Βαμβακάδα ελιάς (Euphyllura olivina)

Το Euphyllura olivina είναι ημίπτερο και ανήκει στην οικογένεια Psyllidae (ψυλλιδή), δεν ξεπερνά σε μήκος τα 3 χιλιοστά και παρουσιάζει 3 ετήσιες φάσεις ανάπρτυξης, ανάλογα με την περιοχή. Προσβάλει το φυτό της ελιάς με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής, αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα. Αναπτύσσεται στη Μεσογειακή ζώνη αλλά και σε περιοχές με εύκρατο κλίμα.

Το έντομο της βαμβακάδας της ελιάς (Euphyllura olivina)

Εναποθέτει τα αυγά του κυρίως στα τρυφερά μέρη του δέντρου περί τα μέσα της άνοιξης, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 16 βαθμούς κελσίου. Η προνύμφη, περιβάλλει τα τρυφερά βλαστάρια του ελαιόδεντρου με λευκόχρωμο κολλώδες υλικό, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και από το οποίο λαμβάνει και το όνομά της, βαμβακάδα. Οι προνύμφες απομυζουν σταδιακά τους χυμούς των τρυφερών βλαστών και των ανθέων της ελιάς, προκαλώντας μείωση της γονιμοποίησης, ελλιπή καρπόδεση και μη φυσιολογική ανάπτυξη των καρπών. Σε περιοχές της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Αμερικής έχει παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής έως και 60%.

Βιολογική καταπολέμηση βαμβακάδας

Είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος. Η συχνή και λεπτομερής παρατήρηση της παραγωγής θα μας βοηθήσει σε αυτό.

Από τη στιγμή που θα παρατηρηθεί η ύπαρξη βαμβακάδας στα δέντρα της ελιάς, το άμεσο κλάδεμα και η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών είναι απαραίτητο για να μη γίνει εξάπλωση του εντόμου και να περιοριστεί η ζημιά στο ελάχιστο.

Βαμβακάδα ελιάς (Euphyllura olivina)

Βαμβακάδα ελιάς