14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Βαμβακάδα ελιάς (Euphyllura olivina)

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Η Βαμβακάδα ελιάς προσβάλει το φυτό της ελιάς με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής, αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα.

Προσβάλει το φυτό της ελιάς με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής, αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα. Αναπτύσσεται στη Μεσογειακή ζώνη αλλά και σε περιοχές με εύκρατο κλίμα.

Εναποθέτει τα αυγά του κυρίως στα τρυφερά μέρη του δέντρου περί τα μέσα της άνοιξης, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 16 βαθμούς κελσίου. Η προνύμφη, περιβάλλει τα τρυφερά βλαστάρια του ελαιόδεντρου με λευκόχρωμο κολλώδες υλικό, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και από το οποίο λαμβάνει και το όνομά της, βαμβακάδα. Οι προνύμφες απομυζουν σταδιακά τους χυμούς των τρυφερών βλαστών και των ανθέων της ελιάς, προκαλώντας μείωση της γονιμοποίησης, ελλιπή καρπόδεση και μη φυσιολογική ανάπτυξη των καρπών. Σε περιοχές της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Αμερικής έχει παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής έως και 60%.

Βιολογική καταπολέμηση βαμβακάδας

Είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος. Η συχνή και λεπτομερής παρατήρηση της παραγωγής θα μας βοηθήσει σε αυτό.

Από τη στιγμή που θα παρατηρηθεί η ύπαρξη βαμβακάδας στα δέντρα της ελιάς, το άμεσο κλάδεμα και η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών είναι απαραίτητο για να μη γίνει εξάπλωση του εντόμου και να περιοριστεί η ζημιά στο ελάχιστο.

Βαμβακάδα Ελιάς (Euphyllura Olivina)

Βαμβακάδα Ελιάς

Παύλος Μιχαλάκης
Αν αγαπάς τη γη και τη φροντίζεις, μπορεί να σου χαρίζει ζωή και ευτυχία για μια ζωή.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Κάθε εποχή ψιθυρίζει τα δικά της χρώματα και αρώματα. Η άνοιξη μας καθαρίζει, το καλοκαίρι μας δροσίζει, το φθινόπωρο μας δυναμώνει και ο χειμώνας μας αγκαλιάζει με τη ζεστασιά της γης. Τρώγοντας εποχικά, δεν ακολουθούμε μόδα — ακολουθούμε τη σοφία της φύσης.
Η φύτευση στην Ελλάδα ακολουθεί τον ρυθμό των εποχών και το κλίμα της κάθε περιοχής. Με τον αναλυτικό μας οδηγό θα μάθετε πότε είναι η σωστή στιγμή να σπείρετε ή να φυτέψετε κάθε λαχανικό, ποια λάθη να αποφύγετε και πώς να απολαμβάνετε υγιεινά, φρέσκα προϊόντα όλο τον χρόνο.
Αν και το ωμό κουνουπίδι μπήκε μόλις πρόσφατα στην διατροφή των Ελλήνων, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αποτελεί πραγματικό διατροφικό θησαυρό με άπειρες ευκαιρίες για προτύτυπα, εντυπωσιακά και, ταυτόχρονα, υγινεινά πιάτα.