14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Βιολογική Κτηνοτροφία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Η βιολογική κτηνοτροφία στην Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία και παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.

Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την διαφορά ανάμεσα σε κρέας που προέρχεται από βιολογική κτηνοτροφία σε σχέση με αντίστοιχο της συμβατικής. Η γεύση και το άρωμα του βιολογικού κρέατος μας θυμίζει άλλες εποχές που οι νεότεροι, δυστυχώς, δεν έζησαν. Η διαδικασία και ο κόπος γύρω από την εκτροφή και παρασκευή βιολογικού κρέατος αντικατοπτρίζουν την τιμή του. Το γευστικό ταξίδι πάντα επιβεβαιώνει την επιλογή μας.

Για να πιστοποιηθούν ως «Βιολογικά», τα κτηνοτροφικά είδη πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή σειρά κατευθυντήριων γραμμών και να ελέγχονται ετησίως από επίσημο οργανισμό πιστοποίησης για να εξασφαλιστεί ότι πληρούνται τα εν λόγω πρότυπα. Τα πρότυπα αυτά για βοοειδή και χοίρους περιλαμβάνουν:

  1. Τα ζωντανά πρέπει να αναπτυχθούν φυσιολογικά σε πιστοποιημένη βιολογική γη.
  2. Θα πρέπει να τρέφονται με πιστοποιημένη βιολογική ζωοτροφή για όλη τη ζωή τους. Οι Βιολογικές ζωοτροφές δεν μπορούν να περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα, αντιβιοτικά ή γενετικά τροποποιημένα δημητριακά και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί χρησιμοποιώντας φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα.
  3. Απαγορεύεται να χορηγηθούν φάρμακα, αντιβιοτικά και ορμόνες στα ζωντανά βιολογικής εκτροφής*.
  4. Όλα τα ζωντανά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

* Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση ορμονών για την αύξηση βάρους του βόειου και χοιρινού κρέατος.

Κρέας Βιολογικής Κτηνοτροφίας

Γιάννης Καράντουλης
Είμαι γεωπόνος και αγαπάω το πράσινο. Μακάρι να μπορούσα να γεμίσω την Αθήνα με κήπους και μικρά φυτώρια.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Κάθε εποχή ψιθυρίζει τα δικά της χρώματα και αρώματα. Η άνοιξη μας καθαρίζει, το καλοκαίρι μας δροσίζει, το φθινόπωρο μας δυναμώνει και ο χειμώνας μας αγκαλιάζει με τη ζεστασιά της γης. Τρώγοντας εποχικά, δεν ακολουθούμε μόδα — ακολουθούμε τη σοφία της φύσης.
Η φύτευση στην Ελλάδα ακολουθεί τον ρυθμό των εποχών και το κλίμα της κάθε περιοχής. Με τον αναλυτικό μας οδηγό θα μάθετε πότε είναι η σωστή στιγμή να σπείρετε ή να φυτέψετε κάθε λαχανικό, ποια λάθη να αποφύγετε και πώς να απολαμβάνετε υγιεινά, φρέσκα προϊόντα όλο τον χρόνο.
Αν και το ωμό κουνουπίδι μπήκε μόλις πρόσφατα στην διατροφή των Ελλήνων, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αποτελεί πραγματικό διατροφικό θησαυρό με άπειρες ευκαιρίες για προτύτυπα, εντυπωσιακά και, ταυτόχρονα, υγινεινά πιάτα.