Search
Close this search box.
25 Σεπτεμβρίου 2023
25 Σεπτεμβρίου 2023

Τα 6 γνωστότερα είδη καφέ

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Ο καφές, σαν ρόφημα, εξελίσσεται συνεχώς αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη του ανθρώπου για αναζήτηση νέων γεύσεων αλλά και την ανάγκη του για πειραματισμό.

Παρακάτω θα δούμε το πιο δημοφιλή είδη καφέ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ελληνικός καφές

Ο δικός μας ελληνικός καφές, γνωστός στην Ευρώπης ως τούρκικος ή turkish coffee, προέρχεται σχεδόν σίγουρα από τις χώρες του αραβικού κόσμου και διαδόθηκε στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το ενδιαφέρον με την ονομασία του είναι πως και στη χώρα μας ονομάζονταν τούρκικος μέχρι να εκδιωχθούν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης το 1955 οπότε και σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετονομάστηκε σε ελληνικός.

Παρασκευάζεται παραδοσιακά με εκχύλιση, ψήσιμο σε μπρίκι στη χόβολη, καβουρδισμένων και λεπτοαλεσμένων κόκκων καφέ. Καταναλώνεται κυρίως στις βαλκανικές χώρες, στην ανατολική και βόρεια λεκάνη της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή όπου συχνά αναμειγνύεται με διάφορα αρωματικά φυτά όπως το κάρδαμο.

Τα 6 Γνωστότερα Είδη Καφέ

Φραπέ

Ο φραπέ είναι μια ακόμα ελληνική πατέντα την οποία εφηύρε ο Δημήτρης Βακόνδιος το 1957 κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. Τα συστατικά του είναι νερό, ζάχαρη και φυσικά στιγμιαίος καφές καθώς και για όποιον θέλει γάλα και παγάκια. Παρασκευάζεται σε σέικερ ή με τη χρήση αναδευτήρα τοποθετώντας τα υλικά, εκτός από το νερό, στην επιθυμητή ποσότητα. Αυτά τα “χτυπάμε” μέχρι να δημιουργηθεί σταθερός αφρός και στο τέλος προσθέτουμε το νερό, το γάλα και τα παγάκια. Τον σερβίρουμε σε γυάλινο ποτήρι με καλαμάκι. Είναι ένας ευχάριστος παγωμένος καφές για το καλοκαίρι αφού είναι πολύ δροσερός.

Espresso

Ο αγαπημένος ζεστός καφές των Ιταλών ο οποίο αρχίζει και κατακτά την ελληνική αγορά με μεγάλη ταχύτητα. Η γεύση του είναι έντονη και το άρωμά του μεθυστικό. Πίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ οι γείτονές μας τον προτιμούν και μετά από ένα χορταστικό γεύμα. Η παρασκευή του είναι εύκολη αρκεί να έχετε την κατάλληλη καφετιέρα. Για να τον απολαύσετε πραγματικά είναι απαραίτητο και το ειδικό φλιτζανάκι εσπρέσο.

Θα τον συναντήσουμε σε διάφορες παραλλαγές όπως:

  • doppio δηλαδή διπλός espresso
  • lungo εδώ η εκχύλιση γίνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο καφές που παράγεται έχει περισσότερη καφεΐνη. Παράλληλα έχει μεγαλύτερο όγκο. Κάθε espresso που ξεπερνά τα 30ml ονομάζεται lungo
  • ristretto σε αυτό το είδος espresso ο χρόνος εκχύλισης είναι μικρότερος, ο καφές που προκύπτει έχει λιγότερη καφεΐνη και είναι μικρότερος σε όγκο
  • cappuccino ένας από τους αγαπημένους καφέδες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά για να φτιάξουμε τον καπουτσίνο σε έναν διπλό ή lungo εσπρέσο γίνεται προσθήκη από γάλα και αφρόγαλα ενώ στο τέλος μπορείτε να βάλετε και λίγη κανέλα
  • macchiatto είναι ένας απλός espresso στο οποίο απλά προσθέτουμε λίγο αφρόγαλα
  • americano προκύπτει με την προσθήκη καυτού νερού στον espresso
  • latte είναι ένας διπλός εσπρέσο με την προσθήκη περίπου 300μλ γάλακτος
  • freddo μια ελληνική πατέντα για να αντικαταστήσει τον φραπέ. Πίνεται κρύος σε ποτήρι με πάγο. Θα τον βρούμε στη μορφή espresso και cappuccino
  • ιρλανδικός καφές (irish coffee) ουσιαστικά πρόκειται για διπλή δόση espresso lungo στον οποίο προσθέτουμε ιρλανδικό ουίσκι και μαύρη ζάχαρη.

Στιγμιαίος καφές

Ο στιγμιαίος καφές είναι μια εφεύρεση του Ιάπωνα Satori Kato και έγινε το 1901, το 1938 παρουσιάστηκε στο εμπόριο από τη Nestle με το όνομα Nescafe και από τότε κατέκτησε τον κόσμο. Σήμερα θα τον βρούμε και σε ντεκαφεϊνέ μορφή. Η παρασκευή του είναι πολύ απλή αφού τον ανακατεύουμε με λίγο ζεστό νερό και αυτός διαλύεται απελευθερώνοντας αμέσως το άρωμά του. Εναλλακτικά μπορούμε να χτυπήσουμε τον καφέ μας με μικρή ποσότητα νερού και ζάχαρης.

Καφές φίλτρου ή γαλλικός

Είναι ένας ελαφρύς καφές, έχει μικρή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, τον οποίο πίνουμε σε μια μεγάλη κούπα ενώ πίνεται ζεστός. Δεν είναι πηχτός, αντιθέτως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως νερουλός. Παρασκευάζεται με την βοήθεια μιας μηχανής στην οποία βάζουμε ένα φίλτρο και μέσα σε αυτόν τον καφέ.

Καφές με γανόδερμα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταναλωτές βιολογικών προϊόντων επιλέγουν τον καφέ με γανόδερμα. Πρόκειται για κοινό καφέ στον οποίο προστίθεται το θεραπευτικό μανιτάρι γανόδερμα. Κάποιες από τις πολύτιμες ιδιότητες αυτού του τύπου καφέ είναι η ενίσχυση του ανοσοιποιητικού συστήματος, η βελτίωση της μνήμης, το αδυνάτισμα, μείωση της χοληστερόλης και πολλά άλλα.

Ίνα Α.
Γεωπόνος, με μεταπτυχιακές σπουδές στον Ποιοτικό Έλεγχο Τροφίμων και ιδιοκτήτρια γεωπονικού καταστήματος στην Άρτα.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.