Search
Close this search box.
14 Μαΐου 2021
14 Μαΐου 2021

Ελληνική φύση, πλούσια και μοναδική

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Εξερεύνησε την Ελληνική φύση και ανακάλυψε τα καλά κρυμμένα μυστικά της, την μεγάλη ποικιλία των τοπίων και τα δώρα που χαρίζει στους κατοίκους εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η Ελληνική φύση, παρ’ όλα τα πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει εξαιρετικά πλούσια. Η μεγάλη βιοποικιλότητα της Ελληνικής γης είναι από τις πλουσιότερες του πλανήτη και αξίζει το ενδιαφέρον μας και την προστασία μας.

Η γονιμότητα της σκληροτράχηλης Ελληνικής γης επετεύχθη μετά από πολυετείς αγώνες των Ελλήνων καλλιεργητών με τα ελάχιστα τεχνολογικά μέσα που διέθεταν. Με τον χρόνο, ο Έλληνας αγρότης αξιοποίησε την φύση γύρω του με τον καλύτερο τρόπο και εκείνη του έδωσε τα ωραιότερα προϊόντα.

Η μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών του Ελλαδικού χώρου με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιεί τα βότανα της Ελληνικής γης με μεγάλη επιτυχία. Οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα αυτών των βοτάνων στην καταπολέμηση ασθενειών αυξάνονται, καθώς τα χημικά φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες.

Η επίδραση της αγροτικής και αστικής ανάπτυξης στην Ελληνική φύση

Η πορεία ανάκαμψης της χώρας μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο επέφερε τεράστιες αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων. Τα αστικά κέντρα συγκέντρωσαν σταδιακά το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων και ολόκληρα χωριά ερημώθηκαν και παραμένουν έτσι μέχρι και σήμερα.

Η ζωή του Έλληνα πολίτη δεν είχε πια καμία σχέση με την ύπαιθρο και με την πάροδο του χρόνου αποξενώθηκε από αυτήν. Η τεράστια γνώση και εμπειρία που είχε συσσωρευτεί με τα χρόνια χάθηκε. Τα φαρμακευτικά βότανα αντικαταστάθηκαν με χημικά φάρμακα. Ο σεβασμός στη φύση χάθηκε. Τα περισσότερα δάση κάηκαν στον βωμό της ανοικοδόμησης. Το νερό με τεράστια έργα δεν ποτίζει πια την Ελληνική ύπαιθρο αλλά κατασπαταλείται στα μεγάλα αστικά κέντρα για οικιακή και βιομηχανική χρήση.

Η παρθένα Ελληνική φύση βρίσκεται σε ελάχιστα μέρη. Η χώρα, μεγάλη παραγωγός αγροτικών προϊόντων μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, δεν μπορεί πια να στηρίξει ούτε την εσωτερική της κατανάλωση.

Ο νέος πολίτης προσπαθεί μέσω της κατανάλωσης να αποκτήσει ψευδαίσθηση ευημερίας ζώντας σε αστικά κουτιά, αποξενωμένος από τη φύση. Επειδή δεν γνωρίζει πόσος κόπος απαιτείται για την παραγωγή μιας ντομάτας ή ενός μαρουλιού, τα πετάει χωρίς σκέψη.

Το έδαφος έχει ζωή και κάθε άλλο παρά άψυχο είναι. Θα μας φροντίζει όσο το φροντίζουμε. Η Ελληνική φύση έχει υποστεί τεράστια πλήγματα τις τελευταίες δεκαετίες. Η κατάσταση είναι οριακά αναστρέψιμη και απαιτεί τη συμμετοχή όλων των πολιτών.

Τζωρτζίνα Αναγνώστου
Να τρέφεσαι σωστά, να καθαρίζεις σώμα, να ανυψώνεις το πνεύμα, να αποτοξινώνεσαι. Γαλήνη και ενέργεια σε ένα σούπερ συνδυασμό.

Στείλε το σε φίλους:

πρόσφατα άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των βιολογικών φρούτων στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου δεν φαίνεται να έχει τέλος, γεγονός που επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε διατροφικές συνήθειες χιλιάδων ετών για τους λαούς της Μεσογείου, επηρεάζοντας, παράλληλα, ένα μεγάλο εύρος προϊόντων που βασίζονται στο ελαιόλαδο για την παραγωγή τους.
Το άγχος είναι ένας εχθρός που επιτίθεται σε όλους μας. Οι φυσικοί τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισής του ενδείκνυνται για να επιτύχουμε μια ζωή ήρεμη και εστιασμένη σε όσα έχουν πραγματική σημασία.