Search
Close this search box.
Βιολογικό κρασί

Βιολογικό κρασί

Το βιολογικό κρασί ξεχωρίζει όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για την διαύγεια που έχουμε ακόμα και αν πιούμε λίγα ποτηράκια παραπάνω.

Βιολογικό κρασί είναι το κρασί που παράγεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, δηλαδή, σταφύλια που καλλιεργούνται και αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Αυτό, πολύ απλά σημαίνει ότι (συνήθως) αποκλείεται η χρήση χημικών λιπασμάτων, παρασιτοκτόνων, μυκητοκτόνων και ζιζανιοκτόνων. Γιατί λέμε «συνήθως» θα το δούμε παρακάτω.

Η κατανάλωση βιολογικού κρασιού αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει οδηγήσει στην αντίστοιχη αύξηση των παραγωγών βιολογικού κρασιού σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν έχει μείνει πίσω, αντίθετα, παράγει κάποια από τα καλύτερα βιολογικά κρασιά στον κόσμο.

Όπως είπαμε στην αρχή, το βιολογικό κρασί είναι ο οίνος που παράγεται από σταφύλια που έχουν αναπτυχθεί χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, όπως λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και παρασιτοκτόνα. Για να κρατήσουν τα ζιζάνια και τα σκουλήκια σε απόσταση, οι βιοκαλλιεργητές συνεργάζονται με τη φύση και όχι αντίθετα με αυτή, δηλητηριάζοντάς την διαρκώς με ακατάλληλα χημικά. Ενισχύουν αποκλειστικά με φυσικό τρόπο τη βιοποικιλότητα του εδάφους στο οποίο βρίσκεται ο αμπελώνας. Για παράδειγμα, εισάγουν καλλιέργειες εδαφοκάλυψης για να δημιουργήσουν το κατάλληλο οικοσύστημα για τα ευεργετικά έντομα που είναι ο φυσικός εχθρός των βλαβερών εντόμων για την καλλιέργεια του αμπελιού τους. Παράλληλα, κάποιοι βιοκαλλιεργητές επιτρέπουν σε μικρά πρόβατα να βόσκουν ανάμεσα στις σειρές του αμπελιού, τρώγοντας όλα τα χόρτα, μαζί και τα ζιζάνια. Με αυτόν τον τρόπο, ο αμπελώνας γίνεται ένα φυσικό οικοσύστημα, το οποίο είναι ικανό να καταπολεμά εγγενώς τα προβλήματα και να μην έχει την ανάγκη για χημικά πρόσθετα που θα μολύνουν το προϊόν αλλά και το έδαφος.

Πιστοποίηση Βιολογικού Κρασιού

Πιστοποίηση βιολογικού κρασιού

Οι παράγοντες που πιστοποιούν το βιολογικό κρασί διαφέρουν, ανάλογα με την χώρα στην οποία αναφερόμαστε. Είναι απαραίτητο ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι ο όρος «βιολογικό κρασί» δεν συνεπάγεται πάντοτε την πλήρη απουσία συντηρητικών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής του οίνου.

Η πιστοποίηση παρέχεται από επίσημες εταιρείες πιστοποίησης. Καθήκον τους είναι η διεξαγωγή ετησίων και εκτάκτων ελέγχων στους οινοπαραγωγούς που έχουν υποβάλει αίτηση για βιολογική πιστοποίηση. Έτσι πιστοποιείται ότι τα σταφύλια που καλλιεργούν συμμορφώνονται με τα πρότυπα που έχει θέσει η Ελληνική νομοθεσία. Είναι παράνομο για έναν παραγωγό κρασιού να πωλεί ή να προωθεί τον προϊόν του ως βιολογικό, εάν αυτό δεν έχει πιστοποιηθεί.

Για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, αν κάποιος θέλει να αποφύγει εντελώς την χρήση χημικών ουσιών όταν πίνει κρασί, θα πρέπει να γνωρίζει την χώρα προέλευσης και τους κανονισμούς πιστοποίησης βιολογικού κρασιού στην χώρα αυτή. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται η χρήση θειωδών αλλά σε αρκετά μικρότερο ποσοστό. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκεί η πιστοποίηση ότι η καλλιέργεια του αμπελιού είναι βιολογική και κανείς δεν υπεισέρχεται βαθύτερα για να ελέγξει τί γίνεται στα στάδια παραγωγής του κρασιού.

Αν ψάχνετε για βιολογικό κρασί χωρίς θειώδη, τότε οι επιλογές σας λιγοστεύουν σημαντικά. Μην ξεχνάμε ότι για άσχημα αποτελέσματα της υψηλής κατανάλωσης κρασιού ευθύνονται τα θειώδη (διοξείδιο του θείου, SO2) που αυτό περιέχει. Όπως και να ‘χει, το βιολογικό κρασί συνήθως περιέχει ελάχιστα θειώδη.

Το ρίξατε λίγο έξω; Ήπιατε λιγάκι (ή πολύ) παραπάνω; Το βιολογικό κρασί σας εγγυάται καλύτερη γεύση, μεγαλύτερη νηφαλιότητα, χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες.

Βιολογικό κρασί, τιμές

Θα ήταν αφελές να περιμέναμε από το βιολογικό κρασί να έχει τιμή ίδια ή παραπλήσια του συμβατικού. Ο κόπος, ο χρόνος και το μέγεθος της παραγωγής καθιστούν κάτι τέτοιο ανέφικτο. Η πολυδάπανη διαδικασία παραγωγής είναι που καθορίζει τις τιμές στο βιολογικό κρασί, ανάλογα και με τον τόπο παραγωγής του.

Στην Ελληνική αγορά θα το βρει κανείς να ξεκινάει από τα 10 ευρώ περίπου, σε επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών, σε σούπερ μάρκετ και από τους ίδιους τους παραγωγούς βιολογικού κρασιού.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι οινοπαραγωγοί ασχολούνται με την παραγωγή βιολογικού κρασιού. Πιστεύουν ακράδαντα ότι η ζήτησή του θα παραμείνει ανοδική, όπως και εκείνη των υπόλοιπων βιολογικών προϊόντων.

Στήριξε και εσύ το βιολογικό κρασί

Για όλους εμάς που αγαπάμε την σωστή διατροφή και θέλουμε να την ακολουθούμε όσο συχνότερα μπορούμε, θέλουμε να ενισχύσουμε την παραγωγή του. Αυτό θα το πετύχουμε αν το ζητάμε από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες, τα καταστήματα βιολογικών, τα μπαρ, τις κάβες, ακόμα και από τα super market στα οποία συχνάζουμε.

Η αυξημένη ζήτηση θα αυξήσει και την προσφορά, με αποτέλεσμα, σε βάθος χρόνου, να μειωθεί και το κόστος παραγωγής του και, συνεπώς, και η τιμή του.

Για την ώρα, στην Ελλάδα, είναι λίγα τα εστιατόρια που προσφέρουν και βιολογικό κρασί. Όπως δηλώνουν αρκετοί sommeliers ανά τον κόσμο, ένας από τους βασικότερους λόγους για να επιλέξει κάποιος βιολογικό κρασί είναι το γεγονός ότι η γεύση του δένει καλύτερα με τα τρόφιμα. Αν και αυτό είναι προσωπική εκτίμηση, πιστεύουμε ότι έχει λογική βάση. Ο καθένας μπορεί, φυσικά, να το διαπιστώσει και μόνος του.

Οφέλη κατανάλωσης βιολογικού κρασιού

Το κρασί, βιολογικό ή συμβατικό, δεν έχει κάποια θρεπτική αξία. Το να περιμένει κανείς να ενισχύσει τον οργανισμό του σε θρεπτικά συστατικά, πίνοντας κρασί, ακούγεται μάλλον αστείο. Ουσιαστικά, το κρασί περιέχει ελάχιστες βιταμίνες και πολύ φτωχή διατροφική αξία.

Όμως, από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι θαυμαστές του ιδιότητες για τον ψυχικό μας κόσμο. Η μικρή κατανάλωση κρασιού (πάντα με μέτρο δηλαδή), μας δίνει ψυχική ηρεμία, μειώνει τους παλμούς της καρδιάς και, έμμεσα, μας χαρίζει μακροζωία. Τα αντίθετα αποτελέσματα έχουμε αν κάνουμε υπερκατανάλωση στο κρασί (ή σε οποιοδήποτε άλλο οινοπνευματώδες).

Για να κατανοήσουμε πόσες θερμίδες περιέχονται σε ένα ποτήρι κρασί, πρέπει να γνωρίζουμε ότι περιέχει αυξημένη ποσότητα σε σάκχαρα. Ουσιαστικά, το κρασί είναι μούστος (χυμός σταφυλιού) που έχει υποστεί ζύμωση.

Τα 100ml κρασιού θα μας δώσουν περίπου 70 θερμίδες. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να είναι από 125ml έως και 250ml. Θα λάβουμε, δηλαδή από 85 έως και 170 θερμίδες ή και περισσότερες, ανάλογα με τα σάκχαρα (υδατάνθρακες) που περιείχε ο μούστος. Δηλαδή, το γλυκό κρασί περιέχει σαφώς περισσότερες θερμίδες από το ξηρό.

Παραγωγή βιολογικού κρασιού στην Ελλάδα

Δεν είναι μυστικό ότι σε πολλές περιοχές ξεφυτρώνουν διαρκώς νέοι βιολογικοί αμπελώνες. Πρωταθλητές αναδεικνύονται τα νησιά μας: Σαντορίνη, Λήμνος, Ικαρία, Αμοργός, Νάξος, Τήνος, Σάμος, Κρήτης, Ζάκυνθος και Κεφαλονιά. Τα Κυκλαδίτικα κρασιά χαίρουν μεγάλης εκτίμησης τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Όσο για την ηπειρωτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος (κυρίως η Νεμέα), η Μακεδονία και τα Ιωάννινα ακολουθούν. Άλλες περιοχές είναι η Νάουσα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και ο Τύρναβος. Πιστοποιημένους βιολογικούς αμπελώνες θα βρούμε επίσης στην Αττική: στα Μεσόγεια, στα Σπάτα και στην Ραφήνα.

Ποικιλίες βιολογικού κρασιού

Από τις γνωστότερες ποικιλίες βιολογικού κρασιού στην Ελλάδα είναι οι παρακάτω:

Λευκό κρασί: Ασύρτικο, Σαββατιανό (και Ρετσίνα), Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχοφίλερο, Chardonnay και Sauvignon.
Κόκκινο κρασί: Αγιωργήτικο, Μανδηλαριά, Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah.
Ροζέ κρασί: Διάφορες ποικιλίες και κρασιά που προέρχονται από συνοινοποίηση ποικιλιών.

Θα τις βρούμε σε μεγάλο εύρος ανάλογα με την οξύτητα και την υφή τους, όπως ξηρό, στυφό, ημίγλυκο, γλυκό, αφρώδες και φρουτώδες.

Συνταγές με Βιολογικό κρασί

Θα προστεθούν σύντομα...