22 Μαΐου 2021
22 Μαΐου 2021

Εξαγωγές βιολογικών προϊόντων

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Ο τομέας των βιολογικών προϊόντων είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους στη χώρα μας. Το ιδανικό κλίμα της Ελλάδας και το εύφορο χώμα της δίνει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς.

Η ζήτηση σε βιολογικά προϊόντα αυξάνεται διαρκώς, παρά τη σαφώς μεγαλύτερη τιμή τους έναντι εκείνων της συμβατικής καλλιέργειας / εκτροφής. Όμως η αύξηση στην παραγωγή δεν ακολουθεί εκείνη της ζήτησης.

Οι δυσκολίες ενός βιοκαλλιεργητή είναι πολλές:

  1. Υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη δαπάνη στην παραγωγή των βιολογικών προϊόντων.
  2. Τα βιολογικά προϊόντα δεν διατίθενται σε εξ’ ίσου πολλά καταστήματα και λαϊκές αγορές όπως τα συμβατικά.
  3. Λόγω έλλειψης χημικών πρόσθετων είναι πιο ευάλωτα στις μετακινήσεις.
  4. Δεν διατηρούνται σε άριστη κατάσταση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
  5. Η διαδικασία πιστοποίησης βιολογικών είναι χρονοβόρα και πολυέξοδη.
  6. Η βιολογική καλλιέργεια απαιτεί περισσότερα εργατικά χέρια και μικρότερη χρήση μηχανημάτων.
  7. Ενδεχόμενες αποτυχίες στην βιολογική καταπολέμηση ζιζανίων, παρασίτων και άλλων εχθρών αποθαρρύνει τους επίδοξους βιοκαλλιεργητές.

Παρ’ όλα αυτά, η βιολογική παραγωγή προϊόντων παραμένει επικερδής τομέας με τεράστιο εύρος ανάπτυξης και οι λόγοι είναι:

  1. Η ζήτηση σε βιολογικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο είναι πολύ μεγάλη.
  2. Η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη από την ζήτηση.
  3. Η βιολογική παραγωγή τροφίμων είναι ευρύτερη (περισσότερα είδη) και πιο επιτυχής σε ζώνες με εύκρατο κλίμα, όπως η Ελλάδα.
  4. Ναι μεν έχει αυξημένη δαπάνη παραγωγής αλλά η μεγαλύτερη τιμή της επιφέρει και μεγαλύτερο κέρδος.
  5. Τα κέρδη μιας βιολογικής καλλιέργειας ή εκτροφής μπορεί να μην είναι άμεσα, αλλά είναι σίγουρα και σταθερά σε βάθος χρόνου.

Εξαγωγές Ελληνικών Βιολογικών Προϊόντων

Παύλος Μιχαλάκης
Αν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, μπορεί να σου χαρίζει ζωή και ευτυχία για μια ζωή.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Κάθε εποχή ψιθυρίζει τα δικά της χρώματα και αρώματα. Η άνοιξη μας καθαρίζει, το καλοκαίρι μας δροσίζει, το φθινόπωρο μας δυναμώνει και ο χειμώνας μας αγκαλιάζει με τη ζεστασιά της γης. Τρώγοντας εποχικά, δεν ακολουθούμε μόδα — ακολουθούμε τη σοφία της φύσης.
Η φύτευση στην Ελλάδα ακολουθεί τον ρυθμό των εποχών και το κλίμα της κάθε περιοχής. Με τον αναλυτικό μας οδηγό θα μάθετε πότε είναι η σωστή στιγμή να σπείρετε ή να φυτέψετε κάθε λαχανικό, ποια λάθη να αποφύγετε και πώς να απολαμβάνετε υγιεινά, φρέσκα προϊόντα όλο τον χρόνο.
Αν και το ωμό κουνουπίδι μπήκε μόλις πρόσφατα στην διατροφή των Ελλήνων, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αποτελεί πραγματικό διατροφικό θησαυρό με άπειρες ευκαιρίες για προτύτυπα, εντυπωσιακά και, ταυτόχρονα, υγινεινά πιάτα.