Search
Close this search box.
19 Αυγούστου 2023
19 Αυγούστου 2023

Κουρκουμάς, το ισχυρό αντιφλεγμονώδες

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Ο Κουρκουμάς είναι ιδανικός για καλό μεταβολισμό, υγιή εγκέφαλο και νεύρα, καλή διάθεση, ανανέωση κυττάρων και καταπολέμηση φλεγμονών. Προσθέστε τον στην τροφή σας ή …

Η σύγχρονη ιατρική και μοριακή βιολογία έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις διάφορες “μη πιστοποιημένες” θεραπείες. Οι ολιστικές θεραπείες έχουν, κατά καιρούς, κατηγορηθεί ότι δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στους ισχυρισμούς που κάνουν και ότι συχνά, δεν προσφέρουν καμία βελτίωση στην ανθρώπινη υγεία.

Όμως, οι διαρκείς έρευνες έχουν βελτιώσει σημαντικά τις γνώσεις μας γύρω από το θέμα και μας έχουν δώσει βαθύτερη γνώση για θέματα γύρω από την ανθρώπινη υγεία. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι τα οφέλη μπορεί να είναι πιο εντυπωσιακά από ότι αρχικά πιστεύαμε και από τις γνώσεις που μας παραδόθηκαν από την παράδοσή μας.

Ο Κουρκουμάς Ως Αντιφλεγμονώδες

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι, για όσους θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους και να ενδυναμώσουν τη φυσική τους ικανότητα να καταπολεμούν φλεγμονές σε οποιαδήποτε ηλικία, ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Curcuma longa), μεταξύ άλλων, είναι μια άριστη επιλογή.

Η κουρκουμίνη (πολυφαινόλη) είναι η “θαυματουργή ένωση” που βρίσκεται στον χρυσοκίτρινο κουρκουμά (curcuma longa).

Οι μελέτες που δείχνουν την θετική δράση αυτής της πολυφαινόλης είναι χιλιάδες ανά τον κόσμο. Αυτή η ένωση συνεχώς εκπλήσσει τους ερευνητές από την έκταση των αντιφλεγμονωδών ικανοτήτων της – κυρίως την επίδρασή της στην αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα.

Συνήθως δεν συνιστάται η κατανάλωση περισσότερων από 3 mg κουρκουμίνης ανά κιλό σωματικού βάρους για έναν ενήλικα.

Ο Κουρκουμάς Για Την Υγεία Μας

Εάν χρησιμοποιείτε ωμό κουρκουμά, η ακριβής ποσότητα κουρκουμίνης που λαμβάνετε είναι κάπως δύσκολο να υπολογιστεί. Θα πρέπει να υπολογίσετε πόση κουρκουμίνη περιέχεται στην ποσότητα κουρκουμά που θα καταναλώσετε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η απόδοσή του μπορεί να ποικίλει με βάση την μέθοδο επεξεργασίας του, μέχρι να φτάσει στα χέρια σας, και τον τρόπο καλλιέργειας του φυτού.

Οι συνήθεις δόσεις κουρκουμίνης κυμαίνονται από μισό γραμμάριο έως 7 γραμμάρια ημερησίως, χωρισμένες σε 3 ή 4 δόσεις.

Η κουρκουμίνη είναι περίπου 10 φορές πιο ισχυρή και αποτελεσματική όταν καταναλώνεται με μαύρο πιπέρι (χάρη σε μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη). Εναλλακτικά, άριστα αποτελέσματα θα επιφέρει και η προσθήκη μιας καλής και υγιούς πηγής λίπους (βιολογικό ελαιόλαδο, βιολογικό λάδι καρύδας ή άλλο φυτικό λίπος).

Τέλος, είναι πλέον γνωστή η θετική δράση της κουρκουμίνης για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, των αρθρώσεων, του ανοσοποιητικού συστήματος και της λειτουργίας των κυττάρων.

Η ρίζα του φυτού κουρκούμη έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην κινεζική και Αγιουβερδική ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων φλεγμονών. Η φυσική φαινόλη του κουρκουμά που είναι υπεύθυνη για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, ονομάζεται κουρκουμίνη.

Η κουρκουμίνη αλληλεπιδρά με έναν αριθμό διαφορετικών τρόπων που εμπλέκονται στην κυτταρική λειτουργία.

Πολλές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν τεκμηριώσει την εντυπωσιακή ψυχική και σωματική ενδυνάμωση που προσφέρει η χρήση της κουρκουμίνης. Έχει αποδειχθεί ότι ο κουρκουμάς στηρίζει την καλή υγεία γενικότερα, την ζωντάνια και την καλή κυτταρική λειτουργία. Πιο αναλυτικά:

Στηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων
Συμβάλει στην φυσιολογική και υγιή λειτουργία του μεταβολισμού
Βοηθάει να έχουμε ένα ήρεμο μυαλό και καλή διάθεση
Στηρίζει την κανονική αποκατάσταση κυττάρων και ιστών
Είναι άριστο αντιοξειδωτικό
Στηρίζει την φυσιολογική και υγιή λειτουργία ορμονών

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Για εσάς που αποφασίσατε να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου, συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο ποιοτικά και αγνά υλικά. Ένα τέτοιο σαπούνι δεν περιέχει τα επικίνδυνα χημικά πρόσθετα των σαπουνιών της αγοράς. Επιλέξτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που θα θρέψει το δέρμα σας όσο κανένα άλλο, κρατώντας παράλληλα, την απαραίτητη υγρασία στην επιδερμίδα. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Επιπλέον, θα έχετε άφθονο αγνό σαπούνι με ελάχιστο κόστος.
Ο ρόλος των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη διαφόρων παθήσεων έχει συσσωρεύσει έντονο ενδιαφέρον από ερευνητές και καταναλωτές, με τα συμβατικά φρούτα να βρίσκονται στο στόχαστρο της κάθε μελέτης.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.