Βιολογική Ποτοποιία

Ο νέος και πολύ υποσχόμενος τομέας στην κατηγορία των βιολογικών προϊόντων είναι η βιολογική ποτοποιία. Τί είναι ακριβώς; Είναι η παρασκευή οινοπνευματωδών υπό αυστηρούς κανόνες πιστοποίησης ως προς την παραγωγή των πρώτων υλών τους, τη ζύμωση, την απόσταξη, το συσκευασία και τη μεταφορά του τελικού προϊόντος.

Ποιά είναι τα αποτελέσματα;

- Βιολογικό κρασί
- Βιολογική μπύρα
- Βιολογικό τσίπουρο
- Βιολογικό ούζο
... και άλλα ποτά, ανάλογα με τη ζήτηση φυσικά. Αυτά τα τέσσερα είναι και τα πλέον διαδεδομένα στην Ελληνική αγορά, τα οποία, να σημειώσουμε, έχουν ακόμα πολύ χαμηλή ζήτηση.

Βιολογικό κρασί

Ποιό είναι το μέλλον της βιολογικής ποτοποιίας;

Για να δει άνθηση η συγκεκριμένη κατηγορία βιολογικών, θα πρέπει πρώτα το αγοραστικό κοινό να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον. Στο εξωτερικό, κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί, με αποτέλεσμα την αύξηση των παραγωγών βιολογικών ποτών σε Ευρώπη και Αμερική. Έχουν, δε, κάνει την εμφάνισή τους και τα πρώτα μπαρ που προσφέρουν αποκλειστικά βιολογικά ποτά, σημειώνοντας ήδη σημαντικά κέρδη.

Αγοραστικό κοινό αποτελούν απλοί συνειδητοποιημένοι καταναλωτές αλλά και κάβες, gourmet εστιατόρια και εστιατόρια βιολογικών.

Τα βήματα για τη βιολογική ποτοποιία είναι αργά αλλά σταθερά.

Βιολογικά ποτά: πλεονεκτήματα κατανάλωσης

Είναι γνωστές οι συνέπειες της κατανάλωσης οινοπνευματωδών κακής ποιότητας (νοθευμένων και μη). Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να έχουν άσχημες συνέπειες και να δημιουργήσουν σοβαρές παρενέργειες ή και μόνιμες βλάβες.

Το ποτό, η παραγωγή του οποίου ελέγχεται σε κάθε στάδιο, είναι ακίνδυνο (όταν φυσικά καταναλώνεται σε επιτρεπτές για την υγεία ποσότητες). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπερκατανάλωση οινοπνεύματος μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει. Το βιολογικό ποτό είναι απαλλαγμένο από πολλά χημικά που ξεκινούν από την καλλιέργεια των φυτών που το παράγουν (αμπέλια, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, κριθάρι ...) και συνεχίζει μέχρι και την εμφιάλωσή του. Καλό θα ήταν, όταν σκεφτόμαστε τα βιολογικά προϊόντα, να μη περιοριζόμαστε μόνο στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά σε οτιδήποτε καταναλώνουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ύψιστη ποιότητα στη διατροφή μας.

Βιολογική μπύρα

Συνταγές βιολογικών