Search
Close this search box.
19 Ιουνίου 2021
19 Ιουνίου 2021

Χυμός ή φρούτο;

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Ο φρεσκοστυμμένος χυμός των φρούτων είναι οπωσδήποτε ωφέλιμος. Σε καμία περίπτωση, όμως, ο χυμός δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου. Όταν καταναλώνουμε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό …

Ο χυμός των φρούτων είναι οπωσδήποτε ωφέλιμος. Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι αναφερόμαστε μόνο στον φρεσκοστυμμένο και όχι σε συσκευασμένο χυμό. Σε ένα ποτήρι μπορούμε να πιούμε τον χυμό από 3 έως και 6 πορτοκάλια, ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού και το πόσο χυμώδη είναι τα πορτοκάλια. Βέβαια, θα ήταν κάπως δύσκολο να καταναλώσουμε τόσα πορτοκάλια μαζί με το πρωινό μας ή μετά από κάποιο γεύμα μας. Επιπλέον, εύκολα σε ένα ποτήρι μπορούμε να συνδυάσουμε τον χυμό από διάφορα φρούτα και λαχανικά. Προσλαμβάνουμε έτσι μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων σε ένα ποτήρι. Μπορεί λοιπόν ο χυμός να αντικαταστήσει τα φρούτα και τα λαχανικά;

Smoothie Σε Blender

Σαφέστατα και όχι. Σε καμία περίπτωση ο χυμός δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου ή του λαχανικού. Ο λόγος είναι ευνόητος. Όταν καταναλώνουμε ένα φρούτο ή λαχανικό, δεν λαμβάνουμε μόνο τον χυμό του αλλά και τις ίνες του και κάποιες φορές τον φλοιό του, καθώς και κάποιες βιταμίνες που χάνονται με το στύψιμο.

Ας δούμε για παράδειγμα τον χυμό του πορτοκαλιού, τον χυμό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο φλοιός του πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε αιθέρια έλαια που του δίνουν το χαρακτηριστικό και έντονο άρωμά του. Περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από όλο το υπόλοιπο φρούτο μαζί. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Κάτω από τη φλούδα βρίσκεται η λευκή σάρκα του πορτοκαλιού που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχουν έντονη αντιβακτηριδιακή δράση και στηρίζουν διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.

Επίσης, κάθε φορά που στύβουμε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, μέρος των βιταμινών του χάνεται με την ίδια τη διαδικασία του στυψίματος και με τα υπολείμματα που συνήθως πετάμε. Επίσης χάνουμε σχεδόν όλες τις φυτικές του ίνες. Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρουτοχυμών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας, ειδικά σε ανθρώπους με προβλήματα διαβήτη. Γιατί ένα ποτήρι με φυσικό χυμό πορτοκαλιού περιέχει όλη τη ζάχαρη από τα 3 έως 6 πορτοκάλια που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του.

Και ενώ μέχρι εδώ δείχνει προφανές ότι πρέπει να τρώμε τα περισσότερα φρούτα ολόκληρα, όταν είναι ώριμα, υπάρχουν παγίδες που μας βάζουν σε σκέψεις.

Ο χυμός των φρούτων συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας

Είναι επικίνδυνο να θεωρήσουμε ότι μπορούμε να πάρουμε ένα οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό της αγοράς και να το φάμε ολόκληρο. Το εξωτερικό μέρος είναι αυτό που λαμβάνει τη μεγαλύτερη ποσότητα των εντομοκτόνων και των άλλων χημικών σκευασμάτων με τα οποία ψεκάζεται το δέντρο ή το φυτό. Και ενώ στα περισσότερα λαχανικά δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, επειδή τρώμε το εξωτερικό τους μέρος (φυλλώδη λαχανικά), στα φρούτα έχουμε την επιλογή να τα ξεφλουδίσουμε. Μάλιστα, αν το φρούτο είναι συμβατικής καλλιέργειας, τότε επιβάλλεται να αφαιρέσουμε τον φλοιό του.

Αντίθετα, αν το φρούτο είναι βιολογικής γεωργίας, τότε θα πρέπει να το πλύνουμε πολύ καλά, αφαιρώντας οποιαδήποτε στίγματα και οπές βρούμε (μπορεί να κρύβουν αυγά εντόμων) και να το καταναλώσουμε ολόκληρο.

Για τους περισσότερους από εμάς είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα φάμε τη φλούδα από το βιολογικό πορτοκάλι, το λεμόνι ή το μανταρίνι. Μπορούμε όμως να την συμπεριλάβουμε τριμμένη σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες, σε επιδόρπια γιαουρτιού, σε σάλτσες και σε ότι άλλο μας ευχαριστεί.

Ποιά είναι η αξία του φρέσκου φυσικού χυμού;

Ο φρεσκοστυμμένος χυμός που καταναλώνεται άμεσα, μπορεί να μην έχει τη συνολική θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του, είναι όμως ένα ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής. Με την προϋπόθεση ότι καταναλώνουμε τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να αυξήσουμε τη δόση συγκεκριμένων βιταμινών, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας, δημιουργώντας τις δικές μας γευστικές συνταγές χυμών.

Με μέτρο η κατανάλωση φρουτοχυμού

Ο φρουτοχυμός προκαλεί ταχύτατη αύξηση των σακχάρων του αίματος. Όταν τα επίπεδά του στο αίμα μας είναι ήδη χαμηλά, τότε μπορούμε με ασφάλεια να πιούμε χυμό. Πάντα όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Αν όμως τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα μας είναι ήδη αυξημένα, τότε καλό θα ήταν να αντικαταστήσουμε τους φρουτοχυμούς με χυμούς λαχανικών. Τα λαχανικά είναι εξ ίσου ωφέλιμα (ίσως και περισσότερο, αν επιλέξουμε σωστά) και έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ζάχαρης.

Χυμός ή Smoothie;

Ο χυμός αφαιρεί μεγάλο ποσοστό της θρεπτικής αξίας του φρούτου ή του λαχανικού. Πετάμε στα σκουπίδια πολλές βιταμίνες, όλες σχεδόν τις φυτικές ίνες και πολύτιμα μέταλλα. Καταναλώνουμε μόνο τον χυμό.

Φρεσκοστυμμένος Φυσικός Χυμός Φρούτων Και Λαχανικών, Πάντα Με Μέτρο

Αντίθετα, στο smoothie μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το φρούτο ή το λαχανικό. Δηλαδή, θα καταναλώσουμε όλες τις φυτικές του ίνες και μπορούμε να προσθέσουμε και μέρος του φλοιού. Θα χρησιμοποιήσουμε πολύ λιγότερα φρούτα και λαχανικά για να γεμίσουμε ένα ποτήρι. Είναι όμως πολύ πιο χορταστικό (λόγω των φυτικών ινών) και έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία από τον αντίστοιχο χυμό. Για να ισχύουν όμως τα παραπάνω θα πρέπει:

1. Να χρησιμοποιήσουμε βιολογικά φρούτα και βιολογικά λαχανικά.
2. Τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι φρέσκα και όχι κατεψυγμένα. Αν θέλουμε περισσότερη δροσιά μπορούμε να προσθέσουμε πάγο.
3. Να μην προσθέσουμε τις λεγόμενες «βλαβερές» τροφές, όπως παγωτό, ζάχαρη, μπισκότα και άλλα τέτοια.
4. Μπορούμε αντιθέτως να προσθέσουμε γιαούρτι και μέλι αν το θέλουμε πιο γλυκό.

Το smoothie μπορεί εύκολα να γίνει με ένα απλό blender, μικρό ή μεγάλο. Σχεδόν όλες οι κουζίνες διαθέτουν τέτοια συσκευή. Δεν θα χρειαστείτε δηλαδή να αγοράσετε κάτι άλλο. Το πόσους διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς μπορούμε να κάνουμε, αυτό εξαρτάται μόνο από εμάς και τη φαντασία μας. Δεν υπάρχει κανένα άλλο όριο.

Ελίζα Παπαγιάννη
Εσωτερική υγεία και εξωτερική ομορφιά πάνε πακέτο! Βασικό όπλο και για τα δύο η σωστή διατροφή.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Το χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου είναι αγνό, χωρίς τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς, με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την υγρασία στην επιδερμίδα. Μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα μόνοι, με ελάχιστο κόστος
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.