Ασιατικός Κυπρίνος απειλεί τοπικό οικοσύστημα

Το 1973 αναφέρθηκε μαζική διαρροή κυπρίνων από ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή Ypsilanti προς τη λίμνη Ford. Οι ιδιοκτήτες ιχθυοκαλλιεργειών γατόψαρου της εποχής αποφάσισαν να εισάγουν στις μονάδες τους τον ασιατικό κυπρίνο με σκοπό να καταπολεμήσουν την άλγη. Η διαρροή ήταν θέμα χρόνου να γίνει όταν το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Μίσιγκαν αποφάσισε να μετατρέψει την λίμνη Ford σε έναν παράδεισό για τους ψαράδες. Οι εκτεταμένες πλημμύρες κατά τη δεκαετία του '90 προξένησαν διαρροή από τις ιχθυοκαλλιέργειες προς τοπικές υδάτινες οδούς του Μισσισσιππή και του Ιλινόι ποταμού.

Ασιατικός Κυπρίνος στις Μεγάλες Λίμνες

Ο Ασιατικός Κυπρίνος, βρίσκοντας το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί, μέσα σε ελάχιστα χρόνια αύξησε τον πληθυσμό του, παραγκώνισε τις τοπικές ποικιλίες ψαριών και κυριολεκτικά κατέλαβε το τοπικό σύστημα.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί. Ο Μισσισσιππής τροφοδοτεί τις Μεγάλες Λίμνες μέσω της Λίμνης Μίσιγκαν, μιας από τις 5 μεγάλες λίμνες. Ο Ασιατικός κυπρίνος απειλεί να εισβάλει στις Μεγάλες Λίμνες, το μεγαλύτερο υδάτινο σύστημα φρέσκου νερού του πλανήτη, και να ανατρέψει μια για πάντα την ισορροπία του.

Ο σχηματισμός των Μεγάλων Λιμνών ξεκίνησε περίπου 10 χιλιάδες χρόνια πριν, κατά το λιώσιμο των πάγων της τελευταίας εποχής παγετώνων στη Γη. Στις μέρες μας, συνδέουν εμπορικά 8 μεγάλες πολιτείες των Η.Π.Α. και τον Καναδά μέσω του Οντάριο. Η περιοχή έχει τεράστια οικονομική και τουριστική ανάπτυξη με αμέτρητα φυσικά αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων και ο καταρράκτης Νιαγάρας. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα τεραστίων διαστάσεων και υψίστης σημασίας.

Είναι άγνωστες οι συνέπειες μιας τέτοιου μεγέθους οικολογικής καταστροφής. Ήδη, στους ποταμούς Ιλινόι (Illinois River) και Μισσισσιππή (Mississippi River) ο Ασημένιος και ο Μεγαλοκέφαλος κυπρίνος θέτουν καθημερινά τη ζωή ψαράδων σε κίνδυνο. Αναπαράγονται ταχύτατα και ανεξέλεγκτα. Έχουν κυριολεκτικά καταλάβει και τα 2 ποτάμια, κατατρώγοντας το ζωοπλαγκτόν. Τα γηγενή είδη έχουν χάσει κάθε ελπίδα επιβίωσης.

Σχετικά άρθρα

Υπολείμματα αγχολυτικών φαρμάκων στα ψάρια

Υπολείμματα αγχολυτικών φαρμάκων στα ψάρια

Blog | Οικολογία

Εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούμε ηρεμιστικά και διάφορα ψυχοφάρμακα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα, να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε διάφορες ...

Υποσιτισμός

Υποσιτισμός

Blog | Οικολογία

Σίγουρα ακούγεται απίστευτο και εξωπραγματικό, όμως περισσότερα από 500 χιλιάδες άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα. Και πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από πείνα. Οι θάνατοι αυτοί ...

Οικολογική διαβίωση στην καθημερινή μας ζωή

Οικολογική διαβίωση στην καθημερινή μας ζωή

Blog | Οικολογία

Πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας για την οικολογική διαβίωση. Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει όμως ο όρος αυτός; Ο τρόπος ζωής μας συνεπάγεται την κατανάλωση ενέργειας σχεδόν σε κάθε μας δραστηριότητα ...

newsletter

Θα λάβετε άμεσα e-mail για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.