Search
Close this search box.
19 Αυγούστου 2023
19 Αυγούστου 2023

Πάρε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία από τη διατροφή σου

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Η διατροφή που περιέχει κατά 50% φρούτα και λαχανικά θα δώσει στον οργανισμό τα κατάλληλα εφόδια να ανταπεξέλθει σε διάφορες ασθένειες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμα και αν ξεκινήσουμε από σήμερα, σε ελάχιστες μέρες …

Για τον μέσο και υγιή άνθρωπο και σύμφωνα πάντα με τις πιο πρόσφατες μελέτες της διατροφολογίας, μία δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα είναι υπέρ αρκετή για να δώσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Αρκεί, φυσικά, να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες.

Να προσθέσουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό μας διαιτολόγιο

Η διατροφή που περιέχει κατά 50% φρούτα και λαχανικά θα δώσει στον οργανισμό τα κατάλληλα εφόδια να ανταπεξέλθει σε διάφορες ασθένειες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμα και αν ξεκινήσουμε σήμερα τη διατροφή αυτή, σε ελάχιστες μέρες θα δούμε τα αποτελέσματά της στο δέρμα  μας, στην όρασή μας, στο μεταβολισμό μας αλλά και στη διάθεσή μας.

Λήψη Θρεπτικών Στοιχείων Μέσω Της Διατροφής

Να τρώμε κυρίως φρούτα και λαχανικά εποχής

Η φύση είναι άκρως προνοητική και απόλυτα λογική. Τί εννοούμε με αυτό; Εννοούμε ότι έχει προβλέψει ώστε να υπάρχουν τα κατάλληλα προϊόντα στην κατάλληλη εποχή. Έτσι, για παράδειγμα, τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C τις καλύπτουν τα εσπεριδοειδή το χειμώνα και οι πιπεριές το καλοκαίρι. Αντίστοιχα, τη βιταμίνη Α που χρειαζόμαστε το χειμώνα θα την πάρουμε από τα καρότα και τις γλυκοπατάτες ενώ το καλοκαίρι από το μαϊντανό, το σπανάκι και την κολοκύθα.

Να αποφύγουμε την κατανάλωση οινοπνεύματος

Ακόμα και αν είμαστε λάτρεις των οινοπνευματωδών, η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται εξαιρετικά σπάνια. Η καθημερινή κατανάλωσή τους κάνει πολύ περισσότερο κακό από καλό, σε αντίθεση με τις υποδείξεις της αγοράς.

Να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά ωμά

Αν πιστεύουμε ότι το ελαιόλαδο που χρησιμοποιήσαμε στις ψητές μας πατάτες παραμένει πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ας το ξανασκεφτούμε. Αν θεωρούμε ότι η μαρμελάδα πορτοκάλι θα μας δώσει άφθονη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, είμαστε πολύ γελασμένοι!

Οι περισσότερες βιταμίνες καταστρέφονται εύκολα με το μαγείρεμα. Άλλες χάνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, άλλες διαλύονται στο νερό και άλλες πάλι επηρεάζονται ακόμα και από το φως ή τον αέρα. Αν θέλουμε να έχουμε μέγιστη πρόσληψη βιταμινών, τα φρούτα και τα λαχανικά μας πρέπει να τα τρώμε ωμά. Όπου αυτό είναι αδύνατον (πατάτες, γλυκοπατάτες, μελιτζάνες) τότε πρέπει να μαγειρεύονται με τρόπο που θα μειώσει την απώλεια των θρεπτικών τους στοιχείων. Για παράδειγμα, οι πατάτες να μη βράζονται σε νερό το οποίο θα πετάξουμε.

Να χρησιμοποιούμε κυρίως ελαιόλαδο και μάλιστα ωμό

Αν πρέπει να βάλουμε λάδι στο φαγητό που θα μαγειρέψουμε, ας είναι ελαιόλαδο και μάλιστα ελάχιστο. Το λάδι καλό θα είναι να το προσθέσουμε ωμό στο πιάτο μας. Επίσης, κατά την αποθήκευσή του, καλό θα είναι να κλείνουμε καλά το δοχείο του ώστε να μην παίρνει αέρα. Ο αέρας θα καταστρέψει σημαντικό μέρος της βιταμίνης Ε που περιέχει, μέσα σε λίγους μήνες.

Να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση ζωικών λιπαρών

Εδώ πρέπει πρώτα να απαντηθεί το ερώτημα που βασανίζει τον περισσότερο κόσμο. Είναι το ζωικό λίπος κακό για την υγεία μας; Φυσικά και όχι, όμως υπό προϋποθέσεις. Το να βάλουμε το ζωικό λίπος στη «μαύρη λίστα», μαζί με όλα τα προϊόντα που συνδέονται με αυτό είναι τόσο ακραίο όσο και λάθος. Σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που λαμβάνουμε πρέπει να είναι στη μορφή του ωμού ελαιόλαδου. Όμως, θέλοντας και μη, με κάθε τροφή ζωικής προέλευσης θα λάβουμε και το αντίστοιχο ποσοστό λίπους που αυτή περιέχει. Το ζωικό λίπος γίνεται κακό για τον οργανισμό όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και ειδικότερα από ανθρώπους που δεν ασκούνται σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικά στοιχεία της λεγόμενης «Μεσογειακής διατροφής», που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διατροφολόγων. Φυσικά, ακόμα και αυτή η πετυχημένη Μεσογειακή διατροφή θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της καθιστικής μας ζωής για να παραμείνει υγιεινή και να μας δώσει τα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε. Με τη σωστή διατροφή μπορούμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να καταφύγουμε σε συμπληρώματα διατροφής.

Αρετή Βασιλάκη
Η σωστή διατροφή είναι το α και το ω για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Μαγειρεύω, δημιουργώ, προσφέρω όλη μου την αγάπη σε ένα πιάτο.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.