Search
Close this search box.
10 Αυγούστου 2021
10 Αυγούστου 2021

Τα 7 οφέλη της γιόγκα για ηλικιωμένους

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Η γιόγκα είναι η ιδανική εξάσκηση για άτομα κάθε ηλικίας αλλά κυρίως για ηλικιωμένους οποιασδήποτε φυσικής κατάστασης. Βελτιώνει πολύ γρήγορα το μυϊκό σύστημα και την γενικότερη υγεία.

H γιόγκα για ηλικιωμένους είναι από μόνη της μια ξεχωριστή κατηγορία που προσαρμόζεται αυστηρά στις ανάγκες του ασκούμενου. Σε μια εποχή που οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί, η γιόγκα μπορεί να μας χαρίσει μια καλή ισορροπία, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή μας. Όποια και αν είναι τα αγαπημένα μας σπορ, 1 με 2 φορές γιόγκα την εβδομάδα θα κάνει αισθητή διαφορά στο σώμα μας και στην φυσική μας κατάσταση.

Η γιόγκα είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία και φύλο και για κάθε σωματότυπο. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να συνεχίσει μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Να τονίσουμε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεκινούν την γιόγκα σε ηλικία άνω των 65.

Η γιόγκα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ηλικιωμένους. Ξεκινώντας ήπια, με ειδικά προγράμματα για αρχάριους και πάντα υπό την επίβλεψη δασκάλου, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Σε λίγες μόνο εβδομάδες, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ένα-ένα τα παρακάτω οφέλη:

Άμεση μείωση του άγχους

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ για να δούμε το άγχος να μειώνεται. Είναι το πρώτο που θα παρατηρήσουμε ενώ κάνουμε γιόγκα. Από τα πρώτα λεπτά κιόλας, θα μας κατακλύσει μια ηρεμία στο μυαλό και στο σώμα, που θα διαρκέσει αρκετές ώρες.

Με 2 μαθήματα γιόγκα την εβδομάδα, η μείωση του άγχους θα γίνει αισθητή και στους γύρω μας και η ηρεμία θα είναι για εμάς ο νέος τρόπος ζωής και αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Η ηρεμία μας βοηθάει στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, βελτιώνει τα αντανακλαστικά μας και συμβάλει στην καταπολέμηση φλεγμονών κάθε είδους.

Το άγχος είναι ο κυριότερος εχθρός του σύγχρονου ανθρώπου. Μειώνοντάς το χωρίς φαρμακευτική αγωγή είναι ίσως το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους ηλικιωμένους, αφού οι στατιστικές δείχνουν ότι το άγχος συμβάλλει στην εμφάνιση και την ανάπτυξη διαφόρων νευρολογικών ασθενειών (Alzheimer, Parkinson).

Τα Πολλαπλά Οφέλη Της Γιόγκα Για Τους Ηλικιωμένους

Βελτίωση της αναπνοής

Με την ηλικία, οι πνεύμονες και η καρδιά, τα δύο βασικότερα όργανα, άρρηκτα δεμένα, ασθενούν και η λειτουργία τους σταδιακά επιβαρύνεται. Πέρα από την φυσική φθορά, υπάρχει και εκείνοι που έχουμε επιφέρει εμείς, με τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει από την παιδική μας ηλικία.

Η βελτίωση της αναπνοής και, κατά συνέπεια, των πνευμόνων και της καρδιάς, είναι εφικτή ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Με απλά λόγια, ποτέ δεν είναι αργά. Μάλιστα, μπορούμε όχι μόνο να σταματήσουμε την επιδείνωση αλλά και να πετύχουμε επαναφορά του οργανισμού μας σε προηγούμενη κατάσταση.

Η γιόγκα βασίζεται στην αναπνοή. Για τον λόγο αυτό, η βελτίωσή της θα είναι ένα από τα πρώτα οφέλη που θα διαπιστώσουμε. Η βελτίωση της αναπνοής έχει πολλές και μόνο θετικές συνέπειες.

Περισσότερη ευεξία

Η καλή οξυγόνωση του σώματος και του εγκεφάλου έχει ένα άμεσο και ιδιαίτερα ευχάριστο αποτέλεσμα, την επίτευξη ευεξίας. Ουσιαστικά, το οξυγόνο είναι ένα άριστο αντικαταθλιπτικό που μας «φτιάχνει».

Από το πρώτο κιόλας μάθημα θα δούμε την διαφορά. Τόσο κατά την διάρκειά του όσο και για αρκετές ώρες μετά, θα αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι και ικανότεροι να αντιμετωπίσουμε ακόμα και τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα.

Βελτίωση της συγκέντρωσης

Η εμμονή της γιόγκα με την αναπνοή και τον διαλογισμό δεν είναι τυχαία. Από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες της σωστής αναπνοής και του διαλογισμού σε όλο τον οργανισμό αλλά, κυρίως, στην βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αδειάζοντας το μυαλό μας από έννοιες, έστω και για λίγα λεπτά την ημέρα, είναι αρκετό για να αυξήσει την δυνατότητα συγκέντρωσης του εγκεφάλου και εστίασης. Μια τέτοια δυνατότητα είναι ωφέλιμη για ανθρώπους κάθε ηλικίας και διατηρεί τον εγκέφαλο σε άριστη κατάσταση και στην βέλτιστη λειτουργική ικανότητα.

Περισσότερη ισορροπία και σταθερότητα

Είναι γεγονός ότι κάθε μορφή σωματικής άσκησης βελτιώνει την ισορροπία και την σταθερότητα του ασκούμενου. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στην γιόγκα, που επικεντρώνεται σε ασκήσεις βελτίωσης της σταθερότητάς μας από την αρχή.

Με απλές και φαινομενικά εύκολες πρακτικές, θα παρατηρήσουμε γρήγορα αλλαγή στην στάση του σώματος, καλύτερη βάση στήριξης και κινήσεις με μεγαλύτερη «σιγουριά».

Από την ηλικία των 45 και πέρα, τόσο οι άνδρες αλλά κυρίως οι γυναίκες ζουν με τον φόβο της πτώσης. Η βελτίωση της ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας για μεσήλικες και ηλικιωμένους. Παράλληλα, η αύξηση της μυϊκής μάζας στηρίζει περαιτέρω στον σκελετό και βοηθάει στην αποφυγή καταγμάτων. Ακόμα και στην πτώση, οι επιπτώσεις είναι πάντοτε ηπιότερες.

Τα 7 Οφέλη Της Γιόγκα Για Ηλικιωμένους

Βελτίωση της ευελιξίας

Η ακαμψία στην οποία υποβάλλουμε το σώμα μας με τον σύγχρονο τρόπο ζωής έχει βαρύτατες και επώδυνες επιπτώσεις με το πέρασμα του χρόνου. Οι επιπτώσεις αυτές συχνά γίνονται αισθητές από την ηλικία των 35 και πέρα (για κάποιους ακόμα νωρίτερα).

Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι υποφέρουν κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή από πόνους στις αρθρώσεις και την μέση.

Η γιόγκα προσφέρει την λύση στο πρόβλημα, αναιρώντας την πολυετή κακοποίηση που έχουμε προκαλέσει στις αρθρώσεις όλου του σώματος. Πολλαπλές έρευνες έδειξαν σημαντική βελτίωση σε ηλικιωμένες γυναίκες που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Οι κλειδώσεις «ξεκλειδώνουν», το σώμα αποκτά ευλυγισία και γίνεται περισσότερο εύκαμπτο, προλαμβάνοντας μικρούς αλλά και μεγαλύτερους τραυματισμούς.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο τα αγγεία μας φθείρονται. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης συμβαδίζει με την ηλικία. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από τις κακές επιλογές που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Η κακή διατροφή, η ακινησία, το άγχος, η απομάκρυνση από την φύση και πολλά άλλα, κάνουν την κατάσταση επικίνδυνη για όλους αλλά κυρίως για τους ηλικιωμένους.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οδηγεί σε χρόνια κούραση, πονοκεφάλους, σύγχυση, νευρικότητα, νεφροπάθεια και καρδιακές προσβολές.

Η άσκηση, συμβάλει στην μείωση των συμπτωμάτων και στην βελτίωση του καρδιαγγειακού μας συστήματος γενικότερα. Η γιόγκα είναι η πλέον κατάλληλη άσκηση για ηλικιωμένους που πάσχουν από υψηλή πίεση. Το πόση άσκηση είναι απαραίτητη για τον καθένα θα το καθορίσει μόνο ο γιατρός.

Συμπέρασμα

Η γιόγκα μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στους ηλικιωμένους (και όχι μόνο). Στηρίζει σώμα και πνεύμα από την τις πρώτες κιόλας μέρες της άσκησης. Ξεκινήστε ήπια, με ολιγόλεπτα προγράμματα για αρχάριους, προσαρμοσμένα στην ηλικία σας, τον σωματότυπό σας, την φυσική σας κατάσταση και την γενικότερη υγεία σας. Δείτε το ρολόι να γυρνάει πίσω χωρίς φαρμακευτική συνταγή, χωρίς «μαγικά» σκευάσματα.

Αρετή Βασιλάκη
Η σωστή διατροφή είναι το α και το ω για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Μαγειρεύω, δημιουργώ, προσφέρω όλη μου την αγάπη σε ένα πιάτο.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.