Search
Close this search box.
1 Ιανουαρίου 2024
1 Ιανουαρίου 2024

17 φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε το άγχος

Χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.

Επιστρέφουμε για άλλη μια φορά στο θέμα του άγχους αφού φαίνεται ότι είναι επίμονος επισκέπτης για τους περισσότερους από εμάς. Τη μια στιγμή νιώθουμε καλά, την επόμενη οι παλάμες μας ιδρώνουν, η καρδιά μας χτυπάει δυνατά και το μυαλό μας τρέχει ανεξέλεγκτα. Είναι μια χαοτική κατάσταση που δείχνει ανεξέλεγκτη.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε κάτι κρίσιμο: Το άγχος δεν είναι απλώς ένα διανοητικό παιχνίδι. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά σωματικά συμπτώματα – για παράδειγμα πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και θάνατο. Η επίδρασή του στον ψυχικό μας κόσμο είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού επηρεάζει τα πάντα, από την εστίασή μας μέχρι την αυτοεκτίμησή μας, ακόμα και τις σχέσεις μας. Όταν ξεφεύγει από τον έλεγχο, είναι σαν να κουβαλάς κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή ένα γιγάντιο και αόρατο σακίδιο γεμάτο με πέτρες που σε καταβάλει διαρκώς. Η αντιμετώπιση του άγχους δεν έχει να κάνει με γρήγορες λύσεις, αλλά με τη διεύρυνση των μηχανισμών αντιμετώπισής του. Όσο περισσότερα εργαλεία διαθέτετε, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι είστε για να χειριστείτε το άγχος που σας σακατεύει την ζωή.

Εδώ θα εξερευνήσουμε κάποιους φυσικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε το άγχος μας όσο περισσότερο μπορούμε, ακόμα και να το εξαφανίσουμε. Πρόκειται για τεχνικές που δεν απαιτούν κάποια ιατρική συνταγή, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο πώς αισθανόμαστε.

Ασκηθείτε με ποικίλους τρόπους

Όταν αναφερόμαστε σε άσκηση, δεν εννοούμε απαραίτητα την συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο και την εκγύμνασή μας μέχρι τελικής πτώσης. Έχουμε την δυνατότητα να αφιερώσουμε ένα μέρος της ημέρας αποκλειστικά στη σωματική δραστηριότητα ή να κάνουμε πολλά μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα μας κατά τα οποία θα επιδιδόμαστε σε διάφορες δραστηριότητες. Η άσκηση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, να διαρκέσει πολύ ή λίγο χρόνο, ώστε να μην περιοριζόμαστε σε μία μόνο μορφή.

Άσκηση Για Καταπολέμηση Του Άγχους

Για παράδειγμα, οι αερόβιες δραστηριότητες όπως το τζόκινγκ, η ποδηλασία και το κολύμπι ανεβάζουν τον καρδιακό μας ρυθμό και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να ακολουθήσετε μια πιο «φρέσκια» επαγγελματική συμβουλή: Διαφοροποιήστε τη ρουτίνα σας ενσωματώνοντας πολλαπλούς τύπους άσκησης; Τις Δευτέρες, θα μπορούσατε να πάτε για τρέξιμο. Τις Τετάρτες, ίσως κάποια άρση βαρών και ίσως τα Σάββατα, μια χαλαρωτική συνεδρία γιόγκα. Ακόμα και ο χορός μετράει! Έχετε δοκιμάσει ποτέ ένα μάθημα Zumba; Θα ιδρώσετε και θα διώξετε το άγχος όσο ποτέ!

Και ας μην ξεχνάμε τα αθλήματα που περιλαμβάνουν υψηλό επίπεδο εστίασης και ακρίβειας—όπως τοξοβολία, τένις ή ακόμα και πολεμικές τέχνες. Απαιτούν τόση συγκέντρωση που φυσικά πνίγουν τη θορυβώδη φλυαρία στο μυαλό σας που σας αναγκάζει να βρίσκεστε διαρκώς σε μια κατάσταση περιττής εγρήγορσης.

Η άσκηση δεν είναι μια υπόθεση που ταιριάζει με τον ίδιο τρόπο σε όλους. Εξερευνήστε και βρείτε τον δικό σας τρόπο. Προκαλέστε τον εαυτό σας να δοκιμάσει νέα πράγματα. Η χαρά δεν βρίσκεται μόνο στην ίδια τη δραστηριότητα, αλλά και στην εξερεύνηση και την κατάκτηση νέων δεξιοτήτων, η οποία μπορεί από μόνη της να αποτελέσει μια εξαιρετική ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, κάτι που σίγουρα θα μειώσει σημαντικά το άγχος σας.

Άγχος, Ένας Εχθρός Που Επιτίθεται Σε Όλους Μας

Συντονίστε την αναπνοή σας: Όχι απλώς εισπνοή, εκπνοή

Αναπνοή: Το κάνουμε κάθε δευτερόλεπτο κάθε μέρα, αλλά συνήθως δεν το συνειδητοποιούμε. Όταν είστε ανήσυχοι, η αναπνοή σας γίνεται ρηχή και γρήγορη. Οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής, όπως η διαφραγματική αναπνοή ή η μέθοδος 4-7-8, επαναφέρουν το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα. Δοκιμάστε διαφορετικές εφαρμογές αναπνοής ή ακόμα και μαθήματα αναπνοής για να βρείτε μια μέθοδο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν το άγχος σας χτυπήσει την πόρτα.

Η τεχνική 4-7-8 και πως να την κατακτήσετε

Δεν χρειάζεστε κανένα φανταχτερό βοήθημα ή κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία για να το κάνετε. Αρχικά, καλό είναι να σταθείτε όρθιοι και να επιλέξετε ένα ειρηνικό, ήσυχο περιβάλλον που από μόνο του θα μπορούσε να σας χαλαρώσει. Ωστόσο, μόλις κατακτήσετε την τεχνική, μπορείτε να την κάνετε οπουδήποτε σας βολεύει. Πώς λοιπόν το κάνετε; Λοιπόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, τοποθετήστε την άκρη της γλώσσας σας κατά μήκος του ουρανίσκου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα επάνω μπροστινά δόντια σας. Έτσι, θα εκπνέετε γύρω από τη γλώσσα σας. Συνεχίζοντας:

  1. Εκπνεύστε, αφήνοντας έναν συριγμό από το στόμα σας, σαν να απομακρύνετε ατμό.
  2. Κλείστε τα χείλη σας και πάρτε μια ήρεμη εισπνοή μέσω της μύτης σας, μετρώντας (με το μυαλό σας) μέχρι τέσσερα.
  3. Τώρα, παίξτε το παιχνίδι της αναμονής και κρατήστε αυτήν την αναπνοή μετρώντας μέχρι το επτά.
  4. Ώρα να εκπνεύσετε! Ανοίξτε το στόμα σας και κάντε άλλο έναν συριγμό καθώς εκπνέετε, αυτή τη φορά μετρώντας μέχρι το οκτώ.
  5. Ξανακάντε το όλο άλλες τρεις φορές, ώστε να συμπληρώσετε τέσσερεις κύκλους αναπνοής.

Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι να διατηρήσετε την αναλογία 4-7-8 όσο καλύτερα μπορείτε.

Αγαπήστε το τσάι από βότανα, το φλιτζάνι της χαλάρωσης

Χωρίς αμφιβολία, ένα ζεστό ή κρύο φλιτζάνι από αρωματικά βότανα είναι εύγευστο και αρωματικό, αλλά η δράση του σε σχέση με το άγχος δεν σταματάει εδώ. Οι επιλογές σε μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι κυριολεκτικά αμέτρητες. Το χαμομήλι, για παράδειγμα, είναι γνωστό χαλαρωτικό και απολυμαντικό από την αρχαιότητα καθώς και το τσάι του βουνού (σιδερίτης) και το τσάι από πασιφλόρα. Καθένα έχει τις μοναδικές του ιδιότητες για να καταπραΰνει το νευρικό μας σύστημα και να προάγει τη χαλάρωση. Φτιάξτε ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο σας τσάι από βότανα και αφήστε το να σας χαλαρώσει.

Ακούστε τη μουσική που αγαπάτε

Δεν αρκεί μόνο να ακούς μουσική, είναι σημαντικό να ακούς το σωστό είδος μουσικής. Τα τραγούδια με πιο αργούς ρυθμούς μπορούν να μειώσουν τον καρδιακό ρυθμό και να χαμηλώσουν τα επίπεδα στρες. Σκεφτείτε διαφορετικά είδη—ίσως προτιμάτε κλασικά έργα ή ατμοσφαιρική μουσική. Αφιερώστε λίγο χρόνο δημιουργώντας λίστες ειδικά σχεδιασμένες για να αλλάξουν τη διάθεσή σας. Παίξτε άφοβα και μην διστάσετε να πειραματιστείτε με νέα είδη μουσικής που πιθανόν να μην γνωρίζετε.

Ασχοληθείτε με την Τέχνη και γίνετε δημιουργικοί

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς καλλιτέχνης για να αποκομίσει τα πολλαπλά οφέλη της θεραπείας μέσω της τέχνης. Δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός αριστουργήματος, είναι απλά θέμα ελεύθερης έκφρασης. Από το χρωματισμό μέχρι τη γλυπτική σε πηλό ή την κατασκευή κοσμημάτων, βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και σας επιτρέπει να εκφράσετε καταπιεσμένα συναισθήματα. Η τέχνη απασχολεί το μυαλό σας με τρόπο που μπορεί να το αποσπάσει από τις αρνητικές και ανήσυχες σκέψεις και δρα ως άμεσο αγχολυτικό.

Αποκτήστε ένα χόμπι και αφιερώστε χρόνο σε αυτό

Η ενασχόληση με ένα χόμπι μπορεί να σας βοηθήσει δραματικά στο να διαχειριστείτε το άγχος και παράλληλα να σας προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση. Τα χόμπι απαιτούν ένα διαφορετικό είδος εστίασης και δημιουργικότητας που μπορεί να λειτουργήσει ως ψυχικό «καθαριστικό», διαταράσσοντας τον κύκλο της ανησυχίας και του στρες που συχνά συνοδεύει το άγχος.

Ας το δούμε αναλυτικότερα. Τα χόμπι σας επιτρέπουν να εισέλθετε σε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «κατάσταση ροής». Πρόκειται για μια μαγική διάσταση όπου βυθίζεστε πλήρως σε αυτό που κάνετε, χάνοντας κάθε αίσθηση του χρόνου και του χώρου. Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ροής, τα προβλήματα που σας απασχολούν εξαφανίζονται, γίνονται ανύπαρκτα. Το χόμπι θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε σας κάνει δημιουργικούς και χαρούμενους και μπορείτε να επιλέξετε από μια πραγματικά τεράστια ποικιλία. Θα μπορούσε να είναι ζωγραφική, πλέξιμο, γράψιμο, κηπουρική, μαγείρεμα – οτιδήποτε απαιτεί αρκετή προσοχή για να σας απομακρύνει από τις ενοχλητικές σκέψεις σας. Η περηφάνια που θα νιώσετε όταν δειτε τους καρπούς του κόπου σας δεν περιγράφεται! Είτε πρόκειται για ένα φρεσκοψημένο καρβέλι ψωμί, ένα φουλάρι που πλέξατε ή ένα σκίτσο που σχεδιάσατε, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι απλώς ένα προϊόν, είναι μια μορφή έκφρασης αλλά και ένα ακόμα σκαλοπάτι για την βελτίωση της διάθεσής σας.

Αποκτήστε Ένα Χόμπι Και Αφιερώστε Χρόνο Σε Αυτό

Αν, όμως, είσαστε από εκείνους που σκέφτονται μα δεν είμαι καλός σε τίποτα», αυτός δεν είναι λόγος για να σας αποτρέψει από την ενασχόληση με κάτι που σας δίνει χαρά. Η ομορφιά ενός χόμπι είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς να είναι καλός. Χρειάζεται απλώς να το απολαμβάνει. Έτσι, αν πάντα θέλατε να μάθετε πώς να παίζετε κιθάρα, τώρα είναι η ευκαιρία σας. Αν πάντα θέλατε να γράψετε, δημιουργήστε ένα ιστολόγιο ή ένα ημερολόγιο. Δεν υπάρχει κανένας φραγμός, κανένα όριο.

Τα χόμπι μας δίνουν επίσης μια αίσθηση επιτυχίας, και όχι μόνο επειδή «κάναμε κάτι». Η απόκτηση μιας νέας δεξιότητας ή η βελτίωση σε ένα χόμπι μπορεί να μας δώσει την απαραίτητη τόνωση της αυτοπεποίθησης, η οποία είναι απαραίτητη όταν αντιμετωπίζουμε συχνό ή καθημερινό άγχος. Το να νιώθετε ικανός και ολοκληρωμένος σε έναν τομέα μπορεί συχνά να μεταδοθεί και σε άλλους τομείς της ζωής σας, κάνοντάς σας να νιώθετε ότι αποκτάτε περισσότερο έλεγχο της ζωής σας, μειώνοντας, παράλληλα, το άγχος.

Και κανείς δεν λέει ότι τα χόμπι δεν μπορεί να είναι κοινωνικά. Είτε είστε μέρος μιας ομάδας πλεξίματος, ενός πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Σαββατοκύριακου ή μιας διαδικτυακής κοινότητας ερασιτεχνών αστρονόμων, τα χόμπι προσφέρουν μια άλλη διέξοδο για κοινωνική αλληλεπίδραση και υποστήριξη. Μερικές φορές το να μιλάς για το αγαπημένο σου χόμπι με ομοϊδεάτες είναι απίστευτα καταπραϋντικό και αποσπά την προσοχή από τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, που τελικά γίνονται όλο και περισσότεροι.

Φάτε σωστά: Ο καταλυτικός ρόλος της διατροφής στην καταπολέμηση του άγχους

Το φαγητό είναι η παρηγοριά μας, η ανταμοιβή μας, και, μερικές φορές, ένας φίλος στον οποίο απευθυνόμαστε σε περιόδους άγχους. Αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε: δεν είναι όλα τα τρόφιμα ίδια. Μπορεί να λαχταράτε ένα σακουλάκι με αλμυρά πατατάκια ή ένα μπράουνι σοκολάτας όταν είστε αγχωμένοι, αλλά αυτό που πραγματικά πρέπει να επιδιώκετε να φάτε είναι φρέσκα λαχανικά και φρούτα και, κατά προτίμηση, βιολογικά. Είναι γεγονός ότι τα λαχανικά και τα φρούτα δεν σας δίνουν την ίδια στιγμιαία ικανοποίηση με το πρόχειρο φαγητό. Αλλά αυτά τα φυσικά καλούδια είναι γεμάτα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που όχι μόνο υποστηρίζουν τη γενική σας υγεία αλλά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής σας. Επιπλέον, επιλέγοντας βιολογικά προϊόντα δεν επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με επιβλαβή χημικά και βοηθάτε με τον βέλτιστο τρόπο το σώμα σας να παραμείνει δυνατό ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές στρεσογόνες δυσκολίες της ζωής.

Ας μιλήσουμε πρώτα για τις βιταμίνες. Η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε αφθονία σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια και οι φράουλες και σε λαχανικά όπως οι πιπεριές, το μπρόκολο και η ντομάτα, βοηθά στη μείωση του άγχους περιορίζοντας την παραγωγή ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη από το σώμα. Οι βιταμίνες της οικογένειας Β, που βρίσκονται στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, είναι κρίσιμες για την υγεία του εγκεφάλου και μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεσή μας. Το φυλλικό οξύ, το οποίο μπορείτε να πάρετε από λαχανικά όπως το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, βοηθά στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Όσο για τις χρόνιες φλεγμονές στο σώμα, αυτές συνδέονται άμεσα με το στρες και το άγχος. Φρούτα και λαχανικά όπως τα βατόμουρα, οι πιπεριές και τα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Η μείωση της φλεγμονής όχι μόνο βελτιώνει την ψυχική σας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως χαμηλότερο κίνδυνο δημιουργίας χρόνιων ασθενειών.

Και ας μην ξεχνάμε τις φυτικές ίνες! Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σύντομα θα βελτιώσει την υγεία του εντέρου σας. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ένα υγιές έντερο συμβάλλει σε ένα υγιές μυαλό. Τα βακτήρια στο έντερό σας παράγουν νευροδιαβιβαστές και μια ισορροπημένη βιομάζα του εντέρου σημαίνει μια πιο ισορροπημένη διάθεση. Δεν χρειάζεται να γίνετε vegan ή να τρώτε μια σαλάτα για κάθε γεύμα για να έχετε αυτά τα οφέλη. Έχει να κάνει με πιο έξυπνες επιλογές. Σνακ σε ξυλάκια καρότου ή ένα μήλο αντί για γλυκό. Ρίξτε μερικά επιπλέον λαχανικά στα ζυμαρικά ή φάτε τα ωμά σε μια μακαρονοσαλάτα. Επιλέξτε υγιεινά επιδόρπια με βάση τα φρούτα όπως ένα παρφέ μούρων ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση αντί για μια φέτα κέικ.

Το να παίρνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με φυσικό τρόπο από τα τρόφιμα είναι πάντα καλύτερο από το να καταφύγετε σε συμπληρώματα διατροφής. Το σώμα σας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από φυσικές πηγές πιο αποτελεσματικά σε αντίθεση με τα συμπληρώματα που απορροφώνται πιο περιορισμένα.

Τρέφοντας το σώμα μας, θρέφοντας το μυαλό μας

Η σχέση μεταξύ αυτού που τρώμε και του πώς νιώθουμε είναι πολύ πιο δυνατή από ό,τι οι περισσότεροι από εμάς αντιλαμβάνονται. Δεν αναφερόμαστε σε πλήρη διατροφική αναθεώρηση από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε σταδιακές αλλαγές που μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην ψυχική μας ευεξία. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε το άγχος να μεγαλώνει, θυμηθείτε ότι έχετε ένα νόστιμο και αποτελεσματικό εργαλείο στη διάθεσή σας—τις φυσικές τροφές!

Η μαγεία της αρωματοθεραπείας

Όλοι έχουμε ακούσει για τη λεβάντα ως το ιδανικό άρωμα για ηρεμία. Ας μην ξεχνάμε ότι και η βανίλια είναι υπέροχη, όπως και η μέντα, το πεύκο, ο ευκάλυπτος και το σανταλόξυλο.

Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του μοναδικά οφέλη. Για παράδειγμα, το περγαμόντο είναι εξαιρετικό για τη μείωση του στρες και χρησιμοποιείται συχνά σε τσάγια όπως το Earl Grey. Το δεντρολίβανο, από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο βασικό προϊόν της κουζίνας, αλλά και εξαιρετικό για την τόνωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Νιώθετε πεσμένος? Τα αρώματα εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι δίνουν μια ανάσα ζωής και ευεξίας! Το πώς χρησιμοποιείτε αυτά τα λάδια έχει επίσης σημασία. Μπορείτε σίγουρα να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε ένα σπρέι, αλλά τι θα λέγατε να τις προσθέσετε στη μπανιέρα σας; Ή να τα αναμείξετε με ένα λάδι όπως λάδι καρύδας ή αμυγδάλου για να φτιάξετε το δικό σας λάδι για μασάζ; Μπορείτε ακόμη και να βάλετε μια σταγόνα στον καρπό ή τους κροτάφους σας, έτσι ώστε το άρωμα να παραμένει μαζί σας όλη την ημέρα.

Αλλά εδώ υπάρχει μια σημείωση: Η ποιότητα έχει μεγάλη σημασία. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε 100% αγνά αιθέρια έλαια και όχι συνθετικά αρώματα. Επίσης, πριν τη χρήση τους, κάνετε πάντα ένα τεστ επάλειψης με έμπλαστρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργική αντίδραση και συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε κάποιο προβλήματα υγείας.

Πείτε ναι στη γιόγκα και τον διαλογισμό

Η γιόγκα και ο διαλογισμός κάνουν περισσότερα από απλά να βελτιώσουν την ευελιξία και να προάγουν τη χαλάρωση. Σας διδάσκουν επίγνωση του περιβάλλοντος και επίγνωση του σώματός σας. Ορισμένες στάσεις όπως η πόζα του παιδιού ή η πόζα περιστεριού μπορούν πραγματικά να λειτουργήσουν ως φυσικά ανακουφιστικά από το άγχος. Όσο για τον διαλογισμό, σκεφτείτε τον ως μια ψυχική ισορροπία. Δεν απορρίπτετε τις ανησυχητικές σκέψεις. μαθαίνετε να τα βλέπετε σαν εξωτερικός παρατηρητής.

Εστιάστε σε θετικές σκέψεις

Κάθε φορά που σας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα, επιβάλετε στο μυαλό σας να σκεφτείτε πράγματα και καταστάσεις που έχουν θετική επίδραση στη ζωή σας. Εκπαιδεύετε, έτσι, τον εαυτό σας να εστιάζει σε θετικές πτυχές της ζωής, όσο μικρές και αν είναι αυτές, απομακρύνοντας έστω και προσωρινά καταστάσεις που προκαλούν άγχος.

Απαραίτητη η κοινωνική υποστήριξη

Οι φίλοι, οι παρέες, οι συγγενείς μπορο΄ν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του τελικού μας στόχου που δεν είναι άλλος από η πάταξη του άγχους. Η χαλαρή κουβέντα, το γέλιο και οι δραστηριότητες που κάνουμε με την αγαπημένη μας παρέα θα μας κάνει να ξεχαστούμε. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι συμβουλές τρίτων για τα προβλήματα που μας απασχολούν θα μας δώσει μια φρέσκια ματιά, μια νέα οπτική γωνία που μπορεί να καταπραΰνει την αγωνία μας και να μας ηρεμήσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Απολαύστε την ύπαιθρο: Η φύση θα γίνει καλύτερος θεραπευτής σας

Η φύση δεν φαίνεται ωραία μόνο πίσω από την κάμερα ή στα social media. Είναι ευεργετική και για την ψυχή μας. Η θεραπεία με μέσο τη φύση – ή όπως την αποκαλούν οι Ιάπωνες, “Shinrin-yoku” ή «λούσιμο στο δάσος» – κερδίζει τις καρδιές των ανθρώπων ως μια από τις αποτελεσματικότερες μορφές ψυχοθεραπείας. Επιτυγχάνεται μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, ενίσχυση των συναισθημάτων σταθερότητας και άνεσης και μείωση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης. Ας μην ξεχνάμε, η φύση τα κάνει όλα αυτά, δωρεάν!

Απολαύστε Την Ύπαιθρο Για Καταπολέμηση Του Άγχους

Ακόμα και όταν δεν βρίσκεστε κοντά σε δάσος. ακόμα και ένα απλό πάρκο μπορεί να κάνει θαύματα. Η ιδέα είναι να συμπεριλάβετε όλες τις αισθήσεις σας. Μην βλέπετε μόνο τα δέντρα, αγγίξτε τα. Μυρίστε τα λουλούδια, ακούστε τα πουλιά που κελαηδούν και, αν είναι εφικτό, γευτείτε τον καθαρό αέρα. Αποσυνδεθείτε από την τεχνολογική δίνη και βυθιστείτε στην απλότητα και την πολυπλοκότητα του φυσικού κόσμου γύρω σας. Και αν δεν μπορείτε να βγείτε έξω κάθε μέρα, προγραμματίστε ένα μηνιαίο ταξίδι για κάμπινγκ ή πεζοπορία. Όσο πιο παρατεταμένη η έκθεση στη φύση, τόσο μεγαλύτερη είναι η λίστα με τα οφέλη. Μερικές μέρες στη φύση μπορούν να ενισχύσουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τα επίπεδα δημιουργικότητάς σας. Η φύση είναι ο πολυτάλαντος, πάντα διαθέσιμος θεραπευτής σας.

Μασάζ: κάτι περισσότερο από πολυτέλεια

Συχνά το άγχος παγιδεύεται στους μυς μας με τη μορφή έντασης. Ένα καλό μασάζ όχι μόνο κάνει τους κόμπους να λυθούν αλλά βελτιώνει και την κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε μια αίσθηση ευεξίας. Είτε πρόκειται για επαγγελματικό μασάζ είτε για ερασιτεχνικό, με ειδικά αρωματικά λάδια μασάζ, η φυσική πτυχή της αφής είναι απίστευτα θεραπευτική.

Μειώστε σημαντικά τα διεγερτικά από τη διατροφή σας

Η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορεί να σας απογειώσουν γρήγορα, αλλά, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, αυτό που ανεβαίνει πρέπει να πέσει. Η συντριβή μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νευρικότητα και περισσότερο άγχος. Ανταλλάξτε τον καφέ με αφεψήματα από βότανα ή με καφέ χωρίς καφεΐνη και μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης.

Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα: είναι μια δεξιότητα που θα σας ανταμείψει

Το να είσαι παρών και να ασχολείσαι πλήρως με το εδώ και το τώρα ονομάζεται ενσυνειδητότητα. Έχει να κάνει με το να έχεις επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σου χωρίς να σε κυριεύουν ανεξέλεγκτες και άναρχες σκέψεις. Υπάρχουν εφαρμογές όπως το Headspace και το Calm, που παρέχουν καθοδηγούμενες συνεδρίες που μπορούν να σας μυήσουν σε αυτήν την πρακτική.

Τα κατοικίδια ως θεραπεία

Έχετε παρατηρήσει πως όταν χαϊδεύετε ή ασχολείστε με το κατοικίδιό σας αυτόματα χαλαρώνετε; Η διαδικασία απελευθερώνει ωκυτοκίνη, η οποία συχνά αναφέρεται ως «ορμόνη της αγάπης». Το κατοικίδιό σας δεν σας κρίνει και μερικές φορές αυτή η άνευ όρων συντροφιά και αγάπη είναι το μόνο που χρειάζεστε για να νιώσετε λίγο πιο ασφαλείς και λιγότερο ανήσυχοι.

Στον ύπνο μετράει η ποιότητα περισσότερο από την ποσότητα

Ακόμη και μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους την επόμενη μέρα. Επομένως, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στον ύπνο ως θεραπευτικό μέσο για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Κρατήστε κινητά, gadget και τηλεόραση μακριά από το κρεβάτι, τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δοκιμάστε κάποια τελετουργικά πριν τον ύπνο, όπως το διάβασμα ή ένα ζεστό μπάνιο.

Συνδυάστε Αυτά Που Αγαπάτε Για Να Καταπολεμήσετε Με Επιτυχία Το Άγχος

Συνοψίζοντας

Η ομορφιά των φυσικών θεραπειών έγκειται στο ότι προσφέρουν μια σειρά από επιλογές που ταιριάζουν στις ανάγκες του καθενός, ανάλογα με τον συνδυασμό τους. Μπορείτε να πίνετε ένα χαλαρωτικό τσάι ενώ ζωγραφίζετε ή ακόμα και να συνδυάσετε μια βόλτα στη φύση με μερικές ασκήσεις ενσυνειδητότητας ή με την αγαπημένη σας μουσική. Ο απώτερος στόχος είναι να βρείτε έναν συνδυασμό που λειτουργεί για εσάς και να τον κάνετε σταθερό μέρος της ρουτίνας σας. Γιατί όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του άγχους, στόχος δεν είναι μόνο να αποφύγεις το στρες αλλά να οικοδομήσεις μιας ζωή όπου το άγχος δεν θα περιλαμβάνεται!

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Το χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου είναι αγνό, χωρίς τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς, με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την υγρασία στην επιδερμίδα. Μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα μόνοι, με ελάχιστο κόστος
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.