Βιολογικά μήλα

Η μηλιά (επιστημονική ονομασία Malus Communis) ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ίσως το πιο διαδεδομένο καρποφόρο δέντρο στον κόσμο. Οι ρίζες του δέντρου δεν φτάνουν σε μεγάλο βάθος. Οι καρποί της μηλιάς διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα και σχήμα, ανάλογα με την ποικιλία. Τα φύλα της είναι μεσαίου μεγέθους και λεία και έχουν σκούρο πράσινο χρώμα.

Το δέντρο της μηλιάς σπάνια ξεπερνά τα 12μ σε ύψος ενώ συνήθως φτάνει μέχρι τα 6-7μ. Τα μήλα έχουν συνήθως έχουν διάμετρο γύρω στα 7cm και σκληρό και αρωματικό φλοιό. Οι καρποί της άγριας μηλιάς δεν ξεπερνούν συνήθως τα 4cm σε διάμετρο. Η διασταύρωση της μηλιάς γίνεται με τη βοήθεια εντόμων (μέλισσες κατά κανόνα) που επισκέπτονται τα άνθη μεταφέροντας την γύρη.

Βιολογικά μήλα

Η μηλιά ευδοκιμεί σε δροσερά και κρύα κλίματα και δεν αντέχει τη ζέστη και την υγρασία. Απαιτεί χώμα με καλή αποστράγγιση και είναι δέντρο μακρόβιο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μόσχευμα, με καταβολάδες, παραφυάδες αλλά και με μπόλιασμα. Αν το μπόλιασμα γίνει πάνω σε Γκορτσιά (αγριομηλιά) το δέντρο έχει μικρότερη ανάπτυξη και μικρότερη ζωή.

Παρ' ότι το δέντρο είναι απλό και περνά απαρατήρητο, όταν ανθίζει (κατά την Άνοιξη) γίνεται εξαιρετικά εντυπωσιακό. Τα άνθη του είναι μικρά και έχουν 5 πέταλα σε λευκό χρώμα με ελάχιστο ροζ που σταδιακά σβήνει στο λευκό. Το άρωμά τους είναι ωραίο και διακριτικό (όχι έντονο). Η ανθοφορία ξεκινάει τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες και τα άνθη ανοίγουν ταυτόχρονα.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε μήλα είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ινδία.

Άνθη μηλιάς

Συνταγές βιολογικών