Search
Close this search box.
Βιολογικές πιπεριές

Βιολογικές πιπεριές

Οι βιολογικές πιπεριές προστίθενται εύκολα σε κάθε σαλάτα και κάνουν τα γεύματά μας ασπίδα για τον οργανισμό. Αιτία, η άφθονη βιταμίνη C που περιέχουν.

Οι πιπεριές μαζι με τις μελιτζάνες, τις ντομάτες και τις πατάτες ανήκουν στην οικογένεια στρυχνοειδών (Solanaceae). Η επιστημονική τους ονομασία είναι Capsicum annuum. Οι πιπεριές υπάρχουν σε ποικίλα χρώματα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ, καφέ και μαύρο) και σε ποικιλία σχημάτων (σφαιρικό, κωνικό και μακρύ, τοματόμορφο).

Η καυστικότητα των πιπεριών ποικίλει αναλόγως της περιεκτικότητάς τους στην ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Μπορεί να είναι γλυκές, ήπιες ως και πολύ καυτερές. Η πάπρικα είναι αποξηραμένη πιπεριά σε μορφή σκόνης και μπορεί να προέλθει τόσο από τις μεγάλες πιπεριές όσο και από τις πιπεριές chili ή και από ανάμειξή τους.

Οι πιπεριές μπορούν να καταναλωθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξης. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιπεριές που έχουν ωριμάσει πλήρως έχουν και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καροτινοειδή.

Καταγωγή και ιστορία της βιολογικής πιπεριάς

Οι πιπεριές καλλιεργούνται περισσότερο από 9000 χρόνια στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Χρωστούν το όνομά τους στους Ευρωπαίους αποίκους της Βόρειας Αμερικής οι οποίοι και τις μετέφεραν στην Ευρώπη γύρω στα 1500-1600. Το αρχικό τους όνομα στα ισπανικά ήταν pimiento.

Επειδή μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ποικίλα κλίματα και χρησιμοποιούνται σε όλες τις σε κουζίνες του κόσμου, καλλιεργούνται σε όλες τις ηπείρους. Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός πιπεριών ακολουθούμενη από το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πιπεριές μας παρέχουν ένα πολύ ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών. Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C (μια κούπα ψιλοκομμένης πιπεριάς περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι).

Επίσης περιέχουν βιταμίνη Ε, μαγγάνιο και πάνω από 30 διαφορετικά καροτενοειδή, από αυτά το β-καροτένιο και η ζεαξανθίνη παρέχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν την ωχρή κηλίδα του οφθαλμού (το κέντρο του αμφιβληστροειδή) από τον εκφυλισμό λόγω γήρατος.

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικής πιπεριάς

Θρεπτική αξία βιολογικής πιπεριάς

Τραγανές στην υφή, δροσιστικές στη γεύση και με έντονο άρωμα (ιδιαίτερα οι πράσινες) μπορούν να προστεθούν σε πολλά φαγητά και ταιριάζουν εξαιρετικά με πολλές σαλάτες. Με περίπου 32 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα σε βιταμίνη C, πολλά καροτενοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά, η προσθήκη πιπεριάς σε καθημερινή βάση κάνει θαύματα στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Προσοχή όμως, μην τη ψήσετε ή την βράσετε. Καταναλώστε την ωμή.

Βιολογικές πιπεριές: Διατροφική αξία (*)

βιταμίνη Α 17 %
βιταμίνη B1 (θειαμίνη) 4,3 %
βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη) 6,5 %
βιταμίνη B3 (νιασίνη) 6 %
βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ) 6 %
βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) 16 %
βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) 11 %
βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) 160 %
(*) Τα ποσοστά δίδονται για 100 γραμμάρια (1 φλυτζάνι) ωμής βιολογικής πιπεριάς και σε σχέση με την ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση.

Συνταγές με Βιολογικές πιπεριές