Βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εκείνα που παράγονται από το γάλα των θηλαστικών. Πρόκειται ίσως για την πιο αγαπημένη σειρά τροφίμων στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Λόγω της προέλευσής τους περιέχουν, μεταξύ άλλων, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη και λίπος. Τα κύρια γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το τυρί (σε εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία), το γιαούρτι, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το ξινόγαλα και το παγωτό. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο γάλα στον κόσμο είναι το αγελαδινό και ακολουθούν το κατσικίσιο και το πρόβειο.

Η Ευρώπη, η Αμερική, η Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Αφρική είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας χρησιμοποιούνται ελάχιστα. Στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το γάλα και τα παράγωγά του χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Καταναλώνονται δε σε όλα τα γεύματα. Από τα πιο αγαπημένα γαλακτοκομικά προϊόντα των Ελλήνων, εκτός από το γάλα, είναι η φέτα, η γραβιέρα και το γιαούρτι.

Τα γαλακτοκομικά είναι από τις πιο έντονα αμφισβητούμενες κατηγορίες τροφής. Ο κύριος λόγος είναι ότι συχνά προκαλούν αλλεργίες ξεκινώντας από την παιδική ηλικία αλλά και σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του ανθρώπου. Μία από τις γνωστότερες αλλεργίες είναι η δυσανεξία στην λακτόζη.

Βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα

Συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες αποφεύγουν τελείως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για ηθικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά του ανθρώπου προς τα ζώα, με τις μεθόδους παραγωγής της συγκεκριμένης (μεταξύ άλλων) ομάδας προϊόντων και για οικολογικούς λόγους.

Για να παραχθούν και να πιστοποιηθούν βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα απαιτείται μια χρονοβόρα διαδικασία. Πρέπει όλα τα στάδια παραγωγής του τελικού προϊόντος να είναι πιστοποιημένα από τους αρμόδιους φορείς. Αρχικά τα ζώα πρέπει να έχουν εκτραφεί με βιολογικές μεθόδους και να έχουν πιστοποιηθεί γι’ αυτό. Είναι δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση η πιστοποίηση βιολογικής κτηνοτροφίας για τα ζώα από τα οποία θα προκύψει το γάλα. Επιπλέον, κατά την παραγωγή και διακίνηση του τελικού προϊόντος πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο πιστοποιημένες μέθοδοι και υλικά.

Η όλη παραπάνω διαδικασία απαιτεί πολύ υπομονή και χρόνο. Αξίζει, λοιπόν να ασχοληθεί κάποιος με την παραγωγή και διακίνηση βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων; Ας σκεφτούμε πρώτα τις ανάγκες της χώρας μας σε γάλα και γαλακτοκομικά. Είναι σαφώς μεγαλύτερη από την εγχώρια παραγωγή. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την ολοένα αυξανόμενη κίνηση των βιολογικών προϊόντων αλλά και την μεγαλύτερη τιμή τους από τα συμβατικά, τότε θα δούμε ότι μια καλή μονάδα παραγωγής ντόπιων βιολογικών γαλακτοκομικών θα είναι επικερδής.

Βιολογικό γάλα

Βιολογικό γάλα

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά γαλακτοκομικά

Το γάλα (το ζωικό γάλα) είναι η υγρή τροφή που παράγεται στον μαστό των θηλαστικών για να θρέψουν τα νεογνά τους. Στη βρεφική ηλικία, τα θηλαστικά καταναλώνουν μόνο γάλα, μέχρι να μπορέσουν να αφομοιώσουν ...

Βιολογικό γιαούρτι

Βιολογικό γιαούρτι

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά γαλακτοκομικά

Η παρασκευή του βιολογικού γιαουρτιού βασίζεται στο βιολογικό γάλα. Είτε μιλάμε για αγελαδινό, είτε για πρόβειο, είτε για κατσικίσιο γιαούρτι, το γεγονός και μόνο ότι προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής ...

Βιολογικά τυριά

Βιολογικά τυριά

Βιολογικά προϊόντα | Βιολογικά γαλακτοκομικά

Το βιολογικό τυρί είναι ίσως το λιγότερο διαδεδομένο προϊόν της οικογένειας των βιολογικών και αναπτύχθηκε σχετικά πρόσφατα. Από όλα τα ελληνικά βιολογικά τυριά, την υψηλότερη ζήτηση έχουν η φέτα και η γραβιέρα ...

Συνταγές βιολογικών