα του κρέατος που παράγουν.

Η διατροφή τους αποτελείται από 100% βιολογικές ζωοτροφές, απαλλαγμένες από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωικά υποπροϊόντα. Τα ζώα δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά, εκτός από περιπτώσεις ασθένειας όπου σε αυτή την περίπτωση το κρέας τους δεν προσφέρεται ως βιολογικό, και η χρήση αυξητικών ορμονών απαγορεύεται αυστηρά. Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο ενισχύουν την ποιότητα του κρέατος αλλά συμβάλλουν θετικά στο περιβάλλον μειώνοντας τη ρύπανση, βελτιώνοντας την ποιότητα του εδάφους και του νερού και ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα.

Πως γίνεται η βιολογική παραγωγή αλλαντικών;

Μετά τη σφαγή των ζώων η οποία γίνεται με σεβασμό προς το ζώο και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ξεκινά η παραγωγή βιολογικών αλλαντικών. Το κρέας υποβάλλεται σε διαδικασία ωρίμανσης για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η γεύση του. Σε αντίθεση με τα συμβατικά αλλαντικά, τα βιολογικά αλλαντικά ωριμάζονται χρησιμοποιώντας φυσικά συντηρητικά, όπως θαλασσινό αλάτι, ζάχαρη ή χυμό σέλινου, ο οποίος είναι πλούσιος σε φυσικά νιτρικά άλατα.

Επιπλέον, τα βιολογικά αλλαντικά δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία με συνθετικές χρωστικές, αρωματικές ύλες ή άλλα χημικά πρόσθετα, τα οποία είναι κοινές πρακτικές στα συμβατικά αλλαντικά. Αντίθετα, αντλούν τις γεύσεις τους από φυσικές πηγές όπως βότανα, μπαχαρικά και μέσω καπνού (καπνιστά αλλαντικά). Είναι επίσης ελάχιστα επεξεργασμένα, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρούν περισσότερο το φυσικό διατροφικό τους προφίλ.

Κανονισμός βιολογικών αλλαντικών

Οι κανονισμοί βιολογικής κτηνοτροφίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επιβλέπουν την παραγωγή βιολογικών αλλαντικών και κρέατος.

Αυτοί οι κανονισμοί είναι αυστηροί και περιλαμβάνουν την επιθεώρηση των εκμεταλλεύσεων και των εγκαταστάσεων μεταποίησης από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους πιστοποίησης. Οι ελεγκτές επαληθεύουν τα πάντα, από τις συνθήκες διαβίωσης και τη διατροφή του ζώου μέχρι την επεξεργασία και τη συσκευασία του τελικού προϊόντος. Ο αυστηρός χαρακτήρας αυτών των κανονισμών διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές που αγοράζουν βιολογικά αλλαντικά θα λαμβάνουν ένα προϊόν που τηρεί πραγματικά τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Ποια είναι τα οφέλη των βιολογικών αλλαντικών;

Η επιλογή βιολογικών αλλαντικών έναντι των αλλαντικών συμβατικής επεξεργασίας έχει πολλά πλεονεκτήματα:

Οφέλη για την υγεία: Τα βιολογικά αλλαντικά είναι απαλλαγμένα από χημικά υπολείμματα από αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες. Επίσης, στερούνται συνθετικών πρόσθετων και συντηρητικών, τα οποία έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλεργιών και πεπτικών προβλημάτων.

Περιβαλλοντική προστασία: Οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας είναι εγγενώς σχεδιασμένες για να είναι βιώσιμες. Με την απαγόρευση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, η βιολογική γεωργία μειώνει τη ρύπανση. Επίσης, οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας τείνουν να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικές και να συμβάλλουν λιγότερο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Διατροφική υπεροχή: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα βιολογικά κρέατα μπορεί να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με τα συμβατικά εκτρεφόμενα κρέατα. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Ευημερία των ζώων: Η βιολογική γεωργία δίνει προτεραιότητα στην ευημερία των ζώων. Υποστηρίζοντας τα βιολογικά προϊόντα, οι καταναλωτές υποστηρίζουν επίσης τις πρακτικές εκτροφής που μεταχειρίζονται τα ζώα με σεβασμό.

Γεύση: Πολλοί καταναλωτές αναφέρουν ότι τα βιολογικά αλλαντικά έχουν καλύτερη γεύση από τα συμβατικά τους. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στη διατροφή των ζώων, στις συνθήκες διαβίωσης και στην απουσία συνθετικών προσθέτων.

Υπάρχουν ελληνικά βιολογικά αλλαντικά;

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έχει δωθεί μεγάλη έμφαση στα βιολογικά προϊόντα και την αξία του. Υπάρχουν πολλές φάρμες σε ολόκληρη την χώρα που ασχολούνται με την βιολογική κτηνοτροφία και την παραγωγή βιολογικών αλλαντικών.

Τα προϊόντα τους είναι διαθέσιμα σε πολλά καταστήματα βιολογικών, σε συγκεκριμένα σουπερ μαρκετ καθώς και σε κάποια κρεοπωλεία. Πολλοί παραγωγοί, εξυπηρετούν και με απευθείας αποστολή των προϊόντων τους μέσω online αγορών από τα e-shop τους ή ακόμα και μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών.

Παράγοντας τιμή

Είναι γεγονός πως τα υψηλά κόστη της βιολογικής εκτροφής επηρεάζουν την τιμή των βιολογικών αλλαντικών. Αν και είναι λιγότερο οικονομικά από τα συμβατικά αλλαντικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ανωτερότητα τους ποιοτικά, τα οφέλη για την υγεία μας αλλά και την ηθική παράμετρο που αφορά τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων από τα οποία παράγονται τα βιολογικά αλλαντικά.

Επιλέγοντας βιολογικά αλλαντικά και τρόφιμα, επιλέγετε να φροντίσετε την υγεία σας και επιλέγετε την περιβαντολογική βιωσιμότητα και την ευημερία των ζώων που μας προσφέρουν το κρέας τους. Η επιλογή αυτή μπορεί να μην είναι φθηνή, σίγουρα όμως αξίζει.