1 Ιανουαρίου 2024
1 Ιανουαρίου 2024

Τετράνυχος (Tetranychus urticae)

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Ο κοινός τετράνυχος ανήκει στην οικογένεια «Ακάρεα», προσβάλει τα φύλλα των φυτών και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, θέτοντας όλη την σοδειά σε κίνδυνο.

Σε επίθεση του κοινού τετράνυχου σε μεγάλα φυτά, τα φύλλα αρχικά μαραίνονται και κατόπιν πέφτουν. Ο τετράνυχος έχει τέσσερα ζεύγη ποδιών ενώ η προνύμφη του έχει τρία. Είναι έντομο αραχνοειδές, δύσκολα ορατό με γυμνό μάτι.

Η μείωση που προκαλεί στην παραγωγή είναι σημαντική. Αν ο τετράνυχος εξαπλωθεί σε όλο το φυτό, αυτό καταστρέφεται. Στα μικρότερα φυτά η επίθεση είναι ολοκληρωτική και μοιραία. Ξεραίνονται από τον βλαστό τους σε ελάχιστο χρόνο. Επιτίθεται σε λαχανόκηπους (αγγουριές, ντοματιές, κ.λπ.), σε αμπέλια, στα εσπεριδοειδή, σε καλλωπιστικά φυτά και σε λουλούδια. Αναπτύσσεται ιδιαίτερα εύκολα στις υπαίθριες καλλιέργειες και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Τετράνυχος Σε Φυτό

Σε μια συμβατική καλλιέργεια, ο τετράνυχος καταπολεμάται με ακαρεοκτόνα (εντομοκτόνα κατάλληλα για ακάρεα). Το κάθε ακαρεοκτόνο μπορεί να επιδρά σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η καταπολέμηση αυτή είναι αρκετά δαπανηρή. Αυτό συμβαίνει, κατά κύριο λόγο, επειδή ο τετράνυχος αναπτύσσει, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ανθεκτικότητα στο εντομοκτόνο και αυτό με τη σειρά του παύει να είναι αποτελεσματικό. Με τον καιρό, οι αλλεπάλληλες χρήσεις ακαρεοκτόνων που απαιτούνται για τον έλεγχό του οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του τετράνυχου. Επιπλέον, καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα που θα μπορούσαν από μόνα τους, σε ικανοποιητικό πληθυσμό, να οδηγήσουν στην βιολογική καταπολέμηση του τετράνυχου. Μιλάμε για το Phytoseiulus persimilis, τον αρπακτικό τετράνυχο που αποδεκατίζει κυριολεκτικά τον Tetranychus urticae.

Παύλος Μιχαλάκης
Αν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, μπορεί να σου χαρίζει ζωή και ευτυχία για μια ζωή.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Κάθε εποχή ψιθυρίζει τα δικά της χρώματα και αρώματα. Η άνοιξη μας καθαρίζει, το καλοκαίρι μας δροσίζει, το φθινόπωρο μας δυναμώνει και ο χειμώνας μας αγκαλιάζει με τη ζεστασιά της γης. Τρώγοντας εποχικά, δεν ακολουθούμε μόδα — ακολουθούμε τη σοφία της φύσης.
Η φύτευση στην Ελλάδα ακολουθεί τον ρυθμό των εποχών και το κλίμα της κάθε περιοχής. Με τον αναλυτικό μας οδηγό θα μάθετε πότε είναι η σωστή στιγμή να σπείρετε ή να φυτέψετε κάθε λαχανικό, ποια λάθη να αποφύγετε και πώς να απολαμβάνετε υγιεινά, φρέσκα προϊόντα όλο τον χρόνο.
Αν και το ωμό κουνουπίδι μπήκε μόλις πρόσφατα στην διατροφή των Ελλήνων, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αποτελεί πραγματικό διατροφικό θησαυρό με άπειρες ευκαιρίες για προτύτυπα, εντυπωσιακά και, ταυτόχρονα, υγινεινά πιάτα.