Βιολογικές Πατάτες

Το επιστημονικό όνομα της πατάτας είναι Solanum tuberosum. Στην Ελλάδα είναι γνωστή και ως γεώμηλο. Είναι αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae).

Βιολογική πατάτα αμέσως μετά τη συγκομιδή

Το φυτό προέρχεται από την περιοχή των Άνδεων και πρωτοταξίδεψε προς τον υπόλοιπο κόσμο κατά πάσα πιθανότητα το 1586 μαζί με τον Σερ Φράνσις Ντρέικ, μαζί με άλλες προμήθειες για το ταξίδι του προς την Αγγλία. Στην Ελλάδα πρωτοκαλλιεργήθηκε περί τα τέλη του 18ου αιώνα. Διαδόθηκε όμως λόγω του Ιωάννη Καποδίστρια στις αρχές του 19ου αιώνα και γρήγορα αντικατέστησε τους προκατόχους της όπως το κυδώνι και το δαμάσκηνο.

Το φυτό της πατάτας, ανάλογα με την ποικιλία του, μπορεί να φτάσει και τα 60 εκατοστά σε ύψος. Το βρώσιμο μέρος του φυτού είναι οι κόνδυλοι οι οποίοι δεν πρέπει να καταναλώνονται όταν το φυτό έχει ανθίσει. Τα λουλούδια του, ανάλογα με την ποικιλία, έχουν χρώμα λευκό, ροζ, μπλε, μωβ ή κόκκινο, με χαρακτηριστικούς κίτρινους στήμονες. Οι κόνδυλοι μπορεί να έχουν γκρι, μπεζ, ροζ, κόκκινο, μωβ ή μπλε χρώμα.

Βιολογικές πατάτες κατά τη συγκομιδή

Συντήρηση πατάτας

Οι πατάτες φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος. Κατά τη συγκομιδή τους μπορούν να αποθηκευτούν σε σκιά κάτω από αφράτο χώμα για αρκετό χρόνο. Κατά την αποθήκευση, καλό θα ήταν να μη στοιβάζονται η μία πάνω από την άλλη αλλά να βρίσκονται σε δίχτυ στον αέρα ή πάνω σε ξηρή και απορροφητική επιφάνεια (χαρτόνι, ξύλο, …). Στο σπίτι, μην διατηρείτε τις πατάτες σε πλαστικές σακούλες γιατί θα μουχλιάσουν. Όταν τις βλέπει φως, οι πατάτες φυτρώνουν.

Συνταγές βιολογικών