Search
Close this search box.
Βιολογικά κεράσια

Βιολογικά κεράσια

Τα βιολογικά κεράσια, όπως και άλλα κόκκινα φρούτα, θεωρούνται φρούτα της άνοιξης. Στην πραγματικότητα, κεράσια θα βρούμε από το τέλος της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάιο και κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού, μέχρι και τον Αύγουστο. Είναι φρούτα μικρά και γλυκά και καταναλώνονται ευχάριστα κάθε στιγμή όπου και αν βρισκόμαστε.

Τα βιολογικά κεράσια ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Στην Κίνα άρχισαν να καλλιεργούνται πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, ενώ είναι γνωστό ότι υπήρχαν κερασιές και στην Μικρά Ασία και συγκεκριμένα στην Κερασούντα. Αν και υπάρχουν διαφωνίες για το αν η πόλη έδωσε το όνομά της στο δέντρο αυτό ή το ανάποδο, το σίγουρο είναι ότι από εκεί διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, πρώτος ο Λούκουλλος, ρωμαίος στρατηγός και διάσημος για τα πλουσιοπάροχα γεύματα που παρέθετε, καλλιέργησε κερασιές στην Ιταλία που είχε φέρει από την Κερασούντα. Από εκεί διαδόθηκε η καλλιέργεια και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Ιαπωνία η κερασιά θεωρείται ένα ιδιαίτερο δέντρο και πρωτοστατεί σε γιορτές της άνοιξης. Το κεράσι, έτσι κόκκινο που είναι, συμβολίζει τη σάρκα και το αίμα του πολεμιστή που πρέπει να κοπεί για να αποκαλυφθεί ο πυρήνας της ύπαρξής του. Επίσης, στους γάμους, ένα ρόφημα από άνθη κερασιάς πιστεύεται ότι φέρνει ευτυχία στους νεόνυμφους.

Τα κεράσια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα κεράσια είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Στην Μικρά Ασία καλλιεργούσαν κερασιές, από τις οποίες προέρχονται και οι σημερινές ποικιλίες. Την μεγαλύτερη παραγωγή κερασιών την έχει σήμερα η Τουρκία και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν, η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα έχουμε κυρίως στα βόρεια της χώρας και σε περιοχές όπως η Έδεσσα, τα Γρεβενά, η Ροδόπη, η Πιερία και άλλες. Ονομαστά είναι και τα κεράσια του Βόλου, με την φράουλα Βόλου και την τραγανή ως τις πιο γνωστές ποικιλίες. Άλλες επίσης πολύ γνωστές ποικίλες είναι τα κεράσια Βοδενών και τα πετροκέρασα, ενώ η Ρουπκόβου και η Ναπολέων, ίσως όχι τόσο διάσημες, είναι δύο ακόμα ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας.

Ώριμα Και Τραγανά Βιολογικά Κεράσια

Θρεπτικά συστατικά

Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και τα κεράσια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Οι βιταμίνες Α και C είναι από τις κυρίαρχες βιταμίνες στα κεράσια. Τα 100 γραμμάρια κεράσια θα μας καλύψουν το 21% της καθημερινής μας ανάγκης σε βιταμίνη Α και το 11% σε βιταμίνη C. Επίσης, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως παντοθενικό οξύ (Β5), πυριδοξίνη (Β6), ριβοφλαβίνη (Β2), θειαμίνη (Β1), φυλλικό οξύ (Β9) και νιασίνη (Β3) βρίσκονται στα κεράσια, αν και σε μικρότερα ποσοστά. Τέλος, από τα κεράσια θα πάρουμε και βιταμίνες Κ και Ε.

Άλλα θρεπτικά στοιχεία που θα μας δώσουν τα κεράσια είναι μέταλλα όπως χαλκός, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και σε μικρότερες ποσότητες, ψευδάργυρο, καθώς και υδατάνθρακες. Φυσικά οι φυτικές ίνες δεν λείπουν και από αυτό το μικρό αλλά άκρως θρεπτικό φρουτάκι.

Βιολογικά κεράσια και υγεία

Τα βιολογικά κεράσια είναι πολύ πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα κεράσια συμβατικής καλλιέργειας και, φυσικά, δεν περιέχουν τα χημικά που προέρχονται από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Βοηθούν σημαντικά στην διατήρηση της καλής υγείας και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προλάβουν ασθένειες και να ανακουφίσουν από πόνους.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα κεράσια συμβάλλουν στην ρύθμιση της χοληστερόλης στο αίμα, αφού μειώνουν την LDL χοληστερίνη ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την HDL. Έτσι διατηρείται σε καλή κατάσταση όλο το καρδιαγγειακό σύστημα.

Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού από κεράσια μειώνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες και έρευνα γύρω από το θέμα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Τα κεράσια αποκτούν το κόκκινο χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες. Οι φυσικές αυτές χρωστικές ουσίες που βρίσκουμε σε όλα τα κόκκινα φρούτα, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση κερασιών μπορεί να επιδράσει θετικά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας και της ινομυαλγίας.

Ειδικά για τα πετροκέρασα, που είναι ένα από τα είδη που καλλιεργούνται ευρέως, κάποιες έρευνες έδειξαν ότι  μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν ορισμένες μορφές καρκίνου, διάφορα νευρολογικά προβλήματα, προβλήματα που παρουσιάζονται σε μεγάλες ηλικίες και παθήσεις που προδιαθέτουν για διαβήτη.

Η μελατονίνη είναι μία ουσία που παράγεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας και βοηθά στην χαλάρωση και ηρεμία του εγκεφάλου. Έτσι ρυθμίζεται ο κύκλος ύπνου και εγρήγορσης. Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, γι’ αυτό μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις αϋπνίας, πονοκεφάλων, καθώς και στην αντιμετώπιση κάποιων νευρώσεων.

Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου που περιέχουν τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της αναιμίας. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα σε συνδυασμό με τις ελάχιστες θερμίδες που έχουν, καθιστού τα κεράσια ιδανικά για αδυνάτισμα και ειδικά σε δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση λίγων θερμίδων. Δίνουν το αίσθημα του κορεσμού χωρίς τύψεις.

Μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση κερασιών μετά από άσκηση βοηθά στην αποθεραπεία. Μειώνει τους μυϊκούς πόνους και αποκαθιστά την δύναμη και την αντοχή του αθλούμενου.

Οι φυτικές ίνες που θα βρε΄τε στα βιολογικά κεράσια βοηθούν στην χώνεψη και γενικότερα στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Είναι διουρητικά και ταυτόχρονα βοηθούν σε λοιμώξεις του ουροποιητικού .

Τέλος, έχει βρεθεί ότι ό χυμός από τα κεράσια βοηθά στην καταπολέμηση της πλάκας και της τερηδόνας, αφού μπορεί να δράσει ως αντιβακτηριδιακό της στοματικής κοιλότητας.

Πόσο εύκολα βρίσκουμε βιολογικά κεράσια στην αγορά;

Πιστοποιημένα βιολογικά κεράσια θα βρούμε στις βιολογικές λαϊκές αγορές, τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και τα σούπερ μάρκετ. Θα τα βρούμε να πωλούνται χύμα (στις λαϊκές αγορές) ή συσκευασμένα. Οι συσκευασίες είναι συνήθως μέχρι και μισό κιλό. Αν θέλουμε, στο διαδίκτυο θα βρούμε και χονδρική πώληση κερασιών, αλλά οι ποσότητες είναι μεγάλες. Μπορούμε, επίσης, να αγοράσουμε βιολογικά κεράσια online, από την πληθώρα των e-shops που πουλάνε βιολογικά προϊόντα, αποκλειστικά ή όχι. Σε περίπτωση που θελήσουμε να φτιάξουμε μαρμελάδα, για παράδειγμα, που θα έχουμε για τον επερχόμενο χειμώνα, ίσως η αγορά σε τιμή χονδρικής να είναι μία καλή ιδέα.

Τα βιολογικά κεράσια μπορεί να μην είναι τόσο φθηνά όσο τα συμβατικά, αλλά η διαφορά που έχουν στην τιμή ισοσταθμίζεται από τα πολλά οφέλη που έχουν όλα τα βιολογικά προϊόντα σε σχέση με τα συμβατικά.

Εκτός από φρέσκα, στην αγορά θα βρούμε και και άλλες μορφές βιολογικών κερασιών. Τα αποξηραμένα θα τα βρούμε να πωλούνται σε συσκευασίες των 100 ή 125 γραμμαρίων, ενώ υπάρχουν και κατεψυγμένα, σε συσκευασία των 300 γραμμαρίων. Τα ζαχαρόπηκτα, όπως λέγονται, κεράσια προορίζονται κυρίως για την κατασκευή γλυκών και πωλούνται σε συσκευασίες των 150 γραμμαρίων.

Τα βιολογικά κεράσια και οι συνταγές

Οι συνταγές με κεράσια είναι κυρίως ζαχαροπλαστικής. Θα τα βρούμε μέσα σε τούρτες, πάστες, τάρτες, κέικ και πολλά άλλα γλυκά. Επίσης, μπορούμε να τα προσθέσουμε σε παγωτά, είτε σαν γαρνιτούρα, είτε και ανακατεμένα μέσα στην κρέμα. Η μαρμελάδα κεράσι είναι ιδιαίτερα νόστιμη και πολλοί είναι αυτοί που την προτιμούν. Μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας δώσει πολλές  συνταγές για γλυκά με κεράσι για κάθε γούστο. Θα βρούμε επίσης πολλές συνταγές με βιολογικά για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

Ιδέες για κατανάλωση

Πλύνετε μερικά κεράσια, αφαιρέστε το κοτσάνι τους και τοποθετήστε τα σε ένα μικρό δοχείο. Έχετε έτσι ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ που μπορείτε εύκολα να πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή το σχολείο. Επίσης, το απόγευμα ή το βράδυ μπροστά στην τηλεόραση, τα κεράσια θα σας κρατήσουν μία γλυκιά και υγιεινή συντροφιά.

Προσθέστε κεράσια μέσα σε κέικ, τούρτες και γλυκά. Είναι ιδιαίτερα γευστικά και προσθέτουν έναν διαφορετικό τόνο. Σαν γαρνιτούρα σε παγωτά μπορούν να αποτελέσουν πού όμορφη διακόσμηση και να προσθέσουν στην γεύση του. Οι φρουτοσαλάτες γίνονται πιό πλούσιες και θρεπτικές με την προσθήκη μερικών κερασιών και μέσα σε ζελέ αποτελούν μια λαχταριστή έκπληξη.

Αποξηραμένα κεράσια ή και φρέσκα, μπορείτε να προσθέσετε στα δημητριακά σας το πρωί. Δίνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους καθώς και λίγο από το χρώμα στην καθημερινή σας ζωή.

Τώρα που έρχονται οι ζέστες, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την ακόλουθη ιδέα. Φτιάξτε ένα smoothie με κατεψυγμένα κεράσια, μπανάνες, αμυγδαλόγαλα και, αν θέλετε και λίγο μέλι. Στο ίντερνετ θα βρείτε μία πληθώρα συνταγών για smoothies που περιέχουν κεράσια. Πάρτε ένα μεγάλο ποτήρι και βάλτε μέσα το smoothie. Διακοσμήστε με μία φέτα μπανάνας και με δύο ζαχαρόπηκτα, ή, ακόμα καλύτερα, φρέσκα κερασάκια. Καθίστε αναπαυτικά στην βεράντα ή τον κήπο σας, χαλαρώστε και απολαύστε το δροσιστικό και άκρως θρεπτικό αυτό ποτό!

Συνταγές με Βιολογικά κεράσια

Θα προστεθούν σύντομα...