Βιολογικά Καρότα

Το καρότο είναι φυτό μονοετές με λεπτά, εύκαμπτα και οδοντωτά φύλλα που μπορούν να φτάσουν και τα 40 εκατοστά σε ύψος. Είναι αγγειόσπερμο δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών. Κατάγεται από την Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Θα το βρούμε σε διάφορες ποικιλίες. Η γνωστότερη ποικιλία είναι εκείνη με την πορτοκαλί γογγυλόριζα. Υπάρχει όμως και σε χρώμα κόκκινο, λευκό, κίτρινο ή βιολετί.

Το φαγώσιμο τμήμα του φυτού είναι η γογγυλόριζά του. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα (περίπου 7%) του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση. Έτσι, ναι μεν τα καρότα καταναλώνονται κυρίως σαν λαχανικά, ωμά σκέτα, σε ανάμεικτες σαλάτες και σε χυμό (σκέτο ή ανάμεικτο με άλλα λαχανικά ή φρούτα) αλλά χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική.

Βιολογική καλλιέργεια καρότου

Βιολογική καλλιέργεια καρότου

Η καλλιέργειά του είναι σχετικά απαιτητική. Ιδανικά, ζητάει ελαφρύ, αμμώδες ή αργιλώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση, καλά σκαμμένο σε τουλάχιστον 25 εκατοστά βάθος, χωρίς πέτρες και χαλίκια και με καλή λίπανση. Θα χρειαστεί έδαφος πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο.

Η σπορά γίνεται σε 2 εποχές, από Γενάρη μέχρι και Απρίλη για το θερινό καρότο και από Αύγουστο μέχρι και Σεπτέμβρη για το χειμερινό. Ανάλογα με το είδος του εδάφους, τη λίπανση και το κλίμα, η συγκομιδή των καρότων μπορεί να ξεκινήσει σε 8 έως και 16 εβδομάδες. Ακόμα και το σχήμα του εξαρτάται από την ποικιλία του φυτού, την ποιότητα και τη σκληρότητα του εδάφους.

Χρειάζεται ήλιο, μπορεί όμως να αναπτυχθεί και σε μερική σκιά. Οι σπόροι είναι μακρόστενοι, χρώματος γκρι-μπεζ με αυλακώσεις κατά μήκος.

Συνταγές βιολογικών