19 Αυγούστου 2023
19 Αυγούστου 2023

Βιολογική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο είναι γνώριμη μέθοδος καλλιέργειας από τα αρχαία χρόνια, τουλάχιστον από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Τα σύγχρονα θερμοκήπια, με καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες, επιτρέπουν την καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών. Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο ονομάζεται αλλιώς “εξαναγκασμένη καλλιέργεια”.

Προφυλαγμένη καλλιέργεια σε θερμοκήπιο

Το μεγαλύτερο ποσοστό των λαχανικών που καταναλώνουμε σήμερα προέρχεται από καλλιέργεια σε θερμοκήπια. Αυτό συμβαίνει για τα περισσότερα θερινά και χειμερινά λαχανικά όπως ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, λάχανα, μπρόκολα και άλλα. Καλλιεργούνται επίσης φράουλες, διάφορα αρωματικά φυτά και πολλά λουλούδια.

Η αρχή λειτουργίας του θερμοκηπίου είναι απλή και βασίζεται στον μερικό έλεγχο των καιρικών συνθηκών εντός του χώρου του θερμοκηπίου.

Αναλυτικότερα, τα φυτά τοποθετούνται σε περιορισμένο και καλυμμένο χώρο και έτσι προστατεύονται από τον αέρα, το χιόνι, τη βροχή και την υπερβολική ηλιοφάνεια. Σκοπός, λοιπόν, της καλλιέργειας σε θερμοκήπιο είναι η προστασία των φυτών από ακραίες συνθήκες όλες τις εποχές του χρόνου.

Το θερμοκήπιο προστατεύει παράλληλα την καλλιέργεια από κάποια ανεπιθύμητα έντομα όπως τις ακρίδες, τις βρομούσες, τα σαλιγκάρια και άλλα.

Προβλήματα της καλλιέργειας σε θερμοκήπιο

Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο είναι μεν ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος καλλιέργειας για αυξημένη παραγωγή, έχει όμως και κάποια προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τη δαπάνη κατασκευής και συντήρησης του ίδιου του θερμοκηπίου.

Το βασικότερο πρόβλημα όλων προκύπτει από τον συνδυασμό της αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας εντός του θερμοκηπίου, που δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη παρασίτων. Ο σωστός εξαερισμός του θερμοκηπίου είναι βασικός παράγοντας για μια επιτυχημένη καλλιέργεια.

Κάποιες ακραίες καιρικές συνθήκες (όπως το χιόνι και ο δυνατός αέρας) μπορούν εύκολα να καταστρέψουν ένα θερμοκήπιο. Το χιόνι μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση της σκεπής και του μεταλλικού σκελετού. Ο δυνατός αέρας μπορεί να σκίσει το περίβλημά του. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες στην αναμενόμενη παραγωγή.

Κατά την κατασκευή ενός θερμοκηπίου πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν οι καιρικές συνθήκες της επιλεγμένης περιοχής καθώς και ο ακριβής προσανατολισμός του οικοπέδου / αγροτεμαχίου.

Βιολογική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο

Η καλλιέργεια σε θερμοκήπια μπορεί να είναι 100% βιολογική, αρκεί να τηρούνται οι αντίστοιχοι κανόνες. Παραμένει μια καλλιέργεια σε χώμα, η οποία, απλώς προστατεύεται από τα φυσικά φαινόμενα μέσω του θερμοκηπίου.

Γιάννης Καράντουλης
Είμαι γεωπόνος και αγαπάω το πράσινο. Μακάρι να μπορούσα να γεμίσω την Αθήνα με κήπους και μικρά φυτώρια.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Κάθε εποχή ψιθυρίζει τα δικά της χρώματα και αρώματα. Η άνοιξη μας καθαρίζει, το καλοκαίρι μας δροσίζει, το φθινόπωρο μας δυναμώνει και ο χειμώνας μας αγκαλιάζει με τη ζεστασιά της γης. Τρώγοντας εποχικά, δεν ακολουθούμε μόδα — ακολουθούμε τη σοφία της φύσης.
Η φύτευση στην Ελλάδα ακολουθεί τον ρυθμό των εποχών και το κλίμα της κάθε περιοχής. Με τον αναλυτικό μας οδηγό θα μάθετε πότε είναι η σωστή στιγμή να σπείρετε ή να φυτέψετε κάθε λαχανικό, ποια λάθη να αποφύγετε και πώς να απολαμβάνετε υγιεινά, φρέσκα προϊόντα όλο τον χρόνο.
Αν και το ωμό κουνουπίδι μπήκε μόλις πρόσφατα στην διατροφή των Ελλήνων, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αποτελεί πραγματικό διατροφικό θησαυρό με άπειρες ευκαιρίες για προτύτυπα, εντυπωσιακά και, ταυτόχρονα, υγινεινά πιάτα.