Στην πατρίδα της καρύδας, την Νοτιοανατολική Ασία, οι καρύδες είναι άφθονες και γνωστές για την υπέροχη γεύση τους και για τα πολλά οφέλη για την υγεία. Αποτελούν, δε, μέρος της καθημερινής διατροφής των κατοίκων εδώ και αιώνες.
Το γάλα καρύδας αποτελεί φυτικό γάλα, και θεωρείται (εν μέρει) υποκατάστατο γάλατος, λόγω της χαρακτηριστικής γαλακτώδους υφής του και της χρήσης του ως εναλλακτικό του αγελαδινού ή του πρόβειου γάλακτος. Στην αγορά, είναι αρκετές οι εταιρείες που παράγουν και διαθέτουν το ρόφημα αυτό, σε διάφορες μορφές (υγρή, σε σκόνη, ως κρέμα γάλακτος…).
Το βιολογικό γάλα καρύδας είναι απαραιτήτως πιστοποιημένο από τις αρμόδιες αρχές της χώρας παραγωγής του. Παράγεται από τον ώριμο καρπό βιολογικής καρύδας. Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλα χημικά πρόσθετα σε κανένα μέρος της καλλιέργειας και της παραγωγής.
Θα το βρείτε στην αγορά φρέσκο, σε χάρτινη συσκευασία ή σε κονσέρβα. Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα. Εναλλακτικά, μπορείτε να το παρασκευάσετε μόνοι σας, αγοράζοντας βιολογικές καρύδες. Έτσι θα μειώσετε και το κόστος του.
Οι πλέον συνηθισμένες μάρκες που θα βρείτε στην Ελληνική αγορά είναι οι: Δέλτα, Όλυμπος, Alpro και Koko. Για λιανική αγορά, ψάξτε στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Lidl, Μασούτης, και θα το βρείτε εύκολα.
Αν αναρωτιέστε για την χρήση του, εύκολα θα βρείτε αμέτρητες συνταγές για να φτιάξετε φαγητό, γλυκό, παγωτό, κέικ, ροφήματα, milk shake και γενικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα ζωικής προέλευσης, ό,που αυτό χρησιμοποιείται.
Η διαδικασία παραγωγής του είναι αρκετά εύκολη. Απαιτεί, όμως, λίγη επιμονή μέχρι να αφαιρέσουμε την λευκή σάρκα της καρύδας από το σκληρό κέλυφος. Η σάρκα της καρύδας έχει ένα καφέ εξωτερικό κέλυφος που δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε, εκτός και αν θέλουμε το γάλα μας να είναι ολόλευκο.
Κόβουμε την σάρκα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ μαζί με νερό. Αλέθουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το στραγγίζουμε με πετσέτα ή τουλουπάνι. Η αναλογία καρύδας και νερού εξαρτάται από την χρήση και το πόσο αραιό ή πηχτό το θέλουμε. Για την ζαχαροπλαστική, αρκεί να έχουμε μια αναλογία όγκου 1 προς 1.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του χυμού καρύδας και του γάλακτος καρύδας; Για πολλούς οι δύο αυτές ονομασίες αντιπροσωπεύουν το ίδιο πράγμα. Αλλά, στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικά προϊόντα στην γεύση, στην διατροφική αξία και στην όψη.
Ο χυμός καρύδας είναι ουσιαστικά το υγρό που βρίσκουμε όταν ανοίξουμε μία πράσινη καρύδα. Έχει ημιδιάφανη και ελαφρώς λευκή εμφάνιση και είναι πλούσιος σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, βιταμίνη C και μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Δεν περιέχει λιπαρά και έχει ελάχιστες θερμίδες. Ο χυμός καρύδας είναι ένα ποτό ιδιαίτερα αναζωογονητικό και ενυδατικό, εξαιρετικό μετά από μια κουραστική μέρα.
Το γάλα καρύδας, από την άλλη πλευρά, είναι το υγρό που παράγεται από την σάρκα του καρπού που αναμιγνύεται με νερό. Για να δημιουργηθεί μια παχιά υφή, η σάρκα ψιλοκόβεται και στη συνέχεια βράζεται στο νερό. Στη συνέχεια, το μίγμα στραγγίζεται μέσα από ένα τουλουπάνι.
Τα θρεπτικά συστατικά της καρύδας είναι κυρίως συγκεντρωμένα στην σάρκα του καρπού. Ως εκ τούτου, εάν θέλετε να επωφεληθείτε από τα περισσότερα από τα οφέλη, θα πρέπει να καταναλώνετε προϊόντα που προέρχονται από την σάρκα, όπως το γάλα καρύδας και το λάδι καρύδας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα καρύδας μπορεί να σας ωφελήσει στο αδυνάτισμα, στην αντιγήρανση, στην ενυδάτωση, για τα μαλλιά, για το πρόσωπο και για την ακμή.
Δείτε πιο αναλυτικά:
Τα τριγλυκερίδια µέσης αλύσου ή μεσαίας αλυσίδας (MCTs) στο γάλα καρύδας χωνεύονται αμέσως και μεταβολίζονται στο συκώτι, παρέχοντας άμεση ενεργειακή ενίσχυση. Αυτό μειώνει επίσης τις πιθανότητές τους να αποθηκεύονται ως λίπος, αν καταναλωθούν την σωστή ώρα. Επομένως, είναι ένα καλό εργαλείο διαχείρισης βάρους. Σε σχετική μελέτη, οι ερευνητές προτείνουν ότι τα MCTs μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης θερμίδων, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.
Το γάλα καρύδας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης, όταν καταναλώνεται τακτικά. Σε σχετική μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της καρύδας στα επίπεδα των λιπιδίων, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η καρύδα μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης πολύ γρήγορα, ακόμα και σε διάστημα 2 μηνών.
Η προσθήκη γάλακτος καρύδας συχνά στη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση φλεγμονών του οργανισμού. Σε μελέτη σε πειραματόζωα, οι ερευνητές διαπίστωσαν τις ευεργετικές ιδιότητες της καρύδας σε διάφορες φλεγμονές.
Τα MCT στην καρύδα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση βακτηρίων και ιών στο σύστημά σας. Η έρευνα έχει βρει ότι το λαυρικό οξύ, που περιέχεται άφθονο στο γάλα καρύδας, σκοτώνει ιούς, μύκητες και βακτήρια. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην αναστολή της ωρίμανσης του ιού της φυσαλιδώδους στοματίτιδας. Σε άλλες μελέτες, η καρύδα προτείνεται ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο ενάντια στο στέλεχος Candida, καθώς και το βακτηριακό στέλεχος του Σταφυλόκοκκου.
© 2010-2024 Viologika.gr
Ηλεκτρονικός οδηγός βιολογικών προϊόντων
Όροι χρήσης | Άδεια χρήσης υλικού