Η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη

Η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας Επιδημιολογίας και Στατιστικής στο Παρίσι εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 70.000 Γάλλους ενήλικες και διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά μη-Hodgkin λεμφώματος και καρκίνου του μαστού ήταν χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν πιο συχνά βιολογικά τρόφιμα. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι όσοι τρώνε βιολογικά δεν εκτίθενται στα χημικά φυτοφάρμακα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμβατικών φρούτων, λαχανικών, κρέατος και ψαριών. Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση βιολογικής διατροφής δεν φαίνεται να έχει καμία επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου ή του προστάτη.

Η μελέτη διεξήχθη από το 2009 έως το 2016 και οι 68.946 συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν εάν είχαν αναπτύξει καρκίνο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση το πόσο συχνά έτρωγαν βιολογικά τρόφιμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι στην πρώτη ομάδα είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο και 73% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη-Hodgkin λέμφωμα και 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση μετά από συνυπολογισμό άλλων πιθανών αιτιών καρκίνου, όπως π. παράγοντες τρόπου ζωής και οικογενειακό ιστορικό.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την έκθεση σε φυτοφάρμακα και προσθέτει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τα οφέλη των βιολογικών τροφίμων. Ωστόσο, ο κύριος ερευνητής προειδοποίησε για τους περιορισμούς της έρευνας και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα με μια ευρύτερη βάση θεμάτων από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα.

Η ανακάλυψη, η οποία ανακοινώθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, εμφανίστηκε καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τα φυτοφάρμακα αποτελούν μια αυξανόμενη πηγή ανησυχίας.

Ο Lee Johnson, ένας Αμερικανός φύλακας, έλαβε αποζημίωση 21 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017, αφού το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η συχνή χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup πιθανότατα συνέβαλε στην εμφάνιση του καρκίνου του.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ βιολογικών προϊόντων και κινδύνου καρκίνου.

πρόσφατα άρθρα

Η Ελληνική μυθολογία βρίθει από ιστορίες που έχουν το ρόδι σαν πρωταγωνιστή. Αυτός ο ιερός καρπός είναι συνδεδεμένος με την Δήμητρα, και την Περσεφόνη αλλά και με την Αφροδίτη, την Αθηνά και την Ήρα.
Η ενεργειακή κρίση μπήκε για τα καλά στην ζωή μας. Η «πράσινη ενέργεια» υπόσχεται καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον, καθώς και μείωση τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Νέες μέθοδοι καλλιέργειας ανθεκτικές στις αντίξοες συνθήκες και ιδιαίτερα αποδοτικές ακόμα και σε άγονο έδαφος. Αυτός είναι ο στόχος των σύγχρονων επιστημόνων και βρίσκονται στην τελική ευθεία!

Στείλε το σε φίλους: