Βιολογικό Κρέας

Όταν μιλάμε για βιολογικό κρέας, αναφερόμαστε κυρίως σε χοιρινό και μοσχάρι που έχουν εκτραφεί αποκλειστικά με βιολογικές μεθόδους, σε ειδικά πιστοποιημένες φάρμες και περιοχές, με σεβασμό στη φύση και στο ζώο.

Βιολογικό Μοσχάρι
Το βιολογικό μοσχάρι μας δίνει κρέας υψηλής διατροφικής αξίας και γεύσης, χωρίς τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά που βρίσκονται σε αφθονία στο συμβατικό μοσχαρίσιο κρέας.
Βιολογικό Κατσίκι
Γιατί να προτιμήσω βιολογικό κατσίκι για το τραπέζι μου; Γιατί απλούστατα, είναι και πιο νόστιμο και, κυρίως, πολύ πιο υγιεινό από το συμβατικό κατσίκι. Για να δούμε λίγο πιο αναλυτικά γιατί.

μάθετε τα πάντα για

Βιολογικό Κρέας

Το βιολογικό κρέας προέρχεται από ζώα που μεγαλώνουν με φυσικό τρόπο, σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες της βιολογικής κτηνοτροφίας. Τα ζώα βόσκουν ελεύθερα σε εκτάσεις απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, τρεφόμενα αποκλειστικά με βιολογικές ζωοτροφές.

Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ελεύθερη βόσκηση, η διατροφή τους συμπληρώνεται μόνο με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές, χωρίς ορμόνες, αντιβιοτικά ή χημικά πρόσθετα. Η καλή μεταχείριση και οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των ζώων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας αυτής.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ασφαλέστερο, πιο υγιεινό και πιο γευστικό προϊόν, με φυσική νοστιμιά και ανώτερη διατροφική αξία.

Η αξία και η αυξανόμενη ζήτηση των βιολογικών προϊόντων

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για βιολογικά τρόφιμα έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε προϊόντα που σέβονται την υγεία, τα ζώα και το περιβάλλον. Παράλληλα, η προσφορά έχει διευρυνθεί, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκουμε βιολογικό κρέας όχι μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα αλλά και στα ράφια των super market.

Στην ελληνική αγορά, το βιολογικό βόειο κρέας είναι πιο εύκολα διαθέσιμο, είτε ελληνικής παραγωγής είτε εισαγωγής. Αντίθετα, το βιολογικό κατσικίσιο και πρόβειο κρέας παραμένει πιο δυσεύρετο, καθώς οι πιστοποιημένες βιολογικές φάρμες στην Ελλάδα είναι λίγες.
Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι πολλά από αυτά τα ζώα εκτρέφονται κυρίως για το γάλα τους, ενώ η διαδικασία πιστοποίησης για το κρέας είναι πιο απαιτητική και δαπανηρή.

Πώς πιστοποιείται το βιολογικό κρέας

Η βιολογική εκτροφή από μόνη της δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί το προϊόν ως βιολογικό.
Για να αποκτήσει το κρέας τη σχετική πιστοποίηση, πρέπει:

  • Η σφαγή να πραγματοποιηθεί σε πιστοποιημένο βιολογικό σφαγείο.
  • Το κρέας να τεμαχιστεί και να συσκευαστεί σε κατάλληλες εγκαταστάσεις που πληρούν τα πρότυπα βιολογικής παραγωγής.
  • Όλες οι διαδικασίες να είναι ανιχνεύσιμες και ελεγμένες από αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης.

Αυτές οι προϋποθέσεις αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και καθιστούν τη διανομή πιο δύσκολη, ιδίως για μικρούς κτηνοτρόφους. Επειδή τα πιστοποιημένα σφαγεία είναι ελάχιστα, πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να πιστοποιούν μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα τους, διαθέτοντας το κρέας ως συμβατικό.

Πώς ξεχωρίζουμε το βιολογικό από το συμβατικό κρέας

Στα συσκευασμένα βιολογικά κρέατα, η αναγνώριση είναι απλή:
στη συσκευασία αναγράφονται ξεκάθαρα ο φορέας πιστοποίησης, ο αριθμός έγκρισης, η προέλευση και το είδος εκτροφής. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν την εγγύηση ότι το προϊόν είναι πραγματικά βιολογικό.

Πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στα χύμα βιολογικά κρέατα που πωλούνται σε κρεοπωλεία.

Μόνο τα πιστοποιημένα βιολογικά κρεοπωλεία επιτρέπεται να πωλούν μη συσκευασμένα βιολογικά προϊόντα. Αν γνωρίζουμε τον κρεοπώλη και τον εμπιστευόμαστε, μπορούμε να έχουμε μια σχετική βεβαιότητα για την προέλευση του κρέατος.

Ωστόσο, καλό είναι πάντα να ζητάμε να δούμε τα έγγραφα πιστοποίησης και την ημερομηνία ελέγχου από τον φορέα.

Προσοχή στα βιολογικά αλλαντικά

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην επιλογή των βιολογικών αλλαντικών.
Αν και το κρέας που χρησιμοποιείται μπορεί να προέρχεται από βιολογική εκτροφή, τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής (όπως νιτρώδη, συντηρητικά ή χρωστικές) δεν είναι πάντα βιολογικά.
Γι’ αυτό, αξίζει να διαβάζουμε προσεκτικά τα συστατικά, ώστε να επιλέγουμε προϊόντα που συμμορφώνονται πλήρως με τις προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με το τι επιτρέπεται να περιέχουν τα βιολογικά αλλαντικά και σε ποιες ποσότητες. Όμως, στην πράξη, η μόνη σιγουριά προέρχεται από την ενημερωμένη επιλογή του καταναλωτή. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε ουσίες που δεν είναι φυσικές ή βιολογικά αποδεκτές, αποφεύγουμε προϊόντα που απλώς «παρουσιάζονται» ως βιολογικά, χωρίς να είναι.

Συνταγές με βιολογικό κρέας

Το βιολογικό κρέας δεν ξεχωρίζει μόνο για τον τρόπο εκτροφής του, αλλά και για τη γεύση και την ποιότητά του στο μαγείρεμα. Επειδή τα ζώα αναπτύσσονται με φυσικό ρυθμό και τρέφονται με καθαρές τροφές, το κρέας έχει πιο πλούσια γεύση, πιο φυσικό άρωμα και βελτιωμένη υφή.

Στις μαγειρικές παρασκευές, αυτά τα χαρακτηριστικά αναδεικνύονται με εντυπωσιακό τρόπο:
το κρέας διατηρεί τους φυσικούς του χυμούς, δεν απαιτεί βαριές σάλτσες ή πολλά καρυκεύματα, και προσφέρει ένα αποτέλεσμα πιο αυθεντικό και ισορροπημένο.

Επιπλέον, οι συνταγές που περιλαμβάνουν βιολογικό κρέας είναι πιο υγιεινές, αφού απαλλάσσονται από τα κατάλοιπα φαρμάκων, ορμονών και χημικών συντηρητικών. Έτσι, απολαμβάνουμε ένα καθαρότερο, πιο φυσικό γεύμα, που θωρακίζει τον οργανισμό μας χωρίς να επιβαρύνει την πέψη ή τον μεταβολισμό.

Από ένα απλό μαγειρευτό μέχρι ένα ψητό στο φούρνο ή μια γιορτινή συνταγή, το βιολογικό κρέας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με τον πιο αγνό και νόστιμο τρόπο.

Γιατί να επιλέξω βιολογικό κρέας

Η επιλογή βιολογικού κρέατος δεν αφορά μόνο τη γεύση αλλά και τη συνείδηση.
Στηρίζουμε έτσι μια ηθική μορφή εκτροφής, που:

  • Σέβεται τη φύση και το ζώο.
  • Μειώνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
  • Διασφαλίζει καθαρή, ποιοτική τροφή χωρίς κατάλοιπα φαρμάκων.
  • Προσφέρει πλουσιότερη γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Η κατανάλωση βιολογικού κρέατος συμβάλλει σε μια πιο βιώσιμη διατροφική αλυσίδα, όπου η ευζωία του ζώου και η υγεία του ανθρώπου συνδέονται με αρμονικό τρόπο.

Δηλαδή…

Το βιολογικό κρέας είναι το αποτέλεσμα υπευθυνότητας, σεβασμού και αυστηρής τήρησης κανόνων.
Αν και πιο ακριβό, αποτελεί επένδυση στην υγεία, στη γεύση και στην ποιότητα ζωής μας. Με σωστή ενημέρωση και εμπιστοσύνη σε πιστοποιημένους παραγωγούς, μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη της βιολογικής κτηνοτροφίας – με ασφάλεια, συνείδηση και απόλαυση.

Το βιολογικό κρέας προέρχεται από ζώα που έχουν εκτραφεί με φυσικό τρόπο, χωρίς ορμόνες, αντιβιοτικά ή γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Τα ζώα βόσκουν ελεύθερα σε καθαρές, πιστοποιημένες εκτάσεις και τρέφονται αποκλειστικά με βιολογικές τροφές. Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι ήπιες, με σεβασμό στην ευζωία τους, και όλα τα στάδια παραγωγής ελέγχονται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης.

Η βασική διαφορά βρίσκεται στον τρόπο εκτροφής. Στη βιολογική κτηνοτροφία δεν χρησιμοποιούνται ορμόνες ανάπτυξης, αντιβιοτικά ή χημικά πρόσθετα. Τα ζώα τρέφονται φυσικά, έχουν περισσότερο χώρο και ελευθερία κινήσεων, γεγονός που επηρεάζει θετικά τη σύσταση του κρέατος. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν πιο αγνό, με ανώτερη γεύση και καλύτερη θρεπτική αξία.

Σαφέστατα ναι! Το βιολογικό κρέας είναι απαλλαγμένο από κατάλοιπα φαρμάκων και συνθετικών ουσιών που συχνά εντοπίζονται στα συμβατικά. Έχει καλύτερη αναλογία λιπαρών, υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών και περισσότερα αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, επειδή προέρχεται από ζώα που ζουν σε φυσικό περιβάλλον, περιέχει λιγότερες τοξίνες και είναι πιο φιλικό για τον οργανισμό.

Η υψηλότερη τιμή του οφείλεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Η βιολογική εκτροφή απαιτεί περισσότερο χώρο, καθαρές εκτάσεις, ειδικές βιολογικές ζωοτροφές και πιστοποιημένες διαδικασίες σφαγής και συσκευασίας. Επιπλέον, τα ζώα μεγαλώνουν με φυσικό ρυθμό – χωρίς εντατική πάχυνση – και αυτό αυξάνει τον χρόνο και το κόστος εκτροφής.

Στα συσκευασμένα βιολογικά προϊόντα, θα πρέπει πάντα να υπάρχει η πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος, το λογότυπο της Ε.Ε. (το γνωστό πράσινο φύλλο με τα αστέρια), καθώς και ο αριθμός του φορέα ελέγχου.
Αν αγοράζεις χύμα βιολογικό κρέας από κρεοπωλείο, βεβαιώσου ότι το κατάστημα είναι πιστοποιημένο και μην διστάσεις να ζητήσεις αντίγραφο της πιστοποίησης. Η διαφάνεια είναι υποχρεωτική από τον νόμο.

Ναι, αν και είναι σχετικά λίγες. Στην Ελλάδα υπάρχουν πιστοποιημένες βιολογικές φάρμες σε διάφορες περιοχές – κυρίως στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στην Πελοπόννησο. Οι φάρμες αυτές παράγουν κυρίως βιολογικό βοδινό και χοιρινό, ενώ τα βιολογικά κατσικίσια και πρόβεια κρέατα παραμένουν πιο σπάνια, λόγω μικρότερης κλίμακας εκτροφής και μεγαλύτερου κόστους πιστοποίησης.

Οι περισσότεροι καταναλωτές διαπιστώνουν ότι ναι. Η φυσική διατροφή, η ελεύθερη βοσκή και η απουσία εντατικής πάχυνσης δίνουν στο κρέας πιο έντονη, φυσική γεύση, πιο σφιχτή αλλά τρυφερή υφή και πιο ισορροπημένο άρωμα. Δεν χρειάζεται πολλά καρυκεύματα για να αναδειχθεί – η γεύση του είναι από μόνη της γεμάτη και αυθεντική.

Ναι, μπορεί να είναι. Η κατάψυξη δεν αναιρεί τη βιολογική του ιδιότητα, αρκεί να γίνει αμέσως μετά τη σφαγή και συσκευασία σε πιστοποιημένες συνθήκες. Η συσκευασία πρέπει να αναγράφει καθαρά τη λέξη «βιολογικό» και να φέρει το σήμα πιστοποίησης. Το κατεψυγμένο βιολογικό κρέας διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Το βιολογικό κρέας είναι πιο ευαίσθητο, γιατί δεν περιέχει συντηρητικά ή χημικά πρόσθετα. Καλό είναι να φυλάσσεται σε θερμοκρασία ψυγείου 0–4°C, να καταναλώνεται μέσα σε 1–2 ημέρες και να μην αφήνεται εκτεθειμένο στον αέρα. Αν δεν πρόκειται να μαγειρευτεί άμεσα, μπορεί να καταψυχθεί αμέσως μετά την αγορά, σε καθαρή συσκευασία ή σακούλα τροφίμων.

Όχι απαραίτητα. Αν και το κρέας μπορεί να είναι βιολογικής προέλευσης, τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται (όπως συντηρητικά, νιτρικά ή καπνιστικές ουσίες) δεν είναι πάντα φυσικά. Για να θεωρηθεί ένα αλλαντικό 100% βιολογικό, πρέπει όλα τα συστατικά του, όχι μόνο το κρέας, να πληρούν τις προδιαγραφές της βιολογικής παραγωγής. Πάντα να ελέγχεις τη λίστα συστατικών και το πιστοποιητικό του προϊόντος.

Ναι, θεωρείται καλύτερη επιλογή. Επειδή δεν περιέχει ορμόνες, αντιβιοτικά ή χημικά κατάλοιπα, το βιολογικό κρέας είναι πιο ασφαλές για τον αναπτυσσόμενο οργανισμό. Επίσης, περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και λιπαρά, ιδανικά για την παιδική διατροφή, χωρίς τον κίνδυνο συσσώρευσης τοξικών ουσιών.

Ναι, σήμερα υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα και παραγωγοί που διαθέτουν βιολογικό κρέας μέσω διαδικτύου, με αποστολή σε όλη την Ελλάδα. Πριν αγοράσεις, βεβαιώσου ότι το e-shop συνεργάζεται με πιστοποιημένους παραγωγούς και διαθέτει ενεργά πιστοποιητικά ελέγχου που μπορείς να δεις δημόσια.