Τιμές βιολογικών προϊόντων

Οι τιμές βιολογικών προϊόντων είναι πάντα αυξημένες από εκείνες των αντίστοιχων συμβατικών. Οι περισσότεροι έχουμε πλήρως κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά. Η αυξημένη τιμή τους αντικατοπτρίζει τον κόπο, την πολυπλοκότητα και τις αντίξοες συνθήκες της παραγωγής τους. Σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή του βιολογικού προϊόντος είναι ελάχιστα αυξημένη, σε άλλες όμως η τιμή υπερδιπλασιάζεται.

Βιολογικά προϊόντα, τιμές της αγοράς

Οι τιμές βιολογικών προϊόντων παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την περιοχή (ή τη χώρα) παραγωγής. Για παράδειγμα, η Ελληνική βιολογική ντομάτα παρουσιάζει αυξημένη τιμή εκτός εποχής, αφού η παραγωγή της είναι περιορισμένη λόγω αντίξοων κλιματολογικών συνθηκών. Επίσης, οι ντομάτες εισαγωγής ενδέχεται να παρουσιάζουν μειωμένη τιμή όταν προέρχονται από χώρες με εργατικά πολύ φθηνότερα εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή γενικότερα των αναπτυγμένων χωρών. Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι μεγάλο κέρδος υπάρχει στη διαδικασία εισαγωγής του εκάστοτε προϊόντος, το οποίο αυξάνει πολλές φορές υπερβολικά την τελική τιμή του προϊόντος.

Σημαντικός παράγοντας αύξησης της τιμής στα βιολογικά προϊόντα είναι και η χαμηλή ζήτηση που αυτά παρουσιάζουν. Ναι μεν κάθε χρόνο αυξάνεται, παραμένει όμως ακόμα ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με τη ζήτηση των προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας ή εκτροφής. Οι βιοκαλλιεργητές αποτελούν μικρό μέρος της οικογένειας των καλλιεργητών και το ίδιο συμβαίνει και για τους εκτροφής και παραγωγούς βιολογικού κρέατος. Αγοράζοντας βιολογικά προϊόντα δίνουμε την απαραίτητη ώθηση σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα βιολογικά προϊόντα, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στην προστασία του οικοσυστήματος αλλά και της δικής μας υγείας.

Οι Τιμές Των Βιολογικών Προϊόντων

Τιμές βιολογικών: παράγοντες που τις επηρεάζουν

Γεγονός παραμένει ότι η παραγωγή των βιολογικών πάντα θα είναι ακριβότερη της αντίστοιχης συμβατικής παραγωγής, αφού πάντα θα έχει αυξημένες δαπάνες τόσο για βιολογικά λιπάσματα, όσο για το απασχολούμενο προσωπικό και τη διαδικασία πιστοποίησης. Όσοι αποφασίζουν να καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα το κάνουν συνειδητά, βάζοντας πολλές φορές το χέρι βαθιά στην τσέπη. Ότι χάνουν σε χρήματα το κερδίζουν σε υγεία αλλά και σε ευχαρίστηση. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να συγκριθεί η γεύση ενός βιολογικού λαχανικού με εκείνη του συμβατικού.

Πώς θα αγοράσουμε φθηνότερα βιολογικά;

Δεν είναι λίγοι που καταφεύγουν στην αγορά μη πιστοποιημένων βιολογικών, με ακριβότερη μεν τιμή σε σχέση με τα συμβατικά αλλά αρκετά οικονομικότερη από εκείνη των πιστοποιημένων βιολογικών. Πρόκειται για τεράστιο λάθος. Δεν υπάρχει τίποτα (εκτός από το λόγο του παραγωγού) που να τους εξασφαλίσει ότι το προϊόν που αγόρασαν είναι όντως βιολογικό και οι πιθανότητες να έχουν πέσει θύματα απάτης είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Με κάποια απλά βήματα, μπορούμε να απολάυσουμε τα αγαπημένα μας βιολογικά και να μη τα χρυσοπληρώσουμε. Ποιά είναι τα βήματα αυτά;

  1. Αγοράζουμε πάντα από πιστοποιημένους παραγωγούς. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι πληρώσαμε αυτό που ζητήσαμε.
  2. Προτιμούμε λαχανικά και φρούτα εποχής. Η παραγωγή τους είναι αυξημένη και η τιμή τους χαμηλότερη.
  3. Κάνουμε σωστή έρευνα αγοράς για να μη γίνουμε θύματα αισχροκέρδιας.
  4. Κοιτάζουμε πάντα για προσφορές και επιλέγουμε με βάση αυτές.
  5. Αγοράζουμε απ’ ευθείας από τον παραγωγό, όταν αυτό είναι εφικτό.
  6. Φυτεύουμε τα δικά μας λαχανικά και αρωματικά. Θα εκπλαγούμε με την παραγωγή που μπορούμε να έχουμε με λίγες γλάστρες και κάποιες ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας. Δε θα χορτάσουμε, θα μειώσουμε όμως αρκετά τη δαπάνη της διατροφής μας.

πρόσφατα άρθρα

Η Ελληνική μυθολογία βρίθει από ιστορίες που έχουν το ρόδι σαν πρωταγωνιστή. Αυτός ο ιερός καρπός είναι συνδεδεμένος με την Δήμητρα, και την Περσεφόνη αλλά και με την Αφροδίτη, την Αθηνά και την Ήρα.
Η ενεργειακή κρίση μπήκε για τα καλά στην ζωή μας. Η «πράσινη ενέργεια» υπόσχεται καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον, καθώς και μείωση τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Νέες μέθοδοι καλλιέργειας ανθεκτικές στις αντίξοες συνθήκες και ιδιαίτερα αποδοτικές ακόμα και σε άγονο έδαφος. Αυτός είναι ο στόχος των σύγχρονων επιστημόνων και βρίσκονται στην τελική ευθεία!

Τα πάντα από τον χώρο των βιολογικών προϊόντων!

Επιλέξτε το viologika.gr για να βρείτε καταστήματα βιολογικών, φυτώρια, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ με βιολογικά προϊόντα καθώς και γεωπόνους, εστιατόρια, εταιρείες πιστοποίησης και άλλες επιχειρήσεις του χώρου των βιολογικών προϊόντων. Χρησιμοποιήστε τον δυναμικό χάρτη για να βρείτε αυτό που ζητάτε στην περιοχή σας.

Οι υπηρεσίες μας δεν σταματούν εδώ. Το viologika.gr περιέχει συνταγές υγείας με βιολογικά προϊόντα και την διατροφική τους αξία, ώστε να ξέρετε ποιά τροφή είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς.