Βιολογικό κρέας

Είμαστε ή δεν είμαστε φτιαγμένοι για να καταναλώνουμε κρέας; Αυτό μένει να το αποφασίσουν οι επιστήμονες, αν και οι μέχρι τώρα μελέτες δεν έχουν καταλήξει με σαφήνεια. Το γεγονός παραμένει ότι εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος τρώει κρέας το οποίο αρχικά κυνηγούσε και τελικά κατάφερε να εκθρέψει περίπου πριν από 10.000 με 15.000 χρόνια. Μπορεί να τρώει κατ’ επιλογήν και άλλες τροφές (λαχανικά, φρούτα, ψάρι και άλλα), αλλά το ανθρώπινο είδος στην πλειοψηφία του τρέφεται με κρέας.

Βιολογικό κρέας

Ο όρος βιολογικό κρέας είναι αρκετά πρόσφατος. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι ψεκασμοί του εδάφους με εντομοκτόνα και η χημική του λίπανση ξεκίνησαν μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Μέχρι τότε, το κάθε κρέας ήταν σαφέστατα βιολογικό από μόνο του.

Ο παμφάγος, λοιπόν, σημερινός άνθρωπος λατρεύει το κρέας. Το τρώει ψητό, βραστό, παστό αλλά και ωμό. Το πρόβατο, το γουρούνι, τα βοοειδή και τα πουλερικά αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου. Η μαζική εκτροφή τους έκανε την παραγωγή τους πολύ εύκολη και διαδεδομένη. Πωλείται κυρίως φρέσκο (χύμα ή συσκευασμένο) ή κατεψυγμένο.

Το κρέας αποτελεί σημαντικότατη πηγή ζωικής πρωτεΐνης, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων. Βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του σκελετού (περιέχει φώσφορο και ψευδάργυρο), δίνει σημαντική ενέργεια με το λίπος του και βοηθάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να δεσμεύσουν οξυγόνο (περιέχει αιμικό σίδηρο). Διαιτολογικά, αν βράσει ή ψηθεί θα χάσει μεγάλο μέρος του λίπους του και θα δώσει έντονο αίσθημα κορεσμού με σχετικά λίγες θερμίδες. Για το λόγο αυτό περιέχεται σε πολλές δίαιτες και σε αρκετά χορταστική ποσότητα.

Ελληνικό κρέας βιολογικής εκτροφής

Πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση βιολογικού κρέατος

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει για διατροφικά σκάνδαλα που αφορούν στο κρέας. Κάποιες φορές τα ζώα μετατρέπονται από φυτοφάγα σε παμφάγα οδηγώντας σε θανατηφόρες ασθένειες για τα ίδια τα ζώα αλλά και για τον άνθρωπο. Ζουν αφύσικα σε περιορισμένο χώρο που κάνει εύκολη τη μετάδοση ασθενειών. Κατά συνέπεια εμβολιάζονται με αντιβιοτικά. Άλλοτε πάλι ζουν και βόσκουν ελεύθερα σε πρώην καλλιεργήσιμες εκτάσεις που πιθανόν να έχουν για χρόνια βομβαρδιστεί με εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και χημικά λιπάσματα. Γιατί δεν πρέπει να συγχέουμε το κρέας βιολογικής εκτροφής με το κρέας ελευθέρας βοσκής.

Το βιολογικό κρέας ίσως να έχει την ίδια θρεπτική αξία με το συμβατικό κρέας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν προσθέτει στον οργανισμό μας ορμόνες, αντιβιοτικά, δηλητήρια και καρκινογόνους ουσίες. Η γεύση του είναι ασύγκριτα καλύτερη και μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια ακόμα και από μικρά παιδιά.

Συνταγές βιολογικών