Βιολογικά ψάρια

Το ψάρι είναι αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια. Η αναγνώριση της σημαντικής θρεπτικής του αξίας το κάνει περιζήτητο αλλά και αρκετά ακριβό.

Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές ιχθυοκαλλιέργειες για να καλύψουν την τοπική ζήτηση, αφού η υπεραλίευση έχει νεκρώσει το μεγαλύτερο τμήμα της Μεσογείου. Όμως το παραγόμενο ψάρι κάθε άλλο παρά βιολογικό είναι. Σε μια ιχθυοκαλλιέργεια οι αρρώστιες είναι συχνό φαινόμενο. Οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στον περιορισμό των ψαριών σε μικρό χώρο. Λόγω αυτού, οι ασθένειες συνήθως μεταδίδονται εξαιρετικά γρήγορα και μπορούν να αφανίσουν ολόκληρο τον πληθυσμό της ιχθυοκαλλιέργειας. Έτσι οι καλλιεργητές αναγκάζονται, για να μην χάσουν την παραγωγή τους, να χρησιμοποιήσουν διάφορα σκευάσματα, κυρίως αντιβιοτικά.

Βιολογικά ψάρια

Βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια

Για μια καλή παραγωγή σε βιολογικό ψάρι η χρήση μη φυσικών μεθόδων ανάπτυξης και πρόληψης ασθενειών είναι ανεπίτρεπτη. Η καθαρότητα του νερού, ο άνετος χρησιμοποιούμενος χώρος και η διατροφή των ψαριών πρέπει να τηρούν αυστηρές προδιαγραφές, καθορισμένες πλέον από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα ψάρια είναι μεν περιορισμένα, όχι όμως στριμωγμένα, όπως στην κοινή ιχθυοκαλλιέργεια. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος ελαχιστοποίησης των πιθανοτήτων προσβολής των ψαριών από διάφορες ασθένειες.

Αγορά βιολογικού ψαριού

Το βιολογικό ψάρι είναι υψηλής θρεπτικής αξίας χωρίς να περιέχει επιβλαβή στοιχεία για τον οργανισμό. Η ζήτησή του είναι ακόμα πολύ μικρή, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Λόγω της κατά πολύ αυξημένης δαπάνης για τη δημιουργία και διατήρηση μιας βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας, η τιμή στα βιολογικά ψάρια είναι και αυτή αυξημένη σε σχέση με εκείνη των συμβατικών.

Παραδοσιακό ψάρεμα

Συνταγές βιολογικών