Βιοκαλλιέργεια

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται μεγάλος λόγος για τη βιολογική καλλιέργεια και τη σημασία της στη διατήρηση μιας καλής ποιότητας στη ζωή μας.

Πόσο σημαντική είναι αυτή η επιμονή στην εξάπλωση των βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας, εκτροφής και παρασκευής τροφίμων; Γιατί ο «πόλεμος» ενάντια στη συμβατική καλλιέργεια γίνεται όλο και μεγαλύτερος;

Υπάρχει ποτέ περίπτωση να καταφέρει ο άνθρωπος να διατηρήσει μια καλή παραγωγή, αρκετή να θρέψει τον πλανήτη, χωρίς να χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα των απλών ανθρώπων που κατακλύζονται καθημερινά με πληροφορίες υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης, ανήμποροι να κατανοήσουν την αλήθεια και να αποφασίσουν τι θα ήταν καλύτερο για την υγεία τους. Ίσως η γνώση της κατάστασης έρθει από την απλή παρατήρηση του κόσμου γύρω μας, τόσο σε αστικό όσο και σε επαρχιακό περιβάλλον.

Βιοκαλλιέργεια

Βιολογική καλλιέργεια

Ο άνθρωπος έμαθε σιγά-σιγά και με σκληρό και επώδυνο τρόπο τις επιπτώσεις της χρήσης και της αλόγιστης χρήσης χημικών παρασκευασμάτων με σκοπό τη λίπανση, την ανάπτυξη και την εξόντωση. Αύξησε μεν την παραγωγή του, δημιούργησε όμως ένα σωρό άλλα προβλήματα στον εαυτό του και στο περιβάλλον του.

Αύξησε σημαντικά τις ασθένειες και τη θνησιμότητα του πληθυσμού σε περιοχές κοντά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αύξησε την αντοχή των εντόμων στα διάφορα δηλητήρια που χρησιμοποιούσε και πλέον χρειάζεται ακόμα ισχυρότερα. Αύξησε τη θνησιμότητα χρήσιμων εντόμων που βοηθούν στην ανάπτυξη μιας καλλιέργειας. Αύξησε τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους.

Μετά απ' όλα αυτά, ανακάλυψε την αναγκαιότητα της επιστροφής σε παλαιότερες μεθόδους καλλιέργειας φυτών και δέντρων και εκτροφής ζώων. Αυτή τη φορά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορεί με σαφώς μεγαλύτερη ευκολία να τα βάλει με εχθρούς που κατέστρεφαν εδώ και χιλιετίες τους κόπους μιας χρονιάς. Μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του χωρίς να ρίξει ούτε μία σταγόνα δηλητήριο. Ας δούμε έναν-έναν τους εχθρούς και πως μπορεί να τους πολεμήσει.

Βλαβερά / Ωφέλιμα έντομα και ακάρεα

Εχθρός: Τετράνυχος ο κοινός
Σύμμαχος: Phytoseiulus persimilis

Βιολογικη Καλλιεργεια