Search
Close this search box.
22 Σεπτεμβρίου 2021
22 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί να προτιμήσω συνταγές με βιολογικά προϊόντα

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι οικονομικότερες, νοστιμότερες και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας μας με τον πιο άμεσο τρόπο.

Όταν επιλέγουμε διατροφή με βιολογικά προϊόντα, σκοπός μας είναι, αφ’ ενός να βάλουμε στο πιάτο μας αγνά υλικά, χωρίς διάφορα χημικά πρόσθετα και αφ’ ετέρου να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα θρεπτικά τους συστατικά. Η ανθίζουσα βιομηχανία τροφίμων δημιουργεί, με τεράστια επιτυχία, τρόφιμα που όχι μόνο καλό δεν κάνουν στην υγεία μας αλλά προκαλούν και προσωρινές ή μόνιμες βλάβες.

Σε αυτό ακριβώς διαφέρουν οι συνταγές βιολογικών, προτείνουν δηλαδή τρόπους μαγειρέματος που έχουν τον μικρότερο αντίκτυπο στην ποιότητα του κάθε τροφίμου. Εδώ, στα viologika.gr δεν καταχωρούμε κοινές συνταγές. Άλλωστε, αυτές μπορούμε να τις ανακαλύψουμε οπουδήποτε στο διαδίκτυο και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Αντίθετα, εδώ βρίσκουμε εύκολους και έξυπνους τρόπους να φτιάχνουμε υπέροχα πρωινά, νοστιμότατα γεύματα και snacks, χυμούς και ό,τι άλλο επιθυμούμε, χωρίς να βλάπτουμε την υγεία μας στο παραμικρό. Οι συμβουλές των διατροφολόγων μας εξηγούν το πόσο ωφέλιμη είναι η κάθε συνταγή και γιατί τη φτιάχνουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Συνταγές Με Βιολογικά Προϊόντα

Σκοπός μας είναι να θυμηθούμε παλιές ξεχασμένες γεύσεις, να ανακαλύψουμε την πραγματική γεύση των τροφίμων και να κάνουμε το κάθε πιάτο μας μία έκπληξη. Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα δεν τελειώνουν ποτέ. Υπάρχουν πραγματικά ατελείωτοι συνδυασμοί τροφίμων που μπορούν να δώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα, όταν τα υλικά είναι αγνά και έχουν τη σωστή γεύση. Με τις κατάλληλες πρώτες ύλες, μια απλή σαλάτα μεταμορφώνεται σε εξαίσιο γεύμα, χωρίς κατάλοιπα από ζιζανιοκτόνα και χημικά λιπάσματα. Και, προπάντων, χωρίς τύψεις!

Τα οφέλη της βιολογικής διατροφής

Ας δούμε τώρα και τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε επιλέγοντας βιολογικά προϊόντα για να ετοιμάσουμε τα γεύματά μας.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά

Οι συμβατικές μέθοδοι παραγωγής τροφίμων βασίζονται σε χημικά σκευάσματα και ορμόνες για να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή.  Σαν αποτέλεσμα, κατάλοιπα αυτών των χημικών και ορμονών περνούν στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και κατά συνέπεια και στον οργανισμό μας, προκαλώντας μας ποικίλα προβλήματα.

Τα βιολογικά, όμως, προϊόντα, είναι απαλλαγμένα από αυτές τις βλαβερές ουσίες.  Τα λιπάσματα δεν περιέχουν χημικά ή άλλα βαρέα μέταλλα, τα εντομοκτόνα είναι φυσικά και οι ζωοτροφές επίσης φυσικές και χωρίς πρόσθετες αυξητικές ορμόνες.  Έτσι οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινές.

Είναι πιο γευστικά

Ο φυσικός τρόπος παραγωγής των βιολογικών προϊόντων τους δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών: είναι πιο γευστικά.  Μία αγελάδα, για παράδειγμα, που τρέφεται ελεύθερη σε κάποιο λιβάδι, θα δώσει γάλα και κρέας πιο γευστικό, από κάποια άλλη που κλεισμένη σε ένα κλουβί, που δεν έχει δει ποτέ ήλιο και την ταΐζουν με αμφιβόλου ποιότητας τροφή, με αντιβιοτικά και ορμόνες για να μεγαλώσει γρήγορα και να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερο γάλα.

Περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά

Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.  Τα χημικά λιπάσματα, οι ορμόνες και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία και κτηνοτροφία, στερούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων τους.  Όμως ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, απαλλαγμένοι από χημικά, δίνουν συγκριτικά μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών στα προϊόντα τους.  Έχει βρεθεί ότι τα φυτά βιολογικής καλλιέργειας, που μεγαλώνουν χωρίς τη χρήση χημικών εντομοκτόνων, περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτοχημικών (που έχουν  αντιοξειδωτική δράση) από ότι αυτά της συμβατικής καλλιέργειας.

Καλύτερη ποιότητα χώματος

Για να παραμείνουμε στα χημικά και τις βλαβερές τους συνέπειες, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μία από τις αρνητικές συνέπειες των χημικών λιπασμάτων είναι να καταστρέφουν και να νεκρώνουν το χώμα.  Σαν αποτέλεσμα, τα φυτά στερούνται τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη σωστή τους ανάπτυξη.  Επίσης, με τη χρήση χημικών παρασιτοκτόνων διαταράσσεται και η φυσική ισορροπία.

Στις βιολογικές, όμως, καλλιέργειες, το χώμα είναι ζωντανό και περιέχει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία που θα τα δώσει στο φυτό και αυτό με τη σειρά του σε εμάς.  Επιπλέον, οι βιολογικές καλλιέργειες, απαλλαγμένες από κάθε είδους χημικά, βοηθούν στην ισορροπία του οικοσυστήματος και προάγουν τη βιοποικιλότητα.

Δεν είναι μεταλλαγμένα

Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν μερικά πλεονεκτήματα για τους παραγωγούς.  Μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες, στις καιρικές συνθήκες ή μπορεί ακόμα να δίνουν νέους τύπους φρούτων και λαχανικών.  Όμως, η επέμβαση αυτή του ανθρώπου στη φύση είναι ακόμα άγνωστο τι επιπτώσεις μπορεί να έχει, όχι μόνο στην ίδια τη φύση, αλλά και στην υγεία μας.  Χρειάζεται ακόμα πολλή έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο η κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων είναι άκρως ασφαλής και δεν μπορεί στο μέλλον να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι άκρως ασφαλή από αυτήν την άποψη.  Η έννοια της βιολογικής καλλιέργειας είναι η φυσική και φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών.  Το ίδιο ισχύει και στην κτηνοτροφία.  Τα ζώα μεγαλώνουν κάτω από φυσιολογικές γι’ αυτά συνθήκες, με φυσικές τροφές, χωρίς βλαβερά πρόσθετα και ορμόνες.  Έτσι, μεταλλαγμένοι σπόροι ή οποιοδήποτε άλλο μεταλλαγμένο προϊόν δεν έχει θέση στην βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Είναι πιο αγνά

Τα βιολογικά είναι προϊόντα έχουν παραχθεί με φυσικό τρόπο, χωρίς χημικά, χωρίς ορμόνες, με χρήση αντιβιοτικών μόνο όταν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο και χωρίς μεταλλάξεις.  Επειδή είναι απαλλαγμένα από όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, είναι διπλά ωφέλιμα σε σχέση με τα συμβατικά: είναι πιο αγνά και μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους χωρίς παράλληλα να μας βλάπτουν.

Αποτρέπουν τις μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία μας

Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των συμβατικών προϊόντων αφήνουν κατάλοιπα στα ίδια τα προϊόντα και η κατανάλωσή τους βοηθά στην εμφάνιση σοβαρών χρόνιων παθήσεων όπως η άνοια, το Αλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, διάφορες μορφές καρκίνου και άλλες ασθένειες εξίσου σοβαρές.  Τα βιολογικά προϊόντα, όμως, επειδή έχουν αναπτυχθεί και μεγαλώσει χωρίς χημικά, μπορούν με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν στο ακέραιο, όχι μόνο να μην προκαλέσουν τέτοιες ασθένειες, αλλά αντίθετα να τις προλάβουν .

Αγνές συνταγές, κατάλληλες για παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο από όλους μία αγνή και ισορροπημένη διατροφή.  Επειδή ο οργανισμός τους και οι άμυνές του δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, χρειάζεται να προσλαμβάνουν στο ακέραιο όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει να τους προσφέρει η διατροφή τους.  Παράλληλα, θα πρέπει η τροφή που προσλαμβάνουν να είναι απαλλαγμένη από βλαβερές ουσίες.  Μόνο έτσι θα μπορέσουν να χτίσουν έναν γερό και υγιή οργανισμό.

Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι ιδανικές για την σωστή διατροφή των παιδιών.  Τα υλικά είναι αγνά, νόστιμα και θρεπτικά.  Και σαν μπόνους, οι συνταγές αυτές βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ο οργανισμός μας, για να μας δείξει ότι χρειάζεται καύσιμη ύλη, μας δημιουργεί την αίσθηση της πείνας.  Όσο καλύτερης ποιότητας  και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είναι το καύσιμο που του δίνουμε, τόσο πιο γρήγορα υποχωρεί η πείνα.

Οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικές από αυτές με συμβατικά και γι’ αυτό χρειαζόμαστε να καταναλώσουμε μικρότερες ποσότητες.  Έτσι τρώμε λιγότερο, προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνουμε και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.  Διπλό, λοιπόν το όφελος: υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους ταυτόχρονα.  Είναι οι ιδανικές συνταγές για δίαιτα!

Φθηνές συνταγές με βιολογικά προϊόντα

Τα συμβατικά προϊόντα είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα βιολογικά, άρα και οι συνταγές είναι πιο φθηνές, σωστά;  Όχι ακριβώς.  Όπως είπαμε παραπάνω, τα βιολογικά προϊόντα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και συνεπώς χρειαζόμαστε μικρότερες ποσότητες.  Αυτό σημαίνει ότι οι συνταγές με βιολογικά προϊόντα καταλήγουν να είναι πιο φθηνές.

Τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε όταν μαγειρεύουμε και χρησιμοποιούμε βιολογικά προϊόντα στις συνταγές μας, είναι πολλά.  Τα γεύματά μας γίνονται πιο θρεπτικά και χορταστικά, οι χυμοί πιο αγνοί και τα snacks πιο υγιεινά.  Παράλληλα προστατεύουμε τον οργανισμό μας από σοβαρές ασθένειες και το περιβάλλον από την καταστροφή που προκαλούν τα χημικά.  Μπορούμε πιο εύκολα να χάσουμε βάρος, όχι όμως και χρήματα, αφού με τη χρήση βιολογικών προϊόντων στις συνταγές μας περιορίζουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε.  Τέλος, βοηθάμε στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και επενδύουμε σε σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Αρετή Βασιλάκη
Η σωστή διατροφή είναι το α και το ω για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Μαγειρεύω, δημιουργώ, προσφέρω όλη μου την αγάπη σε ένα πιάτο.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.