Search
Close this search box.

Βιολογικά προϊόντα Χανιά

Βρες στην περιοχή Χανιά καταστήματα βιολογικών, φυτώρια, εστιατόρια και λαϊκές αγορές βιολογικών

Επιχείρηση
Κατάστημα
Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 80, Χανιά 731 33

Η ευρύτερη περιοχή των Χανίων είναι γνωστή για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Λάδι, κρασί, αυγά, γάλα και κρέας, λαχανικά, κηπευτικά και φρούτα περιλαμβάνονται στην τοπική βιολογική καλλιέργεια και παραγωγή. Το χανιώτικο κλίμα, τυπικό μεσογειακό με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, σε συνδυασμό με την εύφορη κρητική γη, χαρίζει στους ντόπιους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης βιολογικής παραγωγής.

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο νησί της Κρήτης, τα Χανιά είναι πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Τα Χανιά χωρίζονται σε δύο τμήματα, την παλιά και τη νέα πόλη, ενώ στην περιφέρειά τους απλώνονται πλήθος μικρότερων χωριών, παραθαλάσσιων και ημιορεινών.

Βιολογική Παραγωγή στα Χανιά

Στην βιολογική παραγωγή των Χανίων βρίσκουμε κυρίως προϊόντα ελιάς, κρέατος και γάλακτος.

Τα Χανιά καλλιεργούν και παράγουν με βιολογικούς τρόπους επεξεργασίας:

  • Βιολογική καλλιέργεια αμπέλων, παραγωγή κρασιού και ποικίλα παράγωγα αυτών. Γνωστή για την ιδιαίτερη γεύση της είναι η χανιώτικη τσικουδιά.
  • Ελιές και βιολογικά προϊόντα τους. Το χανιώτικο λάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας. Από αυτό το ποιοτικό ελαιόλαδο οι Χανιώτες παράγουν μυρωδάτα σαπούνια και ποικίλων ειδών καλλυντικά για πρόσωπο και σώμα.
  • Πλούσια κτηνοτροφική παραγωγή που ακολουθεί πιστά βιολογικούς τρόπους εκτροφής. Πλέον του κρέατος που παρέχει, από την κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής παράγονται αξιόλογης ποιότητας αλλαντικά.
  • Βιολογικά προϊόντα γάλακτος: γάλα, τυριά, βούτυρο. Διάσημη σε όλη την Ελλάδα η γραβιέρα Κρήτης που φτιάχνεται στα Χανιά αλλά και η κεφαλογραβιέρα. Η τοπικής παραγωγής μυζήθρα προτιμάται κατά την παρασκευή του Ντάκου (τοπικό έδεσμα με κρητικά κρίθινα παξιμάδια που συνοδεύονται από αυτό το πολύ νόστιμο τυρί), αλλά και ως γέμιση στα παραδοσιακά αλμυρά και γλυκά πιτάκια (καλιτσούνια και λυχναράκια αντίστοιχα)
  • Βιολογικά προϊόντα μέλισσας, όπως θυμαρίσιο μέλι και βασιλικός πολτός, τα οποία χρησιμοποιούνται εξίσου και στην παραγωγή καλλυντικών ειδών
  • Λαχανικά, Κηπευτικά και Φρούτα βιολογικής καλλιέργειας, μυρωδάτα και γευστικά
  • Αρωματικά φυτά και βότανα που φυτρώνουν μόνο εδώ, στην Κρήτη (μαλοτήρα, δίκταμο) και έχουν πλήθος θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες
  • Όσπρια και ρύζι

Καταστήματα βιολογικών στα Χανιά

Στα Χανιά, από τη μία άκρη του νομού ως την άλλη, αναπτύσσονται μικρές και μεγαλύτερες συνοικίες και γειτονιές, κάθε μία από τις οποίες έχουν τα τοπικά τους καταστήματα τροφίμων και λοιπών προϊόντων. Κύριος όγκος των εμπορευμάτων που πωλούνται σε κάθε γωνιά των Χανιών προέρχονται από την τοπική παραγωγή. Τόσο στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης (Οβραϊκή, Τοπανά, Χαλεπά, Άγιος Ιωάννης, Κουμπές, Πελεκαπίνα, Χρυσοπηγή, Παχιανά, Πασακάκι, Νέα Χώρα, Λενταριανά), στις γειτονιές της Παλιάς Πόλης με τις πολλές πλατείες (Σαντιρβάνι, Τριμάρτυρη, Σπλάντζια) και τους κεντρικούς δρόμους (Χάληδων, Κανεβάρο, Ζαμπελίου), όσο και στην περιοχή της νέας πόλης, την πλατεία των Νέων Καταστημάτων και τις συνοικίες Νέα Χώρα και Συνοικισμός, ντόπιοι κάτοικοι και επισκέπτες των Χανίων βρίσκουν πλήθος καταστημάτων και εμπόρων που διαθέτουν στους πελάτες βιολογικά είδη, τρόφιμα και προϊόντα της βιολογικής παραγωγής των Χανιών.

Μεγάλα super markets, παντοπωλεία και μανάβικα και μικρότερα γραφικά μαγαζιά και φυσικά η Κεντρική Αγορά των Χανίων, το σταυροειδές κτήριο που βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στα Νέα Καταστήματα και το Κουμ-Καπί, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία τοπικών βιολογικών προϊόντων.   Τα Χανιά φημίζονται για την παραδοσιακή κρητική τους κουζίνα. Σε πολλές γειτονιές βρίσκουμε παραδοσιακά ταβερνάκια και το Κουμ-Καπί αφιερώνεται στη νυχτερινή ζωή των Χανίων. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια των Χανίων προσφέρουν πιάτα φτιαγμένα με προϊόντα του τόπου τους με ιδιαίτερες και γευστικότατες συνταγές: απάκι, σύγκλινο, χανιώτικο μπουρέκι, στάκα, τσιγαριαστό, κρητικό σταμναγκάθι, χοχλοί μπουμπουριστοί είναι μερικά μόνο από τα εδέσματα της παραδοσιακής χανιώτικης κουζίνας.

Τη βιολογική παραγωγή των Χανίων βέβαια μπορούμε να τη γευτούμε εύκολα και στο σπίτι μας. Μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων Χανίων βρίσκουμε σε ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop). Πολύ εύκολα, χωρίς καν να χρειαστεί να επισκεφτούμε το νησί, μπορούμε να επιλέξουμε τα βιολογικά προϊόντα εκείνα που ταιριάζουν στη δική μας διατροφή ή ακόμα αυτά που θα θέλαμε να προωθήσουμε στο δικό μας κατάστημα αφού τα καταστήματα πραγματοποιούν είτε λιανική είτε  χονδρική πώληση. Μπορούμε μέσω του τρόπου της ηλεκτρονικής παραγγελίας να επωφεληθούμε προσφορών και εκπτώσεων, ενώ σε αυτά, επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής. Η παραγγελία μας έρχεται γρήγορα και με ασφάλεια σε όποιο σημείο εμείς υποδείξουμε. Προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και επεξεργασίας, ελεγμένα και πιστοποιημένα, σε κατάλληλες για ασφαλή μεταφορά τροφίμων συσκευασίες, φτάνουν στην πόρτα μας «με ένα κλικ».