Search
Close this search box.
Βιολογικό ελαιόλαδο

Βιολογικό ελαιόλαδο

Το βιολογικό ελαιόλαδο ανέρχεται δυναμικά στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών χρόνο με τον χρόνο, λόγω της ασύγκριτης γεύσης του και του μοναδικού αρώματός του.

Το λάδι της ελιάς, το ελαιόλαδο δηλαδή, είναι ο κεντρικός άξονας αυτού που ονομάζουμε Μεσογειακή Διατροφή. Μάλιστα η Μεσόγειος είναι η ζώνη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιολάδου ανά άτομο, με κορυφαία στην κατάταξη την Ελλάδα. Έτσι, στη χώρα μας, όταν μιλάμε για λάδι στο φαγητό εννοούμε το ελαιόλαδο (και μάλιστα εξαιρετικά παρθένο), χωρίς να χρειαστεί καν να το διευκρινίσουμε περαιτέρω.

Σαν βιολογικό ελαιόλαδο προσδιορίζουμε το ελαιόλαδο που προκύπτει από βιολογική καλλιέργεια ελιάς και παράγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου είναι εκείνες γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, με κορυφαίες παραγωγούς την Ισπανία, τη Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Το Μεσογειακό λάδι θεωρείται το καλύτερο του κόσμου, με κορυφαίες ποικιλίες εκείνες από τη Μάνη, τη Μεσσηνία, τη Μυτιλήνη και την Κρήτη. Στις ΗΠΑ, η περιοχή με τα περισσότερα ελαιόδεντρα είναι η Καλιφόρνια, της οποίας το κλίμα είναι σαν το Μεσογειακό.

Το ελαιόλαδο κατείχε μια σεβαστή θέση στα χρονικά της μαγειρικής και ιατρικής ιστορίας. Είναι ένα ελιξίριο που ρέει μέσα από τις κουζίνες και τα φαρμακεία διαφορετικών πολιτισμών για χιλιετίες. Αλλά όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα που είναι βουτηγμένα στην παράδοση και την τέχνη, ο κόσμος του ελαιολάδου είναι πλούσιος σε αποχρώσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα περιηγηθούμε στο δαιδαλώδες σύμπαν των τύπων ελαιολάδου, ο καθένας μοναδικός στη μέθοδο εκχύλισης, το προφίλ γεύσης, τη μαγειρική εφαρμογή και τα οφέλη για την υγεία.

 

Βιολογικό Λάδι Ελιάς

Τύποι Ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο έχει διάφορες διαβαθμίσεις (κατηγοριοποιήσεις) με βάση την οξύτητά του και τη μέθοδο παρασκευής του. Ενδεικτικά έχουμε τις παρακάτω κατηγορίες με βάση την Ευρωπαϊκή κατάταξη:

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Με οξύτητα μικρότερη από 0,8%, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει ήπια και γλυκιά γεύση ελιάς με υπέροχο άρωμα. Το χρώμα και η πυκνότητά του εξαρτώνται από την ποικιλία της ελιάς.

Στην Ελλάδα, το 80% του παραγόμενου ελαιολάδου ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Παγκόσμια, μόνο το 10% του ελαιολάδου είναι εξαιρετικά παρθένο. Ιδανικά τρώγεται ωμό. Είναι υπέροχο στις σαλάτες, στις σάλτσες, ωμό πάνω από βρασμένα όσπρια, … και επειδή είμαστε Έλληνες πάει με όλα!

Παρθένο ελαιόλαδο
Με οξύτητα από 0,8% έως 2%, έχει και αυτό υπέροχη γεύση και ελάχιστα μεγαλύτερη οξύτητα από το προηγούμενο.

Ελαιόλαδο
Προέρχεται από ανάμειξη του παρθένου με το ραφιναρισμένο (φιλτραρισμένο) ελαιόλαδο. Έχει ηπιότερη γεύση, ουδέτερο άρωμα και χαμηλότερη ποιότητα.

Ραφιναρισμένο (εξευγενισμένο) ελαιόλαδο
Όταν το ελαιόλαδο φιλτράρεται (συνήθως με άνθρακα ή άλλα φυσικά ή χημικά φίλτρα) προκύπτει το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, με περισσότερο διαυγές χρώμα και χαμηλή οξύτητα. Η γεύση της ελιάς δεν είναι εξ’ ίσου έντονη όπως στις δύο κατηγορίες του παρθένου ελαιολάδου. Η φίλτρανση αφαιρεί πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά και αυτό εξηγεί και τη χαμηλή του τιμή.

Πυρηνέλαιο (ακατέργαστο)
Πρόκειται για λάδι ελιάς που προέρχεται από ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιολάδου. Βρίσκεται κυρίως στα ελαιοτριβεία μετά το στύψιμο της ελιάς για την παρασκευή του παρθένου ελαιολάδου.

Ραφιναρισμένο Πυρηνέλαιο
Το ακατέργαστο πυρηνέλαιο μετά από φίλτρανση.

 

Έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο (EVOO)

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο γνωστό ως EVOO (Extra Virgin Olive oIL) αντιπροσωπεύει την υψηλότερη ποιότητα ελαιολάδου που λαμβάνεται με μηχανική εκχύλιση. Σε αντίθεση με τα εξευγενισμένα ελαιόλαδα που υφίστανται χημική επεξεργασία, το εξαιρετικό παρθένο παρασκευάζεται μέσω μιας καθαρά φυσικής διαδικασίας: της σύνθλιψης και της ψυχρής έκθλιψης των ελιών. Είναι σημαντικό ότι πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής οξύτητας (κάτω από 0,8%) και των ανώτερων αισθητηριακών χαρακτηριστικών, για να κερδίσει την πολυπόθητη ετικέτα «εξαιρετικό παρθένο».

Γεύση, Χρώμα και Άρωμα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Η γεύση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μπορεί να ποικίλλει δραματικά ανάλογα με την ποικιλία, την περιοχή και τις συγκεκριμένες συνθήκες καλλιέργειας της ελιάς. Οι συνήθεις περιγραφές για Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν όρους όπως «γρασίδι», «καρυδιού», «βουτυράτο» ή «πικάντικο».

Το χρώμα μπορεί να κυμαίνεται από ένα ζωηρό πράσινο έως ένα πιο συγκρατημένο κίτρινο, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το χρώμα δεν είναι απαραίτητα δείκτης ποιότητας. Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου των ελιών που χρησιμοποιούνται και του χρόνου συγκομιδής, μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα.

Τα Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα έχουν συχνά πολύπλοκα αρωματικά προφίλ. Ένας στροβιλισμός στο ποτήρι, η όσφρηση και η δοκιμή μπορούν να αποκαλύψουν έναν κόσμο από νότες φύλλου ντομάτας και αγκινάρας έως τα απαλά αρώματα αμυγδάλου και μήλου.

Διατροφική αξία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Το EVOO είναι πολύ πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως σε ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως πολυφαινόλες και βιταμίνες Ε και Κ. Αυτές οι ενώσεις συνδέονται με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:

  1. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  2. Μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης
  3. Βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα
  4. Πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις

Μαγειρική με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Κατανάλωση ωμό:
Το EVOO διαπρέπει και σαν ωμό όπου οι γεύσεις του μπορούν να εκτιμηθούν πλήρως. Σκεφτείτε τις σάλτσες για σαλάτες, το ράντισμα πάνω από τα έτοιμα πιάτα ή απλώς σαν λάδι για φρέσκο ​​ψωμί.

Μαγείρεμα και Τηγάνισμα:
Σε αντίθεση με μια κοινή παρανόηση, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει σχετικά υψηλό σημείο καπνού (περίπου 375-405°F ή 190-207°C), καθιστώντας το κατάλληλο για τις περισσότερες μεθόδους μαγειρέματος, συμπεριλαμβανομένου του σοταρίσματος και του ρηχού τηγανίσματος.

Ψήσιμο:
Το EVOO μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο βούτυρο ή άλλα έλαια, προσδίδοντας υγρασία και μια λεπτή πολυπλοκότητα σε κέικ, ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα.

Πώς να επιλέξετε ένα Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την καλύτερη ποιότητα, αναζητήστε μπουκάλια με ημερομηνία συγκομιδής και επιλέξτε αυτά που αποθηκεύονται σε σκούρα γυάλινα μπουκάλια ή τσίγκινα δοχεία για να προστατεύσετε το λάδι από το φως. Πιστοποιήσεις όπως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή σφραγίδες εξαιρετικής παρθένου ποιότητας από αναγνωρισμένους βιομηχανικούς οργανισμούς μπορούν επίσης να είναι δείκτες ποιότητας.

Παρθένο Ελαιόλαδο

Το παρθένο ελαιόλαδο λαμβάνεται από τη μηχανική ή φυσική εκχύλιση των ελιών, όπως και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η κρίσιμη διαφορά έγκειται στα επίπεδα οξύτητας και στα αισθητηριακά προφίλ. Το παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει επίπεδο οξύτητας έως και 2%, σε σύγκριση με το όριο του 0,8% για τις έξτρα παρθένες ποικιλίες. Αν και μπορεί να μην περάσει τις αυστηρές δοκιμές που χαρακτηρίζουν ένα λάδι ως «εξαιρετικό παρθένο», εξακολουθεί να είναι ένα ποιοτικό προϊόν, χωρίς καμία χημική βελτίωση.

Προφίλ γεύσης:
Το παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει μια κάπως πιο απλή γεύση σε σύγκριση με τις εξαιρετικά παρθένες ποικιλίες. Αν και μπορεί να μην έχει την πολυπλοκότητα και το στιβαρό βάθος που συναντάμε στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, αντισταθμίζεται με ένα καλά στρογγυλεμένο, συχνά πιο ήπιο, προφίλ γεύσης που μπορεί να είναι αρκετά ευχάριστο.

Χρώμα:
Το χρώμα του παρθένου ελαιολάδου μπορεί να ποικίλλει, αλλά γενικά κλίνει προς ένα πιο ανοιχτό κίτρινο. Ενώ το χρώμα μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για την προέλευση του λαδιού και την ποικιλία της ελιάς, δεν είναι αξιόπιστος ποιοτικός δείκτης.

Άρωμα:
Το άρωμα του παρθένου ελαιολάδου είναι συνήθως λιγότερο έντονο από αυτό των εξαιρετικά παρθένων ποικιλιών. Ωστόσο, ανάλογα με την πηγή και την ποιότητα, μπορεί να προσφέρει ένα ευχάριστο άρωμα που μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρώς φρουτώδες έως απαλά χλοώδες.

Διατροφική αξία παρθένου ελαιόλαδου

Το παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί πολλά από τα ίδια οφέλη για την υγεία που αποδίδονται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και των πολυφαινολών, προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία όπως:

– Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς
– Αντιοξειδωτική προστασία
– Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Μαγειρική ευελιξία

Μαγείρεμα και σοτάρισμα:
Ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προορίζεται συχνά για κρύα πιάτα για να διατηρήσει τις αποχρώσεις του, το παρθένο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό για μαγείρεμα και σοτάρισμα. Η λιγότερο έντονη γεύση του το καθιστά μια καλή επιλογή για συνταγές που απαιτούν πιο ήπια γεύση ελαιόλαδου.

Μαρινάδες και ντρέσινγκ:
Το παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε μαρινάδες και ντρέσινγκ όπου η λεπτότητα της γεύσης του μπορεί να είναι πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε συνταγές που έχουν ήδη ισχυρά συστατικά καρυκευμάτων ή μπαχαρικών.

Ψήσιμο:
Για όσους ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν πιο υγιεινά λίπη σε αρτοσκευάσματα, αλλά χωρίς τις έντονες γεύσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το παρθένο ελαιόλαδο χρησιμεύει ως ένας εξαιρετικός συμβιβασμός.

Πως να το επιλέξετε το παρθένο λάδι ελιάς

Όταν αγοράζετε παρθένο ελαιόλαδο, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η ημερομηνία συγκομιδής, η συσκευασία και τυχόν διαθέσιμες πιστοποιήσεις. Αν και μπορεί να μην υπερηφανεύεται για τόσες διακρίσεις όσο οι εξαιρετικά παρθένες ποικιλίες, η ποιότητα εξακολουθεί να έχει σημασία.

Αγνό και ραφιναρισμένο ελαιόλαδο

Εξευγενισμένο Ελαιόλαδο:
Το «ραφιναρισμένο» σημαίνει ότι το λάδι έχει υποβληθεί σε διαδικασία αφαίρεσης ελαττωμάτων, ακαθαρσιών ή έντονων γεύσεων. Αυτός ο τύπος λαδιού ξεκινά συνήθως ως παρθένο ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας που στη συνέχεια επεξεργάζεται με χημικά ή φυσικά φίλτρα για να εξουδετερώσει τις έντονες γεύσεις και οσμές.

Η διαδικασία εξευγενισμού περιλαμβάνει τη χρήση παραγόντων όπως ο άνθρακας και άλλα χημικά και φυσικά φίλτρα για την αφαίρεση των ελεύθερων λιπαρών οξέων και τη μείωση άλλων ατελειών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γεύση, το άρωμα ή την εμφάνιση του λαδιού. Δεν χρησιμοποιούνται διαλύτες και η διαδικασία δεν αλλάζει δραστικά τη βασική δομή των λιπαρών οξέων στο λάδι.

Τί είναι το Αγνό Ελαιόλαδο

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να υποδηλώνει το όνομα, το Αγνό Ελαιόλαδο είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα από εξευγενισμένο ελαιόλαδο και παρθένο ελαιόλαδο. Είναι γενικά λιγότερο ακριβό από το εξαιρετικό παρθένο ή παρθένο ελαιόλαδο, αλλά προσφέρει υψηλότερο σημείο καπνίσματος, καθιστώντας το κατάλληλο για ορισμένες μεθόδους μαγειρέματος.

Το αγνό ελαιόλαδο παρασκευάζεται με ανάμειξη εξευγενισμένου ελαιόλαδου με παρθένο ελαιόλαδο. Το παρθένο συστατικό συνεισφέρει κάποια γεύση, άρωμα και χρώμα στο κατά τα άλλα ήπιο εξευγενισμένο λάδι, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο προϊόν που έχει γαστρονομική χρησιμότητα.

Προφίλ γεύσης:
Και τα δύο είδη είναι πιο ουδέτερα σε γεύση σε σύγκριση με τα παρθένα ή εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά άγευστο, ενώ το αγνό ελαιόλαδο έχει ήπια γεύση ελιάς λόγω της προσθήκης παρθένου ελαιολάδου.

Διατροφικό Περιεχόμενο:
Αν και δεν έχουν τα ισχυρά επίπεδα πολυφαινόλης που βρίσκονται σε παρθένες και εξαιρετικά παρθένες ποικιλίες, τόσο τα εξευγενισμένα όσο και τα αγνά ελαιόλαδα περιέχουν ευεργετικά μονοακόρεστα λίπη. Ωστόσο, η διαδικασία εξευγενισμού μπορεί να μειώσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Μαγειρικές Χρήσεις

Τηγάνισμα και σοτάρισμα:
Τα υψηλότερα σημεία καπνίσματος και των δύο ελαίων τα καθιστούν καλούς υποψηφίους για τηγάνισμα ή σοτάρισμα, όπου συχνά είναι επιθυμητή μια ουδέτερη γεύση.

Ψήσιμο:
Σε συνταγές που απαιτούν μαγειρικό λάδι χωρίς έντονη γεύση, αυτά τα λάδια είναι κατάλληλα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κέικ, μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα.

Ντρέσινγκ για σαλάτες και μαρινάδες:
Αν και δεν θα προσφέρουν τις περίπλοκες γεύσεις των εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες σαλάτας και μαρινάδες, αν αναζητάτε μια πιο ήπια γεύση ή έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό.

Διαθεσιμότητα και αποθήκευση αγνού ελαιόλαδου

Και τα δύο είδη είναι γενικά πιο προσιτά και ευρέως διαθέσιμα από τις έξτρα παρθένες ποικιλίες. Θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητα στην αλλοίωση σε σύγκριση με πιο εύθραυστα παρθένα έλαια.

Πυρηνέλαιο

Μετά την πρώτη έκθλιψη των ελιών που δίνεται το παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το υπόλοιπο στερεό υπόλειμμα – που αποτελείται κυρίως από φλούδες, πολτό και κουκούτσια – υποβάλλεται σε περαιτέρω μεθόδους εκχύλισης. Διαλύτες, συχνά εξάνιο, χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή του εναπομείναντος ελαίου, το οποίο στη συνέχεια διυλίζεται για την παραγωγή πυρηνελαίου. Μερικές φορές, αναμιγνύεται επίσης με ένα μικρό ποσοστό παρθένου ελαιολάδου για να ενισχύσει τη γεύση και το διατροφικό του προφίλ.

Διατροφικές πτυχές
Ενώ είναι αλήθεια ότι η διαδικασία εξευγενισμού και η χρήση διαλυτών μειώνουν τα επίπεδα πολυφαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών στο λάδι, το πυρηνέλαιο εξακολουθεί να περιέχει μονοακόρεστα λίπη. Αυτά τα λιπαρά θεωρούνται υγιεινά για την καρδιά και αποτελούν καλύτερη εναλλακτική λύση στα κορεσμένα λίπη ή στα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε πολλά άλλα μαγειρικά έλαια.

Μαγειρικές εφαρμογές με πυρηνέλαιο

Τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία:
Με υψηλό σημείο καπνίσματος, το πυρηνέλαιο είναι ιδανικό για τηγάνισμα και άλλες μεθόδους μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία. Η ουδέτερη γεύση του δεν επηρεάζει τη γεύση του φαγητού που μαγειρεύεται.

Ψήσιμο:
Στο ψήσιμο, το διακριτικό προφίλ του λαδιού επιτρέπει στις γεύσεις των άλλων συστατικών να λάμπουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κέικ, ψωμί και αρτοσκευάσματα όπου απαιτείται μια λεπτή πινελιά.

Βιομηχανικές Χρήσεις:
Πέρα από τη μαγειρική σφαίρα, το πυρηνέλαιο χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή σαπουνιών, καλλυντικών και ορισμένων βιομηχανικών εφαρμογών λόγω της οικονομικής προσιτότητας και της διαθεσιμότητάς του.

Προφυλάξεις και συμβουλές αγοράς:
Όταν αγοράζετε πυρηνέλαιο, είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι πληροί τις απαιτήσεις σας, ειδικά επειδή μπορεί να περιέχει ίχνη διαλυτών όπως το εξάνιο. Ψάξτε για αξιόπιστες μάρκες και, αν είναι δυνατόν, επιλέξτε λάδια που έχουν υποστεί ελάχιστη χημική επεξεργασία.

Συμπέρασμα για τις κατηγορίες λαδιών από ελιά

Η κατανόηση της γκάμας των τύπων ελαιόλαδου μπορεί να εμπλουτίσει όχι μόνο τις γαστρονομικές σας προσπάθειες αλλά και την υγεία σας. Από τη στιβαρή, αισθητηριακή απόλαυση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έως την πρακτική ευελιξία του πυρηνελαίου, κάθε τύπος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε διαφορετικές πτυχές μαγειρέματος και ευεξίας. Είτε είστε ένας ερασιτέχης μάγειρας που θέλει να εξυψώσει τα πιάτα του είτε λάτρης της υγείας που θέλει να απολαύσει τα οφέλη αυτού του υγρού χρυσού, γνωρίζοντας ότι τα λάδια σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Με αυτόν τον οδηγό, είστε πλέον εξοπλισμένοι για να πλοηγηθείτε στον περίπλοκο αλλά ικανοποιητικό κόσμο των ελαιόλαδων, όπου κάθε σταγόνα λέει μια ιστορία και προσθέτει μια μοναδική νότα στη συμφωνία των γευμάτων και της υγείας σας.

Βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Στην Ελλάδα, οι κάτοικοι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους καταναλώνουν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Μεγάλη κατανάλωση έχει στη χώρα μας και το βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο. Πολλοί το προμηθεύονται από super market, καταστήματα ή καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Στην Ελλάδα όμως, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί ελαιολάδου οι οποίοι δεν πωλούν το βιολογικό προϊόν τους σε καταστήματα αλλά το διανέμουν σε γνωστούς και φίλους. Έτσι, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αγοράζει το ελαιόλαδο της χρονιάς του από τέτοιες πηγές.

Το κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει την ανεπίσημη πώληση του ελαιολάδου για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η αμφίβολη ποιότητα του ελαιολάδου, το οποίο δεν φέρει κανέναν έλεγχο και καμία πιστοποίηση. Κάποιες φορές το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» που αγοράσαμε από τον ξάδερφο αποδεικνύεται να έχει και μεγάλη οξύτητα, δύσκολα ανιχνεύσιμη στη γεύση από τον μη έμπειρο αγοραστή. Άλλοτε πάλι αγοράζουμε με τον τρόπο αυτό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.

Ας δούμε με ποια κριτήρια γίνεται η αξιολόγηση της ποιότητας του βιολογικού παρθένου ελαιολάδου και τί ακριβώς το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα έλαια βιολογικής καλλιέργειας. Οι εγκεκριμένοι δοκιμαστές, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και χρησιμοποιώντας γυάλινα ποτήρια με στενό στόμιο, εκτελούν ελέγχους για το κάθε ελαιόλαδο για να το κατατάξουν σύμφωνα με την οξύτητά του, το άρωμά του και την υφή του. Ο καθαρισμός του στόματος του δοκιμαστή γίνεται με μια φέτα μήλου ή λίγο ψωμί και ξέπλυμα. Μετά από λίγη ώρα είναι έτοιμος για την νέα δοκιμή.

Έτσι, ο δοκιμαστής ελαιολάδου μπορεί να αποφανθεί ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο είναι ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Πικρό
  • Ταγγό
  • Με μούργα
  • Πικάντικο
  • Φρουτώδες και άλλα χαρακτηριστικά …

Οι δοκιμαστές πρέπει να είναι μη καπνιστές, να μην φορούν άρωμα, να είναι νηστικοί πριν τη δοκιμή, να μην είναι άρρωστοι ή σε ανάρρωση και να βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Η αξιολόγηση του δοκιμαστή είναι γενικής φύσεως και εστιάζεται στην απόπειρα γενικής κατάταξης του ελαιολάδου, αφού δεν δίνει τιμή για την οξύτητά του ή για άλλα χαρακτηριστικά.

Η ποικιλία της ελιάς, ο χρόνος συλλογής τους (ώριμες ή άγουρες), ο τρόπος και ο χώρος αποθήκευσης της ελιάς (με ή χωρίς υγρασία, αεριζόμενος χώρος, κ.λπ.), η μέθοδος και οι συνθήκες τριβής του καρπού είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τη γεύση του τελικού προϊόντος και την κατάταξή του. Δηλαδή, για να παραγάγουμε εξαιρετικά παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την ελιά και το έδαφος, φτάνοντας μέχρι και το ελαιοτριβείο. Οι μικροί παραγωγοί συνήθως προχωρούν σε άμεση παραγωγή του ελαιολάδου μετά τη συγκομιδή (δηλαδή, δεν μεσολαβεί αποθήκευση της ελιάς). Γεγονός είναι ότι το Ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται, από τους περισσότερους καταναλωτές, σαν το καλύτερο του κόσμου.

Ελληνικό βιολογικό ελαιόλαδο

Οι Έλληνες παραγωγοί βιολογικού ελαιολάδου είναι πλέον αρκετοί και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο διανέμεται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ανά τη χώρα και σε super market. Εκτός αυτού, το Ελληνικό ελαιόλαδο είναι το προϊόν με τις περισσότερες εξαγωγές.

Γίνεται σημαντική προσπάθεια για την αύξηση των παραγωγών βιολογικού ελαιολάδου στη χώρα μας, με σκοπό την αύξηση τόσο της εγχώριας κατανάλωσης όσο και των εξαγωγών του προϊόντος.

Το Viologika.Gr διαθέτει από τους πλέον έμπειρους δοκιμαστές ελαιόλαδου στην Ελλάδα. Η ομάδα δοκιμαστών μας είναι τριμελής με ένα πλούσιο ιστορικό δοκιμών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κρήτη, Μεσσηνία, Μυτιλήνη, Άμφισα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Μάνη, Φθιώτιδα, Εύβοια, Μαγνησία κ.ο.κ.) και με εμπειρία σε διάφορους τύπους ελαιόλαδου ελληνικών ποικιλιών ελιάς.

Συνταγές με Βιολογικό ελαιόλαδο