Search
Close this search box.
Βιολογικό μπρόκολο

Βιολογικό μπρόκολο

Το βιολογικό μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πολύ γνωστό για την μεγάλη θρεπτική του αξία και τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας.

Προτιμάμε βιολογικό μπρόκολο, παρά την αυξημένη τιμή του, αφού είναι καθαρό από ουσίες που υπάρχουν στα χημικά λιπάσματα και στα εντομοκτόνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χαλκός, όπου θα τον βρούμε σε υψηλές συγκεντρώσεις στο συμβατικό μπρόκολο, ειδικά αν ο ψεκασμός έχει γίνει χωρίς την μελέτη υπεύθυνου γεωπόνου.

Προέλευση μπρόκολου και γενικά χαρακτηριστικά

Το μπρόκολο μας έρχεται από την Ιταλία.  Είναι συγγενής με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελών.  Είναι φυτό της οικογένειας Cruiferae, Σταυρανθή στα ελληνικά.  Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μπρόκολου στην Ελλάδα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, λόγω της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης. Το ίδιο συμβαίνει και στην παραγωγή βιολογικού μπρόκολου.

Το βιολογικό μπρόκολο μοιάζει πολύ με το κουνουπίδι.  Η βασική του διαφορά βρίσκεται στην ανθοκεφαλή.  Το μπρόκολο, εκτός από την κεντρική, αναπτύσσει και μικρότερες ανθοκεφαλές εκεί που βγαίνουν τα φύλλα του.

Καλλιέργεια μπρόκολου στην Ελλάδα

Η παραγωγή του μπρόκολου στην Ελλάδα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν είναι μεγάλη, παρά την ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια.  Η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόλις το 0,45% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το μπρόκολο δεν είναι πολύ απαιτητικό στην καλλιέργειά του.  Είναι ανθεκτικό στο κρύο, αρκεί να μην υπάρξει παγετός.  Χρειάζεται χώμα πλούσιο και γόνιμο, με πολύ υγρασία και καλή αποστράγγιση.  Οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν απευθείας ή να μεταφερθούν τα νεαρά φυτά από σπορείο.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μπρόκολου.  Κάποιες έχουν κεφάλι με έντονο πράσινο χρώμα όπως η Volta και η Fellow, άλλες έχουν πιο βαθύ χρώμα όπως η Calabrese, Penta και Fidel και άλλες έχουν μωβ κεφάλι όπως η Violet Queen και η Violetto.

Το Βιολογικό Μπρόκολο Στην Διατροφή Μας

Ποια εποχή θα βρούμε βιολογικό μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που χρειάζεται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί.  Στην αγορά θα βρούμε αυτό το πολύτιμο για την υγεία μας λαχανικό από αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Σαφώς η τιμή του εξαρτάται από την εποχή.  Έτσι είναι λογικό στην καρδιά του χειμώνα, που το μπρόκολο βρίσκεται σε αφθονία και η προσφορά είναι μεγάλη, να είναι πιό φθηνό σε σχέση με τις αρχές Οκτωβρίου, που μόλις έχει πρωτοεμφανιστεί στην αγορά.

Η λιανική πώληση του βιολογικού μπρόκολου, όπως και όλων των βιολογικών λαχανικών, γίνεται από όλα τα καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων και τις βιολογικές λαϊκές αγορές, καθώς και από ορισμένα Super markets, στα οποία πλέον μπορεί κανείς να βρει βιολογικά φρούτα και λαχανικά.  Να έχετε όμως υπόψη σας ότι τα Super markets πουλάνε τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά σε συσκευασία, γεγονός που ανεβάζει την τιμή τους.  Μπορούμε να προμηθευτούμε και σε χονδρική τιμή, κυρίως μέσω Internet, όμως αυτό προϋποθέτει αγορά μεγάλης ποσότητας και συνήθως απευθύνεται σε καταστηματάρχες.

Στην αγορά, το βιολογικό μπρόκολο που θα βρούμε είναι κυρίως ελληνικό, αν και μπορούμε να βρούμε και εισαγόμενο.  Οι τιμές τους δεν διαφέρουν πολύ και σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ίδιες.  Επίσης μπορούμε να το βρούμε και κατεψυγμένο, αν θέλουμε να το απολαύσουμε και εκτός εποχής.  Εμείς στα Viologika.gr όμως προτείνουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά να καταναλώνονται φρέσκα και το κάθε ένα στην εποχή του, για να μπορούμε να έχουμε τα μέγιστα οφέλη.

Συντήρηση και τρόποι μαγειρέματος

Το μπρόκολο μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο κάπου 7-10 ημέρες τοποθετώντας το σε μία πλαστική σακούλα.  Οι ιδανικές σακούλες για την περίπτωση είναι αυτές που αφαιρείται ο αέρας.

Αν θέλετε να το διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:  Αφού κόψτε την ανθοκεφαλή σε μικρές τούφες, τις πλένετε καλά και τις στραγγίζετε.  Σιγουρευτείτε ότι έχουν στεγνώσει καλά και τοποθετήστε το μπρόκολο σε πλαστική σακούλα αφαιρώντας τον αέρα.  Βάλτε τη σακούλα στην κατάψυξη και το μπρόκολο μπορεί να διατηρηθεί για 8-10 μήνες.  Αν θέλετε να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το έντονο χρώμα του, μπορείτε να το ζεματίσετε για 1-3 λεπτά πριν το καταψύξετε.

Το μπρόκολο μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους.  Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές που το έχουν σαν κύριο συστατικό τους, ή το περιλαμβάνουν στα υλικά τους.  Μπορεί να καταναλωθεί εξίσου ωμό ή και μαγειρεμένο, με διαφορετικά οφέλη σε κάθε περίπτωση.

Ωμό μπορούμε να το τεμαχίσουμε και να το προσθέσουμε σε σαλάτες.  Έτσι διατηρεί όλες τις βιταμίνες του και επιπλέον ο τεμαχισμός απελευθερώνει ένα ένζυμο που περιέχεται στο μπρόκολο, η μυροσινάση, που με τη βοήθειά της παράγεται μία αντικαρκινική ουσία, η σουλφοραφάνη.  Όσο περισσότερο τεμαχίζεται το μπρόκολο, τόσο περισσότερη μυροσινάση παράγεται, γι’ αυτό και συνιστάται καλή μάσηση.

Το ελαφρύ μαγείρεμα του μπρόκολου στον ατμό ή ένα ελαφρύ σοτάρισμα, μπορεί να μας δώσει όλη τη γεύση χωρίς να χάσει τα θρεπτικά του στοιχεία.  Ακόμη ελευθερώνει και κάποια επιπλέον συστατικά του με αντικαρκινική δράση.  Αντίθετα, το εξαντλητικό μαγείρεμα και το βράσιμο μέσα σε μεγάλη ποσότητα νερού καταστρέφει πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχει το μπρόκολο.

Τα συμπεράσματά μας για το βιολογικό μπρόκολο και την συμβολή του στην υγεία μας

Όπως βλέπουμε, το βιολογικό μπρόκολο είναι ένα πολύτιμο λαχανικό για την υγεία μας με τεράστια θρεπτική και διατροφική αξία.  Η καθημερινή κατανάλωσή του το καθιστά έναν εκπληκτικό σύμμαχο. Δείτε αναλυτικότερα τα οφέλη του μπρόκολου για την υγεία μας.

Είναι ένα πολύτιμο λαχανικό με σημαντικότατα οφέλη για την υγεία μας.  Σαν λαχανικό που είναι, είναι αρκετά φθηνό για να το προσθέσουμε ακόμη και στην καθημερινή μας διατροφή.  Η ημερήσια κατανάλωσή του μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό μας από κάποιες σοβαρές ασθένειες.  Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.

Μπορούμε να το μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους και θα βρούμε πολλές συνταγές που το περιέχουν.  Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος όμως είναι ένα ελαφρύ βράσιμο στον ατμό ή ένα ελαφρύ σοτάρισμα.  Με αυτόν τον τρόπο διατηρεί μεγάλο μέρος ακόμα και από τις βιταμίνες που είναι ευαίσθητες στη θερμότητα, ενώ ταυτόχρονα ελευθερώνονται και άλλα θρεπτικά συστατικά του.

Προσθέστε, λοιπόν, το μπρόκολο στην καθημερινή σας διατροφή.  Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας!

Πίνακας με την θρεπτική αξία βιολογικού μπρόκολου

Θρεπτική αξία βιολογικού μπρόκολου

Η θρεπτική και διατροφική αξία που έχει το βιολογικό μπρόκολο είναι τεράστια.  Περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.  Για να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Βιταμίνες

Το μπρόκολο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C, K και B9, γνωστή ως φολικό οξύ.   Περιέχει βιταμίνες A, E, B6 και B2 σε σημαντικές ποσότητες και είναι καλή πηγή βιταμινών B1 και B3.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Από τα μέταλλα που περιέχει το μπρόκολο, το χρώμιο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα (σε σχέση πάντα με την ημερήσια ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας).  Περιέχει ικανές ποσότητες φωσφόρου, μαγγανίου και χαλκού, ενώ δεν λείπουν και το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το σελήνιο, σε μικρότερες όμως ποσότητες.

Άλλα θρεπτικά στοιχεία

Το μπρόκολο, σαν λαχανικό που είναι, είναι αρκετά πλούσιο σε φυτικές ίνες.  Περιέχει ακόμα χολίνη σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ τα Ω-3 λιπαρά, οι πρωτεΐνες, το ποτάσιο και το ασβέστιο, όχι μόνο δεν λείπουν από αυτό το λαχανικό, αλλά βρίσκονται και σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα.

Συνταγές με Βιολογικό μπρόκολο

Θα προστεθούν σύντομα...