Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη αυτή ουσιαστικά ανακαλύφθηκε το 1965, αν και τροφές που την περιέχουν είχε διαπιστωθεί πως είχαν εξαιρετική δράση στην προσπάθεια καταπολέμησης της αναιμίας. Η Β12 δεν περιέχεται σε φυτά και, κατά συνέπεια, άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα υποφέρουν από την έλλειψή της.

Τι μας προσφέρουν οι πλούσιες σε Β12 τροφές:

Σωστή ανάπτυξη νεύρων
Καλή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και καταπολέμηση αναιμίας
Καλύτερο μεταβολισμό υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους

Ποιά είναι τα ενδεικτικά συμπτώματα της έλλειψης της βιταμίνης Β12;

Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από έλλειψη βιταμίνης Β12, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή είναι η μόνη αιτία που τα προκαλεί:

Κούραση και ατονία
Χλωμάδα
Ασθενής σφυγμός
Κατάθλιψη
Προβλήματα μνήμης
Νευρικότητα

Πλούσια σε βιταμίνη Β12 είναι το κρέας και τα ψάρια. Η σαρδέλα, ο σολομός και το αρνί έχουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Η σαρδέλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12

Βιταμίνη Β12, πώς λειτουργεί;

Η γνωστότερη και κυριότερη λειτουργία της βιταμίνης Β12 είναι η συμμετοχή της στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η Β12 δρα σαν καταλύτης βοηθώντας στη σωστή σύνθεση του DNA που με τη σειρά του δίνει τις σωστές εντολές για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κατά συνέπεια, έλλειψη της Β12 συνεπάγεται αναιμία.

Η Β12 εξασφαλίζει επίσης τον σωστό σχηματισμό των αμινοξέων, απαραίτητα για την ανάπτυξη και συντήρηση των κυττάρων.

Επιπλέον, η Β12 είναι απαραίτητη για την επεξεργασία υδατανθράκων και λίπους στον οργανισμό.

Τέλος, μια από τις κυριότερες λειτουργίες της Β12 είναι η συμμετοχή της στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων. Ο μηχανισμός (ο τρόπος συμμετοχής της βιταμίνης) δεν είναι ξεκάθαρος. Έχει όμως διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι η έλλειψή της δημιουργεί πρόβλημα στον σωστό σχηματισμό των νεύρων. Επίσης, με τη σωστή δοσολογία η Β12 ανακουφίζει τον πόνο και ελαττώνει τα υπόλοιπα συμπτώματα των διαταραχών του νευρικού συστήματος.

Ποιοί υποφέρουν περισσότερο από την έλλειψή της;

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντική η κατανάλωση τροφών πλούσιων στην Β12:

Στις εγκύους
Κατά τον θηλασμό
Στα παιδιά
Σε ηλικιωμένους

Σχετικά άρθρα

Πάρε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία από τη διατροφή σου

Πάρε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία από τη διατροφή σου

Blog | Διατροφή

Η διατροφή που περιέχει κατά 50% φρούτα και λαχανικά θα δώσει στον οργανισμό τα κατάλληλα εφόδια να ανταπεξέλθει σε διάφορες ασθένειες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμα και αν ξεκινήσουμε από σήμερα, σε ελάχιστες μέρες ...

Πόσο ΥΠΕΡ είναι οι υπερτροφές;

Πόσο ΥΠΕΡ είναι οι υπερτροφές;

Blog | Διατροφή

Πραγματοποιούν άραγε όλα αυτά που υπόσχονται; Οι καλούμενες υπερτροφές είναι κάτι σχετικά νέο. Φρούτα, λαχανικά, βότανα, δημητριακά και τροφές από άλλα ήδη έχουν πλέον εισέλθει στην κατηγορία αυτή. Η βιομηχανία ...

Βιταμίνη D, η βιταμίνη του ήλιου

Βιταμίνη D, η βιταμίνη του ήλιου

Blog | Διατροφή

Σύμφωνα με στατιστικές, οι κάτοικοι των χωρών με μικρή ηλιοφάνεια, παρουσιάζουν μεγαλύτερη έλλειψη της βιταμίνης απ' ότι εκείνοι που κατοικούν σε ηλιόλουστες χώρες (όπως η δική μας) ...

newsletter

Θα λάβετε άμεσα e-mail για επιβεβαίωση της εγγραφής σας.