Search
Close this search box.
19 Αυγούστου 2023
19 Αυγούστου 2023

Λαχταριστές συνταγές με κοτόπουλο

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές με κοτόπουλο. Χρησιμοποιείστε ελληνικό βιολογικό κοτόπουλο για τέλεια γεύση.

Το κοτόπουλο είναι η ιδανική τροφή για όσους θέλουν γρήγορο και εύκολο μαγείρεμα και πολλές συνταγές με μεγάλο εύρος και απεριόριστη ποικιλία γεύσης και υλικών. Λαμβάνουμε όχι μόνο τις απαραίτητες πρωτεΐνες αλλά και πολλά άλλα στοιχεία που θα βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα για την θρεπτική αξία του κοτόπουλου.

Αυτό που έχει καταστήσει διάσημο το κοτόπουλο είναι η συμβολή του στην διατήρηση του βάρους μας, λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας.

Και εδώ είναι που πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός. Ο λόγος, γνωστός πλέον στους περισσότερους, είναι ότι κάποια μέρη του είναι ιδιαίτερα παχυντικά (τουλάχιστον για κοτόπουλα συμβατικής εκτροφής και όχι για τα βιολογικά κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής. Πρόκειται για το μπούτι και τις φτερούγες, τμήματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες που τα καθιστά ακατάλληλα για συνταγές διαίτης.

Εύκολες, Γρήγορες Και Νόστιμες Συνταγές Με Κοτόπουλο

Παραδοσιακές συνταγές με κοτόπουλο

Η πλέον παραδοσιακή και εύκολη συνταγή με κοτόπουλο είναι το βραστό (στη χύτρα). Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος σεφ για να τα καταφέρει. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο και άκρως υγιεινό γεύμα ως έχει. Απολαμβάνουμε σούπα και κρέας μαζί. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι με τα περισσεύματα (ζωμός, τμήματα από την κότα ή τον κόκορα) μπορούμε να φτιάξουμε για το επόμενο γεύμα πολλά και εντυπωσιακά πιάτα.

Στις παραδοσιακές συνταγές με κοτόπουλο κατατάσσουμε, επίσης, το λεμονάτο, το κοκκινιστό, με χυλοπίτες, μακαρόνια ή κριθαράκι, το κοτόπουλο αυγολέμονο, στη γάστρα, στην κατσαρόλα ή ψητό στον φούρνο με λαχανικά (όπως μπάμιες, πατάτες ή κολοκυθάκια) και να μην ξεχάσουμε τον κόκορα κρασάτο ή τον κόκορα κοκκινιστό. Φυσικά υπάρχουν πολλές άλλες που διαφέρουν ανά τόπο.

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις παραδοσιακές συνταγές είναι το γνήσιο χωριάτικο κοτόπουλο (ελευθέρας βοσκής φυσικά). Σε αρκετά σπίτια εκτρέφουν τα δικά τους κοτόπουλα, που είναι βιολογικά χωρίς την επίσημη σφραγίδα του κράτους. Βρίσκονται, δηλαδή ελεύθερα σε κτήματα στα οποία δεν έχουν προστεθεί ποτέ χημικά λιπάσματα, εντομοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα. Περιττό να τονίσουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές, η γεύση κυριολεκτικά απογειώνεται.

Εύκολες συνταγές με κοτόπουλο

Ουσιαστικά, σχεδόν όλες οι συνταγές με κοτόπουλο ανήκουν στην αγαπημένη κατηγορία «εύκολες συνταγές», τόσο για τον μικρό βαθμό δυσκολίας τους όσο και για τον ελάχιστο χρόνο παρασκευής τους. Ένα γρήγορο γεύμα με κοτόπουλο (τεμαχισμένο) μπορεί να χρειάζεται 10 λεπτά μόνο για να είναι έτοιμο στο τηγάνι (με ή χωρίς λάδι, ανάλογα την συνταγή και τις ανάγκες του επίδοξου chef).

Νέες συνταγές με κοτόπουλο

Στις νεότερες συνταγές με κοτόπουλο θα κατατάξουμε το κοτόπουλο με ρύζι, με πιπεριές, με μανιτάρια, αλά κρεμ, με μπύρα (δοκιμάστε το, η μπύρα κάνει το κρέας του ιδιαίτερα τρυφερό), το κοτόπουλο ρολό γεμιστό και για κάτι πιο εξωτικό, το κοτόπουλο με κάρυ ή άλλα μπαχαρικά.

Διαφοροποιώντας την σάλτσα κατά βούληση, μπορούμε να έχουμε πικάντικο κοτόπουλο ή όποια άλλη γεύση επιθυμούμε, ανάλογα με τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Εδώ μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιήσουμε συνταγές από την ασιατική κουζίνα, όπως κοτόπουλο τεριγιάκι (teriyaki), με σόγια, στον ατμό με ρύζι, κροκέτες, με σουσάμι… Οι ιδέες είναι αμέτρητες και εύκολα προσβάσιμες από το διαδίκτυο.

Συνταγές Με Κοτόπουλο Από Την Ασιατική Κουζίνα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χρόνος παρασκευής είναι πολύ μικρός, ειδικά αν έχουμε τεμαχίσει το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια, μια διαδικασία που θα μας πάρει το πολύ 5 με 10 λεπτά. Για όσους, λοιπόν ο χρόνος μαγειρέματος είναι ανασταλτικός παράγοντας, το κοτόπουλο αποτελεί την ιδεώδη λύση για ένα γρήγορο και σπιτικό φαγητό. Να μην ξεχάσουμε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο του πουλερικού αλλά και της επιφάνειας κοπής.

Το κοτόπουλο στην σχάρα ή ως fast food

Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί η εισχώρηση του κοτόπουλου στις ψησταριές και η σταδιακή αντικατάσταση του χοιρινού στις διάφορες εκδόσεις του. Το γεγονός αυτό και μόνο έχει καταστήσει πιάτα που θεωρούνταν θερμιδοφόρα και άκρως αμαρτωλά να έχουν περάσει στην κατηγορία των διαιτητικών.

Έτσι, λοιπόν, πιάτα όπως στα κοτόπουλο κάρβουνα, κοτόπουλο γύρος, εξοχικό, σουβλάκι με πίτα ή χωρίς, καλαμάκι, κοτόπουλο παϊδάκια και παραδοσιακά στην σούβλα είναι κατάλληλα για όλους. Μεγάλη χαρά και ανακούφιση για πολλούς θαμώνες ψητοπωλείων.

Συνταγές Με Κοτόπουλο, Πίτα Με Γύρο

Σαλάτες με κοτόπουλο

Η επιτομή της διαιτητικής κουζίνας είναι οι σαλάτες με κοτόπουλο. Συνήθως χρησιμοποιούμε το πλέον άπαχο μέρος του πουλερικού, το στήθος. Από λαχανικά, μπορούμε απλά να βάλουμε την φαντασία μας να οργιάσει και δεν υπάρχει όριο στους πιθανούς συνδυασμούς υγείας, γεύσης και απόλαυσης.

Οι σαλάτες κοτόπουλο είναι η ιδανική λύση για να λάβουμε πρωτεΐνη και πολλές βιταμίνες στο ίδιο πιάτο. Εκτός των λαχανικών, μπορούμε να συνδυάσουμε το κοτόπουλο και με όσπρια (ρεβίθια, φακές, φασόλια), κρύα ή ζεστά, ανάλογα την εποχή του χρόνου.

Καίτη Ψαρά
Η ζωή είναι ένα ταξίδι και τα ταξίδια είναι η ζωή μου… ταξίδια σε κάθε γωνιά της γης, γεμάτα πρωτόγνωρες εικόνες και γεύσεις.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.