Search
Close this search box.
Διατροφική Μαγιά

Διατροφική μαγιά

Η διατροφική μαγιά θεωρείται από τους ειδικούς της υγιεινής διατροφής ένα από τα βασικότερα φυσικά συμπληρώματα διατροφής. Θα την βρούμε στην απλή της μορφή σε νιφάδες (κάποιες φορές ενισχυμένη με βιταμίνες) αλλά και σε χάπια.

Όταν αναφερόμαστε στην διατροφική μαγιά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τον σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae (μονοκυτταρικός μύκητας μαγιάς). Χρησιμοποιείται στην οινοποιία, την αρτοποιία και την ζυθοποιία από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με το Wikipedia, πιστεύεται ότι απομονώθηκε πρώτη φορά από την φλοίδα του σταφυλιού. Για την παρασκευή διατροφικής μαγιάς, η διαδικασία της ζύμωσης του σακχαρομύκητα διαφοροποιείται ελαφρώς.

Τι είναι η διατροφική μαγιά

Η διατροφική μαγιά είναι μια απενεργοποιημένη μαγιά, ένα προϊόν εντελώς φυσικό το οποίο πωλείται εμπορικά ως προϊόν διατροφής. Πωλείται με τη μορφή κίτρινων νιφάδων, κόκκων ή σκόνης και μπορεί να βρεθεί στο διάδρομο των περισσότερων καταστημάτων φυσικών τροφίμων και υπερτροφών, τα λεγόμενα «superfoods».

Είναι δημοφιλές στους κύκλους των χορτοφάγων και των vegan ως η καλύτερη μέθοδος πρόσληψης βιταμινών της ομάδας B. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε συνταγές ή ως καρύκευμα. Πήρε τον χαρακτηρισμό της  (διατροφική και υπερτροφής “superfood”) επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Πρόκειται, δηλαδή, για μια θρεπτική «βόμβα» για τον οργανισμό μας.

Η διατροφική μαγιά παράγεται με καλλιέργεια ζύμης σε θρεπτικό μέσο. Η διαδικασία διαρκεί μερικές ημέρες. Το κύριο συστατικό στο μέσο ανάπτυξης είναι η γλυκόζη, συχνά είτε από ζαχαροκάλαμο είτε από μελάσα τεύτλων. Όταν η μαγιά είναι έτοιμη, απενεργοποιείται με θερμότητα και στη συνέχεια συλλέγεται, πλένεται, ξηραίνεται και συσκευάζεται.

Είναι ο ίδιος τύπος μαγιάς που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο ψωμιού και την παρασκευή μπύρας. Ενώ οι ζύμες μπύρας, αρτοποιίας και διατροφής είναι τεχνικά κατασκευασμένες από το ίδιο είδος μαγιάς, είναι πολύ διαφορετικά προϊόντα.

Διαφορές μαγιάς ψωμιού και διατροφικής μαγιάς

Μαγιά ψωμιού: Η μαγιά του φούρνου αγοράζεται ζωντανή και χρησιμοποιείται για το φούσκωμα του ψωμιού. Η μαγιά σκοτώνεται κατά το μαγείρεμα αλλά προσθέτει μια γήινη γεύση μαγιάς στο ψωμί.

Μαγιά μπύρας: Η μαγιά μπύρας αγοράζεται ζωντανή και χρησιμοποιείται για την παρασκευή της μπύρας. Τα νεκρά κύτταρα της μαγιάς που έχουν απομείνει από τη διαδικασία παρασκευής μπορούν να καταναλωθούν ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά έχουν πολύ πικρή γεύση.

Αντίθετα, η Διατροφική Μαγιά καλλιεργείται ειδικά για να χρησιμοποιηθεί ως προϊόν διατροφής. Τα κύτταρα ζύμης σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της παραγωγής και δεν είναι ζωντανά στο τελικό προϊόν. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και έχει μια τυρώδη, καρυδένια αλμυρή γεύση.

Συνταγές Με Διατροφική Μαγιά, Μακαρόνια

Οφέλη της διατροφικής μαγιάς

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφική μαγιά έχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών οφελών για την υγεία, που κυμαίνονται από τη μείωση της χοληστερόλης έως την προστασία του σώματος από βλάβες των ελεύθερων ριζών. Τα ιχνοστοιχεία εμπλέκονται στη γονιδιακή ρύθμιση, τον μεταβολισμό, την φυσική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η διατροφική μαγιά είναι μια ευπροσάρμοστη τροφή που λειτουργεί με σχεδόν κάθε τύπο ή στυλ διατροφής. Είναι φυσικά χαμηλό σε νάτριο και θερμίδες, καθώς και χωρίς λιπαρά, ζάχαρη και γλουτένη καθιστώντας την ότι καλλίτερο για τους vegan.

Τρόποι χρήσης της διατροφικής μαγιάς

Το βασικότερο όλων στη χρήση της διατροφικής μαγιάς είναι να μη μαγειρεύεται διότι όπως τα περισσότερα φαγητά που μαγειρεύονται, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, χάνει πολλά συστατικά. Ωμή είναι καλύτερη. Σκέτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δέσει μια σάλτσα όταν έχει κρυώσει λίγο. Η ελαφρώς «τυρένια», για άλλους «καρυδένια» ή και ελαφριά γεύση βύνης που έχει, την κάνει ιδανική για σαλάτες. Ειδικά όταν γίνεται μια πάστα με λάδι, ξύδι (απλό ή βαλσαμικό) και αλάτι. Αυτό το μείγμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν ντιπ για μπαστουνάκια λαχανικών.

Αντενδείξεις

Δεν συνίσταται η χρήση της διατροφικής μαγιάς από άτομα ευαίσθητα σε προϊόντα ζύμωσης ή από άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονές του εντέρου.

Διατροφική μαγιά, τιμή

Η τιμή της διατροφικής μαγιάς κυμαίνεται ανάλογα με την ποσότητα, την συσκευασία και με τον αν είναι εμπλουτισμένη σε βιταμίνη B12 ή όχι. Θα την βρούμε στα περισσότερα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα αλλά και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Μπορούμε, επίσης να αγοράσουμε διατροφική μαγιά online.

Θα την βρούμε σε μικρές συσκευασίες των 90-125 γραμμαρίων, σε μέση συσκευασία των 250 γραμμαρίων αλλά και σε συσκευασία κιλού, για όσους κάνουν καθημερινή χρήση.

Η τιμή της μικρής συσκευασίας κυμαίνεται από 2,5 έως τα 5 ευρώ, κατά προσέγγιση. Αν είναι βιολογική, η τιμή της μπορεί να φτάσει και τα 7 ευρώ.

Σε συσκευασία κιλού (ή χύμα), η διατροφική μαγιά θα σας στοιχίσει περίπου 24 ευρώ.

Πίνακας με την θρεπτική αξία διατροφικής μαγιάς

Θρεπτική αξία διατροφικής μαγιάς

Είναι σημαντική πηγή ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β και περιέχει ίχνη αρκετών άλλων βιταμινών και μετάλλων. Μερικές φορές, η διατροφική μαγιά εμπλουτίζεται με βιταμίνη Β12.

Το παραπάνω διάγραμμα αντιστοιχεί σε 10 γραμμάρια ΜΗ μαγειρεμένης διατροφικής μαγιάς.

Υπάρχουν δύο τύποι διατροφική μαγιάς – μη ενισχυμένη και ενισχυμένη.

Μη ενισχυμένη διατροφική μαγιά: Αυτός ο τύπος δεν περιέχει πρόσθετες βιταμίνες ή μέταλλα. Περιέχει μόνο τα ανόργανα συστατικά και τις βιταμίνες που παράγονται φυσικά από τα κύτταρα της μαγιάς καθώς αναπτύσσονται.

Ενισχυμένη διατροφική μαγιά: Αυτός ο τύπος περιέχει συνθετικές βιταμίνες που προστίθενται κατά τη διαδικασία κατασκευής για να αυξήσουν το θρεπτικό περιεχόμενο. Εάν έχουν προστεθεί βιταμίνες στη μαγιά, λογικά θα συμπεριληφθούν στη λίστα των συστατικών στη συσκευασία.

Η ενισχυμένη διατροφική μαγιά είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος που διατίθεται για αγορά.

Οι διατροφικές αξίες για τη διατροφική μαγιά διαφέρουν από τον ένα κατασκευαστή στον άλλο. Κατά μέσο όρο, δύο κουταλιές της σούπας (περίπου 30 ml) παρέχουν 60 θερμίδες με πέντε γραμμάρια υδατανθράκων και τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών. Μια κουταλιά παρέχει επίσης 9 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, παρέχοντας και τα εννέα αμινοξέα που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει. Η διατροφική μαγιά μπορεί να ταξινομηθεί σε ενισχυμένη και μη ενισχυμένη. Ενώ και τα δύο είδη παρέχουν σίδηρο, η εμπλουτισμένη διατροφική μαγιά παρέχει το 20 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής, ενώ η μη ενισχυμένη μαγιά παρέχει μόνο το 5 τοις εκατό. Η μη διατροφική μαγιά παρέχει από 35 έως 100 τοις εκατό των βιταμινών Β1 και Β2.

Δεδομένου ότι η διατροφική μαγιά χρησιμοποιείται συχνά από τους vegan που ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με βιταμίνη Β12, υπάρχει σύγχυση σχετικά με την πηγή της Β12 στη θρεπτική μαγιά. Η μαγιά δεν μπορεί να παράγει Β12, η οποία παράγεται φυσικά μόνο από ορισμένα βακτήρια. Ορισμένες μάρκες διατροφικής μαγιάς, αν και όχι όλες, είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη Β12. Όταν ενισχυθεί, η βιταμίνη Β12 (συνήθως κυανοκοβαλαμίνη) παράγεται ξεχωριστά και στη συνέχεια προστίθεται στη διατροφική μαγιά.

Μερικά από τα κύρια διατροφικά οφέλη της διατροφική μαγιάς περιλαμβάνουν το γεγονός ότι είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, περιέχει πολλές βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία. Πιο αναλυτικά, η διατροφική μαγιά περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνουν οι άνθρωποι από τα τρόφιμα.

Για παράδειγμα, μια κουταλιά και μόνο της σούπας διατροφικής μαγιάς περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας έναν εύκολο τρόπο για τους vegan να προσθέσουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας στα γεύματα τους. Περιέχει επίσης μεταξύ 30% και 180% της καθημερινής συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Β. Όταν είναι ενισχυμένη δε, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θειαμίνη (βιταμίνη B1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη B2), νιασίνη (βιταμίνη B3), βιταμίνη B6 και βιταμίνη B12. Και τέλος, περιέχει 2 έως 30% της καθημερινής συνιστώμενης δόσης ιχνοστοιχείων, όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και μολυβδαίνιο. Τα ιχνοστοιχεία εμπλέκονται στη γονιδιακή ρύθμιση, τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η διατροφική μαγιά είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Οι ακριβείς διατροφικές αξίες διαφέρουν μεταξύ των διαφόρων εμπορικών προϊόντων που βρίσκουμε στην αγορά. Θα πρέπει, λοιπόν, να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες για να βρείτε την ποικιλία που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες.

Εάν χρησιμοποιείτε διατροφική μαγιά για να προσθέσετε επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σας, αναζητήστε ενισχυμένες ποικιλίες με υψηλότερες ποσότητες προστιθέμενων θρεπτικών συστατικών. Εάν από την άλλη χρησιμοποιείτε θρεπτική μαγιά απλά για τη γεύση της, δεν χρειάζεται να είναι εμπλουτισμένη.

Συνταγές με Διατροφική μαγιά

Θα προστεθούν σύντομα...